Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 20.31

8 let

"Užitek je imeti drugega trenerja na parketu"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnje tekme Olimpije so posebno poglavje. Infarktne končnice, ki se praviloma zaključijo v ljubljansko korist, so praktično stalnica. Trener Jure Zdovc pravi, da bo pravi test proti Panathinaikosu.

Proti Krki, Efes Pilsnu, Ciboni, Armani Jeans Milanu in v nedeljo še proti Partizanu je Olimpija odigrala srhljive končnice. "Kiks" je bil le proti Ciboni, v ostalih dvobojih pa so izbranci Jureta Zdovca zrelo odigrali v ključnih trenutkih tekme. Tudi proti aktualnemu prvaku lige NLB so se vrnili iz pekla, potem ko so zaostajali že za šestnajst točk in nato v dramatičnem zaključku vnovič razveselili zveste navijače, ki so se tokrat v Stožicah zbrali v rekordnem številu, kar se tekem regionalnega tekmovanja tiče – na tribunah jih je bilo več kot sedem tisoč. "Partizan je bil večji del tekme boljši in njegova igra je bila bolj čvrsta. Nismo se mogli fizično meriti z nasprotnikom. Vedel sem, da se bodo dobro pripravili na Jagodnika. Tudi zaradi njihove višine na krilnih položajih smo poizkusili s tremi visokimi. A se ni izšlo. Bili smo neprecizni pri metih. Na začetku zadnje četrtine smo poizkusili s cono. Skušali smo spremeniti ritem. Malo nam je celo uspelo. Takrat se je začela tekma razpletati v našo korist. Ko smo se rezultatsko približali Partizanu, smo dvignili publiko. Na koncu je igralo pet košarkarjev, ki so s svojimi izkušnjami odigrali zrelo v končnici. Ko ti gre, ti gre. Malce je potrebno tudi sreče. Čestitam fantom. Verjemite mi, da so utrujeni. Imeli smo težko pot iz Milana. In ko ti pride nasproti še Partizan, ki igra na moč, je toliko težje za njih," je povzel dogajanje na tekmi Zdovc.

Ilievski drugi trener na igrišču

Še nedolgo nazaj trener zeleno-belih dejansko ni vedel, s kakšnim kadrom bo razpolagal v tej sezoni, sedaj pa je videti, kot da je zadel v polno s košarkarji, obenem pa se je nekaj naučil iz lanske šole, ko ni sestavil najbolj posrečenega moštva.

"Na turnirju na Poljskem sem videl, da je naš ključ igranje v obrambi. V napadu, ko nam ne gre, nam uspe najti rešitev. Imamo Ilievskega na mestu organizatorja igre, ki zna kreirati in je v vrhunski formi. V tem trenutku je vodilna sila, okoli katere se vse vrti. Užitek je imeti takšnega igralca, saj ti ni potrebno venomer iskati akcij in jih klicati. Vlado je dejansko drugi trener na parketu. Ekipa še ni uigrana, kar se vidi. Imamo prostor za napredek. Tudi sam še spoznavam igralce, kako odreagirajo, ko jih menjam po eni ali treh minutah. Morali se bodo prilagoditi mojemu sistemu igre," o kadru, s katerim razpolaga, pravi Zdovc.

Pri Ilievskemu je bil ključ v poletju

In kako Ilievski doživlja svojo drugo pomlad? V evroligi v povprečju dosega po 14 točk na tekmo, v ligi NLB celo 16,2, njegova statistika pri podajah pa se zaustavlja pri treh na tekmo. "Vsi igralci, ki stopimo na parket, kažemo dobre predstave. Vse je odvisno od kemije ekipe ter seveda od pripravljenosti posameznika. Dobro veste, da sem letošnje poletje odpovedal reprezentančno udejstvovanje, da bi se čim bolje pripravil na novo sezono. Mislim, da se mi to sedaj obrestuje. To je tretja sezone, če izvzamem pavzo pri Tau Ceramici, pri Olimpiji in kontinuiteta je pomembna. Seveda je zelo dobrodošlo, da je Jure ostal, saj vsi vemo, da je bilo v zadnjih desetih letih pri Olimpiji več kot deset trenerjev in direktorjev."

Panathinaikos je mlin, ki melje

Naslednji test pa bo po mnenju Zdovca pravi pokazatelj dejanske kakovosti njegovega moštva. V Ljubljano namreč prihaja sloviti Panathinaikos, ki ima zares zastrašujoč kader, vendar bodo imeli košarkarji Uniona Olimpije v četrtek za seboj več kot 12.000 glavo množico in ravno pomoč navijačev venomer dodatno spodbudi domače košarkarje k boljši predstavi.

"Panathinaikos zelo dobro poznam zaradi Željka Obradovića. To je mlin, ki melje. Košarkarji so vrsto let že skupaj in imajo isti sistem. Samo dodajo kakšno kocko vsako leto. Panathinaikos je v izredno dobri formi. To bo res pravi pokazatelj, kje dejansko smo. Vendar so v takšnih tekmah dodaten faktor tudi navijači. Že proti Partizanu se je videlo, da z bučnim navijanjem dvignejo igralce, bolj huronsko vzdušje pa lahko pričakujejo košarkarji Panathinaikosa, saj bo na tribunah še več gledalcev," je še oko na četrtkov evroligaški obračun vrgel Zdovc.

Ne spreglejte