Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 12. 2011,
6.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 6.36

8 let

Najprej Siena, nato plače ali zgolj pojasnilo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ugibanja o prihodnosti Dannyja Greena, finančnih težavah in uporu ostalih košarkarjev Uniona Olimpije plenijo medijsko pozornost pred obračunom z italijanskimi prvaki.

Tudi če bosta ob Rimantasu Kaukenasu, ki mora zaradi poškodbe kolena pod nož, tekmo z Olimpijo izpustila še njegov rojak Kšištof Lavrinovič in nekdanji srbski reprezentant ter večkratni strelski kralj evrolige Igor Rakočević, ima Siena z McCalebbom, Zizisom, Andresenom, Mossom in ostalimi uveljavljenimi možmi vsega spoštovanja vredno ekipo. To odločno priznava tudi trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski, ki pa se te dni ob soočenjih s sedmo silo in drugimi košarkarskimi sogovorniki bolj kot o morebitnih taktičnih zamislih ter obrambnih zankah, s katerimi bi presenetil tretje moštvo evrolige, spopada z vprašanji o zamudah pri izplačilih in ozračju v ekipi. ''Kar ne ubija, krepi,'' se znanega in za športnike zelo prikladnega rekla oklepa Filipovski ter finančna vprašanja prijazno predaja svojim delodajalcem. ''Vse to niso vprašanja zame. Jaz igralcem svojega denarja pač ne morem dati, saj ga tudi sam nimam,'' svari trener ljubljanskega evroligaša. Slednji se v večjem delu minule sezone v medijih po dolgem času ni pojavljal na račun nelikvidnosti in krčevitega boja za preživetje. Navdahnjene predstave in skalpi velikanov v nabito polnih Stočicah, ki so klubu na robu prepada povrnile voljo do življenja, so vendarle ponujali lepšo sliko. Za nameček je klubsko vodstvo s kreditom vsaj na videz premostilo težave in se hkrati v javnosti nekajkrat pretirano demagoško pohvalilo s plezanjem proti zeleni veji. A kredite, pa naj bodo še tako ugodni, je seveda treba v doglednem času poplačati, žal pa ljubljanskemu evroligašu na roke niso šle nove okoliščine. Nove tožbe upnikov, manj srečna roka pri izbiri igralskega kadra in občutno slabši obisk so ob zaostrenih gospodarskih razmerah znova odprli stare rane. Direktor Janez Rajgelj je ob že simptomatičnem zategovanju pasu znova prisiljen razglabljati o bremenih iz preteklih obdobij, glas pa so ob nemočnem pogledovanju na bančne račune povzdignili tudi košarkarji.

''Brez komentarja,'' se pogovora o finančni problematiki in delnem bojkotu treningov v tem tednu izogiba center Ratko Varda in pri tem (ne)hote govori kar v imenu celotnega moštva. ''Tudi jaz zelo težko komentiram. No, v petek pa igralci le pričakujejo kakšen odgovor,'' dodaja Filipovski in tako pozornost vsaj za 24 ur preusmerja na tekmo sedmega kroga evrolige. ''Letos smo že občutili moč italijanskega prvaka in prav tekma v Sieni nam lahko služi kot dober opomin. Za boljšo predstavo je tokrat nujen boljši nadzor žoge. Za Sieno je značilna medsebojna pomoč soigralcev v obrambi. Rotacije in dodatno pomoč je treba kaznovati z dobrim pregledom igre. S podajami in izvedbo v napadu tekmecu preprečujemo tudi protinapade,'' je na predvečer predzadnje domače tekme rednega dela evrolige razmišljal Filipovski in ob tem seveda ostal zvest svojim obrabnim načelom. Svojim izbrancem je tako večkrat zabičal, da se morajo naglo vračati v obrambo, saj skromnejše obrate makedonski reprezentant Bo McCalebb s širokim nasmehom na obrazu hitro kaznuje. ''Gre za košarkarja, ki ni učinkovit le v igri ena proti ena, temveč se ne bo zaustavil niti ob treh tekmecih. Potrebno bo ekipno branjenje protinapadov. Tudi ostali strelci so zelo nevarni. Pozornost pa bomo vseskozi namenjali tudi skoku in fizični čvrstosti. Upam tudi, da bomo v boljši strelski formi kot na zadnji tekmi. Potreboval bom več razpoloženih igralcev, kroženje žoge v napadu in večje število asistenc. Poleg metov z razdalje moramo razviti tudi igro po globini. To nam na prvi tekmi ni uspelo,'' še dodaja trener Uniona Olimpije, ki je na zadnjih šestih tekmah vknjižil kar pet porazov, za tokratnega tekmeca pa bi le z zvrhano mero optimizma in delne zaslepljenosti lahko zapisali, da je kot naročen za prekinitev niza.

Boisa obiskal nekdanja kluba

Ob sredinem popoldanskem oziroma večernem treningu Siene in nato še Uniona Olimpije je Stožice obiskal tudi Vladimer Boisa, ki je v svoji karieri igral za oba kluba. Čeprav zanj značilen nasmeh ni izginil z obraza, pa je reprezentant Gruzije vendarle priznal, da težko sprejema tedne brez košarke. ''Čakam in čakam. Upam, da bo prišla prava ponudba,'' je nekoliko potožil Boisa, ki je v drugem delu minule sezone znova igral za Olimpijo.

Ne spreglejte