Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
29. 4. 2024,
6.00

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Kyrie Irving Minnesota Timberwolves Phoenix Suns Indiana Pacers Milwaukee Bucks New York Knicks Philadelphia 76ers Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Ponedeljek, 29. 4. 2024, 6.00

1 teden, 6 dni

Liga NBA, 28. april

Dallas čudežno nadoknadil –31, nato so Clippersi zadali usoden udarec #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Dallas Clippers Dončić | Luka Dončić je na četrti tekmi končnice lige NBA vknjižil trojni dvojček, a na koncu ostal brez tistega, kar najbolj obožuje, zmage svojega moštva. Vse štiri trojne dvojčke v karieri je v končnici dosegel proti Clippersom. | Foto Reuters

Luka Dončić je na četrti tekmi končnice lige NBA vknjižil trojni dvojček, a na koncu ostal brez tistega, kar najbolj obožuje, zmage svojega moštva. Vse štiri trojne dvojčke v karieri je v končnici dosegel proti Clippersom.

Foto: Reuters

Košarkarji Los Angeles Clippers so prekrižali načrte Dallasu. V nenavadni tekmi so v prvem polčasu vodili že za 31 točk (55:24), a so se gostitelji na krilih Kyrieja Irvinga (40 točk) spektakularno vrnili v igro in tri minute pred koncem celo povedli s 105:104. Za kaj več je zmanjkalo moči, Paul George in James Harden (oba po 33 točk) sta prispevala odločilne točke za goste, ki so tako po zmagi s 116:111 izenačili rezultat v skupnih zmagah na 2:2. Luka Dončić, ki je kljub težavam z desnim kolenom stisnil zobe in zaigral, je na parketu prebil skoraj 45 minut in vknjižil trojni dvojček (29 točk, 10 skokov in 10 asistenc), a se mu je pri metu za tri točke prevečkrat zatresla roka (1/9). Gostje iz Los Angelesa so na drugi strani trojke metali fantastičnih 18/29! Prva ekipa, ki se je uvrstila v konferenčni polfinale, je Minnesota Timberwolves, potem ko je Phoenix Suns odpravila s 4:0 v zmagah.

Luka Dončić
Sportal Dončić razočaran kot že dolgo ne: Pustil sem ga na cedilu

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers 111:116 (16:39, 49:66, 78:82)

Učinek Luke Dončića: 29 točk (met za tri 1/9, met za dve 9/15, prosti meti 8/10), 10 sk., 10 as., 1 blok., 3 izg. žoge v 44 minutah in 41 sekundah

Strelci: Irving 40 (trojke 6/12, 7 sk., 5 as., 7 izg. žog), Dončić 29, Jones Jr. 14 (trojke 2/3, 7 sk.), Washington Jr. 10, Lively II 8 (6 sk.), Gafford 5, Kleber 3, Green 2; George (trojke 7/10, 8 as., 6 sk., 4 ukr. žoge) in Harden (trojke 4/5, 7 as., 6 sk.) 33, Zubac 13, Mann (trojke 3/6) in Powell (trojke 3/5) 11, Plumlee 6, Westbrook 5, Coffey 4

Malo je obračunov, na katerih je zmožna ekipa na tako visoki ravni in v končnici lige NBA nadoknaditi 31 točk zaostanka. Dallas se je na domačem parketu že spogledoval s katastrofo, saj je v drugi četrtini zaostajal za –31 (24:55), a se je nato prebudil Kyrie Irving, povlekel soigralce in v nadaljevanju popeljal Maverickse do popolnega preobrata.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Dobri dve minuti pred koncem je Dallas povedel s 104:103, a je v naslednjem napadu Paul George iz zelo zahtevnega položaja zadel trojko in podal piko na i izjemno vročemu večeru, v katerem je v prvem polčasu kot za stavo rešetal mrežico gostiteljev (26 od 33 točk je dosegel v prvem delu), v drugem polčasu, zlasti zadnji četrtini, ko je dal kar 15 od 33 točk, pa se mu je mojstrsko pridružil James Harden. Skupaj sta uprizorila imenitno predstavo in v zaključku srečanja popeljala LA Clippers do dragocene zmage s 116:111, s katero je rezultat v zmagah poravnan na 2:2.

