Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 4. 2021,
5.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66

Natisni članek

Washington Wizards Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Nedelja, 4. 4. 2021, 5.00

3 leta, 1 mesec

Liga NBA, 3. april

Vroči Dončić čaral in navdušil tudi v prestolnici ZDA #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,66
Luka Dončić Washington Dallas | Luka Dončić je v izjemni formi. Na gostovanju v Washingtonu je kljub slabšemu odstotku meta za tri točke in prostih metov dosegel 26 točk in poskrbel za nov statistični sladkorček večera. | Foto Reuters

Luka Dončić je v izjemni formi. Na gostovanju v Washingtonu je kljub slabšemu odstotku meta za tri točke in prostih metov dosegel 26 točk in poskrbel za nov statistični sladkorček večera.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallasa v Washingtonu niso mogli računati na kar tri člane začetne peterke, a jih to ni zmotilo na poti do nove prepričljive zmage (109:87) v ligi NBA. Mavericks so najdaljši niz gostovanj v tej sezoni sklenili s četrto zaporedno zmago, Luka Dončić pa je bil s 26 točkami najboljši strelec dvoboja. Mladi slovenski as je dodal osem skokov in šest asistenc. Miami je s pomočjo Gorana Dragića (13 točk) premagal Cleveland in nadaljeval izjemen niz, ki traja že 11 let.

Washington Wizards : Dallas Mavericks 87:109 (67:75, 47:52, 19:24)

Učinek Luke Dončića: 26 točk, met za tri 1/8, met za dve 11/16, prosti meti 1/4, 8 skokov, 6 asistenc, 4 izg. žoge, 1 ukr. žoga, 1 blokada v 32 minutah in 20 sekundah

Vrhunci dvoboja v Washingtonu:

Rezultatska krivulja Dallasa še naprej pridno narašča. Telički so imeli še v začetku februarja skromno razmerje zmag in porazov (8-13), javnost je za trenutek že podvomila o resničnih dometih največjih zvezdnikov, med katerimi najbolj izstopa Luka Dončić, nato pa se je položaj na lestvici zahodne konference ekspresno izboljšal.

Mavericks so v zadnjih mesecih močno popravili uvrstitev, po zadnji zmagi, ko so v dvorani Capitol One Arena upravičili vlogo favorita in premagali Washington s 109:87, so se učvrstili na sedmem mestu (27-21). Hkrati so vedno bližje šestemu mestu, ki bi jim zagotavljal nekaj počitka, saj jim po koncu rednega dela ne bi bilo treba igrati dodatnih kvalifikacij za končnico, v katerih bodo sodelovale ekipe, razporejene od sedmega do desetega mesta.

Dallas pogrešal kar šest igralcev

Luka Dončić je odigral dobrih 32 minut in končal dvoboj pri 26 točkah. | Foto: Reuters Luka Dončić je odigral dobrih 32 minut in končal dvoboj pri 26 točkah. Foto: Reuters Čeprav je Dallas dvoboj v glavnem mestu ZDA odigral brez treh članov začetne peterke, je dokaj zlahka premagal moštvo Washington Wizards, ki prav tako ni nastopilo v najmočnejši postavi. Seznam manjkajočih igralcev je bil zelo pester. Pričakovano je dvoboj, s katerim je Dallas sklenil naporen niz petih zaporednih gostovanj, izpustil Kristaps Porzingis. Visoki Latvijec je še četrtič v tej sezoni izpustil dvoboj, potem ko je večer pred tem že odigral tekmo. Zaradi bolečin v desnem kolenu ni hotel tvegati. Poškodba leve noge je od nastopa oddaljila Nemca Maxija Kleberja, težave z nogo pestijo tudi Josha Richardsona, manjkali pa so tudi Willie Cauley-Stein (zdravstveni in varnostni protokol), J. J. Redick (poškodba desne pete) in Tyrell Terry (osebni razlogi).

