Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 1. 2020,
4.39

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

7

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić NBA Dallas Mavericks Denver Nuggets

Sreda, 1. 1. 2020, 4.39

4 leta, 4 mesece

Liga NBA, 31. december

Še ena izjemna predstava Luke Dončića za slovo od leta 2019

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

7

Luka Dončić vs Oklahoma City Thunder | Luka Dončić je s svojimi Mavericks izgubil v Oklahoma Cityju. | Foto Reuters

Luka Dončić je s svojimi Mavericks izgubil v Oklahoma Cityju.

Foto: Reuters

Medtem ko se je v Sloveniji že razkadil dim, ki so ga ob praznovanju vstopa v leto 2020 za sabo pustili številni pirotehnični izdelki, je Luka Dončić s svojimi Dallas Mavericks igral še v letu 2019. Gostovali so v Oklahoma Cityju, a proti moštvu Thunder izgubili v končnici tekme s 101:106. Dončić je bil s 35 točkami in desetimi skoki le za tri asistence prekratek za nov trojni dvojček, ob poškodovanih Kristapsu Porzingisu in Timu Hardawayju mlajšemu pa je nanj padlo še dodatno breme. Priložnost za igro je dobil tudi Vlatko Čančar, ki pa točk ni dosegel. Njegov Denver je izgubil pri Rockets v Houstonu.

Trener Dallasa Rick Carlisle je danes vendarle lahko računal tudi na Luko Dončića, ki ga je zdravniška služba Mavericks pripravila na nov spopad, čeprav je bil po nedeljskem padcu na tekmi z Los Angeles Lakers nekoliko načet, bolela sta ga hrbet in zapestje. Dallas pa je proti Oklahomi zaigral brez Tima Hardawayja mlajšega in latvijskega orjaka Kristapsa Porzingisa, ki mu je tik pred tekmo oteklo koleno.

Učinek Luke Dončića

35 točk, met 12/29 za dve, 3/16 za tri, 12/8 prosti meti, 10 skokov, 7 asistenc, 1 ukradena žoga v 40:14 minutah igre.  

Dončić je v prvih 12 minutah igre zablestel, dosegel je 17 točk, tem pa dodal še po dva skoka in dve asistenci, eno žogo pa je tekmecem tudi ukradel. Prvi mož tekme je bil tako glavni krivec, da je Dallas po prvi četrtini vodil z 32:20.

V prvih štirih minutah in pol druge četrtine je Carlisle Dončiću namenil nekaj počitka, tempo igre je v njegovi odsotnosti močno padel, prednost Dallasa pa se je stopila na vsega tri točke (35:32), nato se je Ljubljančan vrnil na parket. V dveh minutah je prednost Mavericks narasla na deset (43:33), a se razigrani gostitelji niso predali, z agresivno obrambo nekoliko ustavili nalet gostov, se spet približali na tri pičle točke zaostanka (43:40), strelski učinek Dončića so v drugi četrtini omejili na šest točk, na odmor pa odšli z zaostankom ene same točke (51:50).  

V tretji četrtini Dallasu met ni stekel, Oklahoma je prišla do prvega vodstva na tekmi, a so se Mavericks z borbeno igro vrnili in po tretjem delu igre vodili z 78:77. Dončić je dosegel "le" pet točk, s skupaj 28 točkami, devetimi skoki in šestimi asistencami se je že bližal dvojnemu dvojčku.

V zadnjih 12 minutah tekme je Oklahoma strnila obrambo na Dončiću, Dallas pa drugih razpoloženih košarkarjev ni imel, v izdihljajih tekme so domači v nekaj ključnih akcijah izmaknili zmago iz rok teksaških gostov, Dončić je imel priložnost izsiliti podaljšek, a njegovi meti niso našli cilja. Tekmo je končal s 35 točkami, desetimi skoki in sedmimi asistencami, Dallas pa je doživel 12. poraz v sezoni. Z 22 zmagami je zadržal peto mesto v zahodni konferenci.

Dončić je bil torej najboljši strelec tekme, Maxi Kleber jih je k izkupičku Mavericks dodal 14, k tem pa še 14 skokov, kar je njegov rekord v ligi NBA. Tretji najboljši strelec Dallasa je bil Dwight Powell z 11 točkami. Košarkarji Oklahome so si breme v napadu razdelili veliko bolj pravično, Danilo Gallinari in Dennis Schroder sta se ustavila pri 20 točkah, 19 jih je prispeval Shai Gilgeous-Alexander, ki se je z desetimi skoki veselil dvojnega dvojčka, tega pa je dosegel tudi novozelandski orjak Steven Adams z desetimi točkami in 11 skoki. Oklahoma z 18 zmagami in 15 porazi na sedmem mestu zahodne konference.

Zmaga Houstona, priložnost za Čančarja

Houston Rockets so na krilih svojih največjih zvezdnikov, Jamesa Hardna in Russella Westbrooka, s 130:104 strli Debver Nuggets, pri katerih je priložnost za igro dobil tudi Slovenec Vlatko Čančar. Harden je bil s 35 točkami prvi strelec tekme, Westbrook jih je dodal 28, pri Denverju pa sta za koše skrbela predvsem Nikola Jokić z 21 in Monte Morris z 18 točkami. Čančar je odigral minuto in 48 sekund, v tem času pa je njegova statistika ostala prazna.

San Antonio Spurs so šele po podaljšku na domačem parketu strli odpor Golden State Warriors in zmagali s 117:113. DeMar DeRozan je k zmagi prispeval 24 točk, Patty Mills 18, LaMarcus Aldridge pa 17 in 12 skokov. Pri Warriors jih je 28 dosegel Alec Burks, prvi strelec tekme, 25 jih je dodal Glenn Robinson III, 20 pa Damion Lee.

Prvaki, Toronto Raptors, so bili doma s 117:97 boljši od Cleveland Cavaliers, Kyle Lowry je bil s 24 točkami prvi strelec domačih, 20 in deset skokov je dodal Serge Ibaka, 19 točk pa Terence Davis. Collin Sexton je bil edini košarkar Cavaliers, ki je presegel 20 točk, končal je z 22.

Boston suvereno, Indiana odbila napad Philadelphie

Boston Celtics so s 109:92 premagali Charlotte Hornets, Jayson Tatum je k 23. zmagi v sezoni za Kelte prispeval 24 točk, Kemba Walker 22 in Gordon Hayward 21, k tem pa je dodal še deset skokov. Najboljši strelec Charlotta je bil P. J. Washington s 15 točkami.

Indiana Pacers so na domačem parketu premagali Philadelphia 76ers. Domantas Sabonis je gostom nasul 23 točk, za dvojni dvojček pa je poskrbel s še desetimi dodatnimi skoki, T. J. Warren je bil z 21 točkami drugi strelec ekipe, ki zdaj z 22 zmagami in 12 porazi zaseda peto mesto na vzhodu. Josh Richardson je bil z 20 točkami prvi strelec 76ers, 18 jih je dodal Ben Simmons, ki je imel ob teh še deset skokov.

LA Clippers ostajajo tretje moštvo zahoda, s 105:87 so v gosteh premagali tamkajšnje Kings, Kawhi Leonard je bil s 24 točkami prvi strelec tekme, zmagi Clippers jih je 21 prispeval še Paul George, ki je ob 11 skokih in devetih asistencah za las zgrešil trojni dvojček. Richaun Holmes (22 točk, deset skokov) in Buddy Hield (20 točk) sta bila najboljša moža Sacramenta.

Liga NBA, 31. december:

Lestvica:

 

Ne spreglejte