Peta tekma, to bodo odigrali v Kaliforniji, se bo začela v noči na četrtek ob 4. uri po slovenskem času. Morda na njej nastopi tudi Kawhi Leonard, ki je to srečanje preskočil zaradi težav s kolenom. Zanimivo je, da so Clippersi obe tekmi, na katerih je manjkal, dobili, tisti, ko se je pridružil soigralcem, pa izgubili.

Trojke Clippersov deževale z vseh strani, nov mejnik Dončića

Luka Dončić je z Dallasom izgubil obe nedeljski tekmi v končnici, ki so jih lahko ljubitelji košarke v Evropi spremljali v večernih urah. | Foto: Reuters Luka Dončić je z Dallasom izgubil obe nedeljski tekmi v končnici, ki so jih lahko ljubitelji košarke v Evropi spremljali v večernih urah. Foto: Reuters Kot da dvoboji, ki jih Dallas odigra v za Evropejce izredno atraktivnem večernem nedeljskem terminu, niso pisani na kožo Kiddovim izbrancem. Brez zmage so ostali že prejšnjo nedeljo, ko so prepričljivo izgubili v Los Angelesu. Takrat so klavrno vstopili v srečanje, v prvem polčasu dosegli zgolj 30 točk in zaostajali za –26, podobno slabo se jim je godilo tudi na četrti tekmi na domačem parketu. Kot da bi se v prvem polčasu preslikali dogodki iz prve tekme končnice v Los Angelesu.

Clippersi so brez Leonarda povsem strli obrambo Dallasa, trojke so deževale z vseh strani. Prvo četrtino so dobili za neverjetnih +23 (39:16). Za tri točke so metali izjemnih 8/11, gostitelji pa niso zadeli niti ene (0/7). Osem trojk je tudi rekord franšize v eni četrtini na tekmi končnice lige NBA.

Luka Dončić je za tisoč točk v končnici lige NBA potreboval 32 tekem. Manj sta jih le Michael Jordan in Wilt Chamberlain:

Luka Dončić je resda vstopil v dvoboj s štirimi zaporednimi točkami, skupno jih je v prvi četrtini dal deset, a si je že v dveh minutah prislužil dve osebni napaki. V nadaljevanju srečanja je bil primoran v obrambi igrati manj zagnano, gostje iz Los Angelesa pa so to znali izkoristiti. Paul George je v 12 minutah ob metu iz igre 6/9 (trojke 3/5) dosegel kar 16 točk, Kyrie Irving na drugi strani niti ene (met 0/3). Pri Dallasu so se med strelce vpisali le trije. Poleg Dončića, ki je v prvi četrtini prebil mejo tisoč točk na tekmah končnice lige NBA, le še Daniel Gafford (4) in Josh Green (2).

George in Harden vroča, sledile nore minute Irvinga  

Trpljenje Dallasa, pri katerem Dončić z načetim kolenom ni izžareval prave energije, premalo je bilo kreativnosti in idej v napadu gostiteljev, se je nadaljevalo tudi v drugi četrtini. Ko je vroči James Harden, bradati zvezdnik je bil pri metih za tri točke nezgrešljiv (4/4), popeljal goste v vodstvo za kar 31 točk (55:34), je v Dallasu zadišalo po katastrofi teličkov. Dončiću so pojenjale moči v napadu, a se je takrat prebudil drugi adut gostiteljev. Kyrie Irving, ki do takrat ni pustil večjega pečata v igri, je vstopil v noro obdobje doseganja točk. Poskrbel je za delni rezultat 9:0, dosegel dve zaporedni trojki in kot prvi košarkar Dallasa odpravil prekletstvo zgrešenih metov za tri točke. Dallas jih je do takrat zapravil vseh 11.