Dallas je tako prvič v tej sezoni vstopil v dvoboj s prav posebno začetno peterko s tremi Evropejci, poleg Dončića sta jo sestavljala še Srb Boban Marjanović in nedavni novinec, Italijan Nicolo Melli. V začetni postavi sta bila še Tim Hardaway Jr. in Dorian Finney-Smith, prav vsi člani udarne peterke pa so na koncu prispevali dvomestno število točk.

Mojstrovina Luke Dončića v počasnem posnetku:

Na klop Dallasa se je vrnil trener Rick Carlisle, ki je sobotni dvoboj v New Yorku izpustil zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus. Poznejši pregled je pokazal, da je testiranje pokazalo napačen rezultat. 61-letni trener se je sicer januarja cepil proti novemu koronavirusu, zato ga je rezultat testiranja še bolj presenetil. Pomočnik Jamahl Mosley, ki je prevzel vodenje Dallasa v sloviti dvorani Madison Square Garden, se je tako vrnil k svoji prvotni vlogi, Carlisle pa je popeljal izbrance do 27. zmage v tej sezoni.

Pri gostiteljih sta manjkala Bradley Beal, s povprečjem 31,3 točke prvi strelec lige NBA in tudi edini košarkar, ki v tej sezoni na tekmo povprečno dosega več kot 30 točk, ter v zadnjem času zelo razigran Japonec Rui Hachimura.

Dončić veliko bolj koristen za ekipo kot Westbrook

Ko je bil Luka Dončić na parketu, je bil Dallas boljši od Washingtona za 14 točk. | Foto: Reuters Ko je bil Luka Dončić na parketu, je bil Dallas boljši od Washingtona za 14 točk. Foto: Reuters Dallas je nadzoroval potek dogajanja na srečanju. Dončić je v dvoboj vstopil zelo suvereno, od uvodnih petih metov je iz igre zadel štiri, in že do polovice prve četrtine prispeval deset točk. Gostje so vodili, v prvem polčasu resda nikoli za več kot +7, prednost pa so ohranili tudi v trenutkih, ko je postala roka 22-letnega Ljubljančana nemirna. Dončić je zgrešil naslednjih pet metov iz igre, a so se nato izkazali njegovi soigralci, zlasti Jalen Brunson, Tim Hardaway Jr. in Boban Marjanović, ki so dosegli vsaj 15 točk.

Mavericks so imeli v obrambi največ dela z Robinom Lopezom, ki je bil pod košem skoraj nezgrešljiv in prispeval 14 točk. Toliko sta jih v prvem polčasu zbrala tudi Dončić in Russell Westbrook, ki je ob odsotnosti Bradleyja Beala največje breme v napadu prevzel na svoja pleča, marljivo nabiral tako točke kot skoke, ki pa ekipi niso niti približno tako pomagali kot tisti, ki jih je zbral Dončić.

Po indeksu +/-, ki kaže uspešnost ekipe v času, ko je določen igralec na parketu, sta si bila najboljša strelca svojih ekip - tako Dončić kot Westbrook sta na koncu dosegla 26 točk - zelo različna. Luka je prišel do +14, Westbrook, ki je neuspešno naskakoval že 165. trojni dvojček kariere, pa je imel na drugi strani zelo slab indeks (-19).

Mavericks so dosegli načrtovano zmago in najdaljši niz gostovanj v tej sezoni sklenili z uspešnim razmerjem 4-1. | Foto: Reuters Mavericks so dosegli načrtovano zmago in najdaljši niz gostovanj v tej sezoni sklenili z uspešnim razmerjem 4-1. Foto: Reuters

Gostje iz Teksasa so v drugem polčasu postopno povečevali prednost, Dončić je v raznovrstno statistiko vpisal tudi ukradeno žogo in blokado, ob skromnejšem metu za tri točke (zadel je prvo trojko, nato pa iz dokaj neoviranih položajev zgrešil naslednjih sedem poskusov) in prostih metih (izkoristil je le enega od štirih) pa kraljeval z meti za dve točke. Zadel jih je 11 od 16 in pomagal ekipi, da je v zadnjo četrtino vstopila s prednostjo +8, ki je proti koncu srečanja le še rasla.

