Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
6.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Denver Nuggets Jayson Tatum Jimmy Butler Boston Celtics Miami Heat Liga NBA

Nedelja, 28. 5. 2023, 6.30

1 leto

Liga NBA, 27. maj

Bostonu uspelo kot četrtemu v zgodovini. V 150 dvobojih! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Boston Celtics Derrick White Jaylen Brown | Jaylen Brown pravi, da je dvoboj zdaj povsem odprt. | Foto Reuters

Jaylen Brown pravi, da je dvoboj zdaj povsem odprt.

Foto: Reuters

Denver Nuggets čakajo nasprotnika v velikem finalu lige NBA. Šesto tekmo finala vzhodne konference so s 104:103 dobili Boston Celtics in izenačili na 3:3 v zmagah. Miami Heat so sicer vodili že s 3:0. Celtics so tako šele četrta ekipa, ki je zaostajala z 0:3 in ji je uspelo izenačiti na 3:3, to pa je že 150. tak obračun.

Boston Celtics Derrick White
Sportal Ni še konec: Boston ostaja med živimi

Je nemogoče vendarle mogoče? Boston Celtics so na dobri poti, da temu pritrdijo. Še nobena ekipa v zgodovini končnice lige NBA ni izničila zaostanka z 0:3 in napredovala. To je sicer že 150. serija, v kateri je ena ekipa povedla s 3:0. Košarkarji iz Bostona so dobili naslednji tri tekme. "Nismo pričakovali, da bomo zaostajali z 0:3, a takrat se šele pokaže, iz kakšnega testa si," je pred šesto tekmo poudaril branilec Bostona Jaylen Brown. "Držali smo skupaj. Začeli smo igrati v obrambi in zdaj je dvoboj spet odprt."

Trenutek tekme | Foto: AP / Guliverimage Trenutek tekme Foto: AP / Guliverimage V Miamiju so bili Celtics manj kot sekundo oddaljeni od izpada. Zaostajali so, Marcus Smart je imel dve sekundi pred koncem zadnji met na tekmi, a trojke ni zadel. Je pa žogo v zraku dobil Derrick White in jo še pravočasno potisnil skozi mrežico. Za zmago Bostona s 104:103.

"Derrick White je kot strela prišel od nikoder in rešil dan. Neverjetna akcija," se je smejalo Brownu. Sodniki so si pogledali posnetek, a je bilo hitro jasno, da je žogo izpustil pravočasno. "Dobil sem žogo in zadel." Tako preprosto se sliši, pa ni. White je šele drugi košarkar v zgodovini lige, ki je zadel ob zvoku sirene za zmago, ko je njegovi ekipi grozil izpad. Kot prvemu je to uspelo legendarnemu Michaelu Jordanu leta 1989. Met so poimenovali tisti koš zvezdnika Chicaga. Jayson Tatum je bil z 31 točkami prvi strelec Bostona, Brown jih je dal 26, Smart pa 21. Junak zmage jih je dosegel 11. "Vesel sem. Sezona je bila na nitki. Nočemo še domov." Pravzaprav grejo, saj bo odločilna sedma tekma v ponedeljek v Bostonu.

Tako je White rešil Boston v zadnji sekundi: 

Butler: Imamo posebno ekipo

Jimmy Butler je iz igre zadel le pet metov. Dobro so ga ustavili. | Foto: Reuters Jimmy Butler je iz igre zadel le pet metov. Dobro so ga ustavili. Foto: Reuters Miami je igral z vsega osmimi košarkarji, od tega jih je šest doseglo dvomestno število točk, največ, 24, Jimmy Butler, ki so ga Celtics na zadnjih treh tekmah vseeno dobro omejili. Tokrat je zadel le pet metov iz igre (od 21 poskusov). Tri sekunde do konca je zadel tri proste mete za vodstvo za točko. Zdelo se je, da bo dovolj za zmago. "Vse bo v redu," je poskušal ostati miren Butler. "Zdaj moramo iti na pot in v gosteh narediti nekaj posebnega. Ampak imamo posebno ekipo."

Tudi trener Miamija Erik Spoelstra se zgodovinskega poraza ne boji: "Igra se sedem tekem. Nič ni lepšega kot sedma tekma. Ne vem, kako nam bo to uspelo, ampak šli bomo tja in to izpeljali. In o tem bomo govorili naslednjih 48 ur. To sezono za našo ekipo ni bilo nič lahkega, zato moramo to storiti na težji način."

Veliki finale lige NBA se bo začel 1. junija. Če zmagajo Celtics, bo prva tekma v Bostonu. Če zmagajo košarkarji Miamija, pa bo prvo finalno tekmo gostil Denver, ki je pometel z Los Angeles Lakers in imel štiri dni odmora (v petek so se vrnili na trening).

Liga NBA, 27. maj:

Liga NBA, konferenčni finale:

Zahod:
Denver Nuggets (1) – Los Angeles Lakers (7) /4:0/

Vzhod:
Boston Celtics (2) – Miami Heat (8) /3:3/

//Izid v zmagah, igrajo na štiri po sistemu 2-2-1-1-1.

Los Angeles Lakers LeBron James
Sportal Želijo, da LeBron nadaljuje. Če ne bo, gre Davis v Dallas?
Jan Vide
Sportal Slovenski dragulj, ki mu v Evropi ni para, izbral drugačno pot
Igor Kokoškov in Luka Dončić
Sportal Nova služba za nekdanjega selektorja zlate Slovenije
Ne spreglejte