Kako je Kyrie dvignil na noge občinstvo z dvema zaporednima trojkama:

Dallas se je približal na 33:55, občinstvo je začutilo priložnost za vrnitev, a je na drugi strani kot po tekočem traku zadeval Paul George. V izjemnem prvem polčasu je dosegel kar 26 točk, za tri točke 6/9, Dallas pa se je lahko zgolj prebujenemu Irvingu, ki je v drugi četrtini prispeval kar 16 točk in s pozitivno energijo napolnil še soigralce, zahvalil, da je odšel na odmor s "sprejemljivo" razliko –17.

Dallas na krilih Dončića in Irvinga nižal zaostanek

James Harden je podobno kot na prvi tekmi v napadu zasenčil Luko Dončića. Za trojke je metal kar 4/5, v zadnji četrtini pa izkoriščal izkušnje in po prodorih prihajal do številnih košev za dve točki. | Foto: Reuters James Harden je podobno kot na prvi tekmi v napadu zasenčil Luko Dončića. Za trojke je metal kar 4/5, v zadnji četrtini pa izkoriščal izkušnje in po prodorih prihajal do številnih košev za dve točki. Foto: Reuters Drugi polčas je ponudil drugačen obraz Dallasa. Iz minute v minuto je kopnela prednost Clippersov. Mavericks so našli ritem, s katerim so pred dnevi znali povzročati preglavice tekmecu iz mesta angelov. Dvignili so raven intenzivnosti obrambe, pridobili čvrstost. Čeprav so bili gostje še vedno natančni pri metih z razdalje, so imeli vse več težav. Veliko težje so dosegali točke. Dallas je tako tretjo četrtino dobil z rezultatom 29:16 in se gostom približal na zgolj štiri točke zaostanka!

V zraku je bilo nekaj epskega, vrnitev iz nehvaležnega položaja, v katerem si zaostajal za kar 31 točk. Občinstvo v Teksasu je norelo od navdušenja, ko so se njihovi ljubljenci skoraj približali gostom. Zadnji pa so znova in znova našli način, kako preprečiti izenačenje. Tudi s pomočjo rezervnega centra Masona Plumleeja, ki je dosegel šest točk v zelo pomembnem obdobju, ko je Clippers povedel s 97:86.

Ko pa je Dallas s pomočjo občinstva le našel stik z gosti, Dončić je tako v svojem osmem poskusu za tri točke prvič zadel za izenačenje na 98:98, to se je zgodilo pet minut pred koncem, nato je Irving izenačil na 100:100. Dallas se je povsem vrnil v igro, ko pa je tri minute pred koncem z atraktivnim košem Irving popeljal gostitelje do prvega vodstva na tekmi po prvi četrtini (105:104), so se LA Clippers znašli v škripcih. Takrat je stvar v svoje roke vzel George, do takrat dolžnik drugega polčasa, in s skrajno zahtevnega položaja s trojko vrnil vodstvo v roke gostov, nato pa je delo nadaljeval Harden, zadel nekaj zlata vrednih košev za dve točki, pri katerih je mojstrsko prodiral in tudi izkoriščal obremenjenost glavnih zvezdnikov Dallasa z velikim številom osebnih napak.

Paul George je pri zaostanku Clippersov s 103:104 zadel izjemno trojko, ki je na koncu predstavljala prelomnico srečanja. | Foto: Reuters Paul George je pri zaostanku Clippersov s 103:104 zadel izjemno trojko, ki je na koncu predstavljala prelomnico srečanja. Foto: Reuters

Dallas je tako ostal brez dokončnega preobrata, ki bi še kako odmeval, saj so na tekmi preobrnili zaostanek za 31 točk v tesno vodstvo, a jim je to pobralo preveč moči. Na koncu so ostali prekratki za pet točk, LA Clippers, ki so dosegli kar 116 točk, kar je največ v tej seriji, pa so se razveselili zmage v gosteh, s katero so razmerje zmag v tej seriji izenačili na 2:2. Zdaj lahko znova računajo na prednost domačega igrišča. 