Devet minut pred koncem se je LD77 znašel na tleh, ko se mu je ponudila priložnost za zabijanje, a je nad njim storil grd prekršek Westbrook. Bilo mu je žal, tako da se je takoj opravičil Ljubljančanu. Dončić v nadaljevanju ni več igral dolgo. Prednost je bila tako visoka, da mu je trener v zadnjih minutah namenil dodaten počitek.

Washington je naletel na vrhunsko obrambno predstavo Dallasa. Dosegel je le 87 točk, s tem pa se je zmagoviti niz Mavericks na tekmah, na katerih tekmeca pustijo pod 100 točkami, v tej sezoni povečal na "popolnih" 11-0.

Od Dončića boljša le Robertson in James

Oscar Robertson spada med največje legende lige NBA. | Foto: Getty Images Oscar Robertson spada med največje legende lige NBA. Foto: Getty Images Slovenski zvezdnik je poskrbel za nov statistični sladkorček. Znova je končal tekmo z vsaj 25 točkami, petimi skoki in petimi asistencami. Američani pogosto omenjajo te številke. Od igralcev, ki so nastopili v bogati zgodovini lige NBA, sta jih v uvodnih treh sezonah več od Dončića zbrala le dva.

Vsestranski Oscar Robertson se lahko pohvali s kar 165 takšnimi dosežki, LeBron James s 96, slovenski reprezentant pa je že pri 88. Ker sezone še ni konec, je ogroženo drugo mesto trenutno poškodovanega zvezdnika Los Angeles Lakers.

Dončić v tej statistični prvini na večni lestvici Dallasa že zaseda drugo mesto. Vodi Mark Aguirre (96), ki bi ga lahko Slovenec pahnil s prvega mesta v svoji šele tretji sezoni v ligi NBA.  

Dallas bo naslednjo tekmo odigral v noči na torek, ko bo doma pričakal v tej sezoni najboljšo ekipo zahodne konference Utah Jazz. Mavericks bodo s tem začeli zadnji del rednega dela, v katerem bodo kar devet od naslednjih 11 tekem odigrali doma.

Cleveland nemočen že več kot 11 let, Robinson izboljšal rekord Dončića

V Miamiju nič novega. Vročica je na domačem parketu na Floridi ugnala Cleveland (115:101). To je bila že 20. zaporedna domača zmaga Miamija nad gosti iz zvezne države Ohio, ki so nazadnje premagali Dragićevega delodajalca v gosteh 25. januarja 2010. Miami je v noči na nedeljo vodil kar 45 od 48 minut, na dvoboju pa zbral kar 33 asistenc. V tej sezoni je na tekmah, na katerih podeli več kot 30 asistenc, skoraj nepremagljiv. Dobil jih je kar osem od devetih.

Vrhunci dvoboja v Miamiju:

Najboljša strelca pri gostiteljih sta bila Duncan Robinson, ki je zadel šest od devetih metov za tri točke, in Bam Adebayo. Oba sta prispevala 18 točk. Robinson je na tekmi dosegel mejnik. Ko je zadel tretjo trojko na tekmi, je bila to že njegova 450. v karieri v ligi NBA. Dočakal jo je na 138. nastopu, s tem pa močno popravil prejšnji rekord Luke Dončića, ki je za 450 trojk potreboval 171 tekem.

Podprvaku lige NBA je k domači zmagi, s katero je razmerje zmag in porazov popravil na 26-24, pomagal tudi Goran Dragić. Izkušeni Ljubljančan je kot šesti igralec Miamija odigral slabih 27 minut, v njih pa dosegel 13 točk in bil eden izmed kar sedmih košarkarjev zmagovalne ekipe z dvomestnim številom točk.