Košarkarji Dallasa bodo skušali vrniti udarec Clippersom v noči na četrtek. | Foto: Reuters Košarkarji Dallasa bodo skušali vrniti udarec Clippersom v noči na četrtek. Foto: Reuters

Na koncu so bili košarkarji Dallasa še presenetljivo blizu glede na bistveno slabši odstotek meta za tri točke (Dallas – 33 odstotkov: 11/33, LA Clippers – 69 odstotkov: 18/29) ...  

Brunson s 47 točkami podrl rekord New Yorka

Pester dan v ligi NBA se je začel z nedeljsko matinejo v Filadelfiji. New York Knicks so v gosteh premagal Philadelphio 76ers (97:92) in v zmagah povedli s 3:1. Junak srečanja je bil Jalen Brunson. Nekdanji Dončićev soigralec pri Dallasu je dosegel kar 47 točk! Iz igre je metal 18/34, prispeval pa še deset asistenc. Postavil je strelski rekord v zgodovini franšize na tekmah končnice.

Dvojni dvojček je dodal OG Anunoby (16 točk in 14 skokov), pri gostiteljih pa je prvi zvezdnik Joel Embiid končal srečanje pri 27 točkah (met iz igre 7/19), desetih skokih in šestih asistencah, Tyrese Maxey pa je vknjižil 23 točk, šest skokov in šest asistenc. Kratkohlačniki lahko tako na naslednji tekmi doma že potrdijo napredovanje.

Luka Dončić Russell Westbrook
Sportal Dončić o sporu z Westbrookom in posebnem obisku v Dallasu

Minnesota Timberwolves se je kot prva uvrstila v konferenčni polfinale na zahodu. | Foto: Reuters Minnesota Timberwolves se je kot prva uvrstila v konferenčni polfinale na zahodu. Foto: Reuters

Minnesota že v konferenčnem polfinalu na zahodu

Po tekmi v Dallasu je Indiana na domačem parketu premagala Milwaukee s 126:113 in povedla s 3:1 v zmagah. Gostje zaradi poškodb niso mogli računati na najboljša igralca Giannisa Antetokounmpa in Damiana Lillarda.

Od letošnje lige so se že poslovili košarkarji Phoenix Suns, potem ko se proti prepričljivi Minnesoti niso mogli izogniti "metli". Sonca, eno večjih razočaranj v letošnji končnici, so namreč še četrtič zapored izgubila in tako končala letošnjo sezono. Minnesota Timberwolves je tokrat v gosteh slavila z izidom 122:116.

Pri Minnesoti sta blestela Anthony Edwards, ki je dosegel 40 točk, Karl-Anthony Towns pa jih je dodal 28.

Naslednja tekma serije med Mavericksi in Clippersi bo v četrtek ob 4.00 v Los Angelesu.

Liga NBA, 28. april:

Liga NBA, prvi krog končnice:

Vzhodna konferenca:
Boston Celtics (1) – Miami Heat (8) /2:1/
Cleveland Cavaliers (4) – Orlando Magic (5) /2:2/
Milwaukee Bucks (3) – Indiana Pacers (6) /1:3/
New York Knicks (2) – Philadelphia 76ers (7) /3:1/
 
Zahodna konferenca:

Oklahoma City Thunder (1) – New Orleans Pelicans (8) /3:0/
Los Angeles Clippers (4) – Dallas Mavericks (5) /2:2/
Minnesota Timberwolves (3) – Phoenix Suns (6) /4:0/
Denver Nuggets (2) – Los Angeles Lakers (7) /3:1/

// izid v zmagah, igrajo na štiri zmage

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallas s sanjsko predstavo, Dončić nasmejan, Westbrook izključen
Luka Dončić
Mnenja Branko Soban: Dončić med Netanjahujem in Trumpom
Franz Wagner Orlando Magic
Sportal Orlando vrnil udarec, Lakers ostajajo med živimi
Luka Dončić
Sportal Čarobne številke Luke Dončića, ki se mu klanja svet
Ne spreglejte