Utah podaljšal rekordni domači zmagoviti niz, Milwaukee zmogel brez Grka

Novo zmago so dosegli košarkarji vodilnega Utah Jazz, ki so slavili devetič zapored in rekordni domači niz neporaženosti podaljšali na 22 tekem. Tokrat so se s 137:91 znesli nad Orlandom. Donovan Mitchell je ob zmagi dosegel 22 točk, Bojan Bogdanović jih je dodal 17.

Še višjo zmago so vknjižili člani Portland Trail Blazers, na domačem parketu so Oklahomo odpravili s 133:85.

Jrue Holiday je bil ob odsotnosti grškega zvezdnika prvi mož ob tesni zmagi Milwaukeeja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jrue Holiday je bil ob odsotnosti grškega zvezdnika prvi mož ob tesni zmagi Milwaukeeja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Precej tesneje je bilo na obračunu med Sacramento Kings in Milwaukee Bucks. Drugi so zaradi težav s kolenom pogrešali prvega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa. Milwaukee je na koncu le dosegel zmago z zgolj točko razlike (129:128), ključni člen ob tej je bil s 33 točkami in 11 asistencami Jrue Holiday.

Najbolj vroče je bilo v San Antoniu, kjer so Spurs po podaljšku izgubili z Indiana Pacers (133:39), Caris LeVert je k zmagi prispeval 26 točk.

Luka Dončić
Sportal Čudežni podvig Dončića, ki je marca pisal zgodovino lige NBA
Luka Dončić Nikola Jokić
Sportal Češnja na torti pripadla Jokiću, ne Dončiću
Dario Šarić in Luka Dončić
Sportal Šarić razkril Dončićev notranji konflikt

Liga NBA, 3. april:

Washington Wizards : Dallas Mavericks 87:109
Westbrook 26 (met iz igre 11/24), 14 sk., Lopez 18, Neto 16; Dončić 26 (met iz igre 12/24), 8 sk., 6 asist., 4 izg. žoge, 1 ukr. žoga, 1 blok. v 32 minutah in 20 sekundah, Brunson 19, Hardaway Jr. 16, Marjanović 15, 12 sk. 

Miami Heat : Cleveland Cavaliers 115:101
Adebayo (11 sk.) in Robinson (trojke 6/9) 18, Butler (11 asist,) in Ariza 15, Dragić 13 (met za tri 3/6, met za dve 2/4), 4 asist., 2 sk., 1 izg. žoga v 26 minutah in 46 sekundah; Sexton 26, Prince 19, Okoro 17

Detroit Pistons : New York Knicks 81:125
Grant 16, Diallo 14; Randle 29 (trojke 5/9), 8 sk., Bullock 22

Philadelphia 76ers : Minnesota Timberwolves 122:113
Harris 32 (met iz igre 13/17), Embiid 24, 8 sk., Simmons (8 sk.) in Milton 14; Towns 39 (met iz igre 11/23), 14 sk., Edwards 27, McDaniel 14, 8 sk., McLaughlin 12, 9 asist.

San Antonio Spurs : Indiana Pacers 133:139* - podaljšek
DeRozan 25, Johnson 20, 10 sk.; LeVert 26, 8 asist., Holiday, McConnell, Turner vsi po 18

Utah Jazz : Orlando Magic 137:91
Mitchell 22, Bogdanović, Ingles oba po 17; Carter 19, 12 sk., Okeke 16

Portland Trail Blazers : Oklahoma City Thunder 133:85
McCollum 20, Lillard, Simons oba po 16; Williams 18, Bradley 14

Sacramento Kings : Milwaukee Bucks 128:129
Davis, Fox obapo 27, Hield 19; Holiday 33, 11 asist., 7 sk., Lopez 26

Lestvica:

Ne spreglejte