Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 7. 2017,
9.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

4

Natisni članek

košarka

Nedelja, 30. 7. 2017, 9.07

6 let, 6 mesecev

Košarkarska tržnica: Filipovski, Omić, Lelić, Kuzmić …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

4

Liga NBA, evroliga, ABA, slovensko prvenstvo ... Preverite, kaj se dogaja na košarkarski tržnici.

Prestopi med 24. in 30. julijem

Stefan Janković je bil lani poleti član Miami Heat, vendar ga je klub po prvi pripravljalni tekmi odpustil. | Foto: Getty Images Stefan Janković je bil lani poleti član Miami Heat, vendar ga je klub po prvi pripravljalni tekmi odpustil. Foto: Getty Images Crvena zvezda iz ZDA pripreljala dva orjaka

Srbski evroligaš je v svoje vrste zvabil mlada srbska košarkarja, ki sta zadnja leta igrala za univerzitetne ekipe v ZDA. Stefan Janković in Nikola Jovanović sta oba stara 23 let in merita v višino 211 cm.

Janković je bil lani celo nekaj časa soigralec našega Gorana Dragića pri Miami Heat, vendar ga je Vročica nato po prvi pripravljalni tekmi odpustila.

Letos poleti sta se preizkusila v poletni ligi NBA, Crvena zvezda pa je tako dobila dva visoka košarkarja, ki lahko igrata tako na mestu krilnega centra kakor tudi centra.

Spletna zmeda: Filipovski (ne) ostaja v Banvitu

Iz turškega prvoligaša Banvita so se odločno odzvali na spletna (novinarska) namigovanja o predčasnem slovesu trenerja Saša Filipovskega. Kot so sporočili iz turškega pokalnega prvaka, govorice o prekinitvi pogodbe nikakor na držijo. Slovenski strokovnjak ostaja trener kluba in se bo čez slaba dva tedna lotil priprav na novo sezono. V njej bo Banvit, za katerega bo še naprej igral tudi Gašper Vidmar, medtem ko pa se je Edo Murić poslovil, nastopal tudi v ligi prvakov in bo med drugim gostoval pri Olimpiji v Ljubljani.

Sašo Filipovski | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Miller iz Maccabija v Bamberg

Po težavah s poškodbami, zaradi katerih v Maccabiju ni pokazal vsega, kar zna, bo ameriški krilni center Quincy Miller kariero nadaljeval v Bambergu. Z nemškim prvakom je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono. V svoji karieri je sicer igral tudi za Crveno zvezdo, v ligi NBA pa za Sacramento, Denver in Detroit.

Đorđe Lelić poslej za Krko

Osemindvajsetletni in 198 centimetrov visoki Lelić je košarkarsko pot začel v Šabcu. | Foto: Vid Ponikvar Osemindvajsetletni in 198 centimetrov visoki Lelić je košarkarsko pot začel v Šabcu. Foto: Vid Ponikvar Članski košarkarski ekipi Krka se bo po odhodu Klemna Kužnika pridružil branilec Đorđe Lelić. Novomeška ekipa je podpisala pogodbo tudi z mladim branilcem Timom Osolnikom, so sporočili iz dolenjskega kluba.

Osemindvajsetletni in 198 centimetrov visoki Lelić je košarkarsko pot začel v Šabcu, igral pa še za Srem, šoštanjsko Elektro, ciprski Apollon Limasol, Tajfun in zadnji dve sezoni za Helios. Bil je najboljši strelec Tajfuna, ko je osvojil naslov državnega prvaka v sezoni 2014/15.

V minuli sezoni je za Helios igral do konca novembra, ko si je huje poškodoval gleženj in bil odsoten skoraj devet mesecev. Pred poškodbo je v 13 tekmah v ligi NKBM in Fibini ligi prvakov v povprečju v 25 minutah dosegal 8 točk, 2,5 skoka in 1,5 asistence na tekmo.

Alen Omić bo sezono pričakal v novem klubu. | Foto: Vid Ponikvar Alen Omić bo sezono pričakal v novem klubu. Foto: Vid Ponikvar

Omić na poti v Izrael

Potem ko je zaradi prihoda Američana Anthonyja Randolpha ostal brez mesta v slovenski reprezentanci, je 216 centimetrov visoki Bošnjak s slovenskim potnim listom Alen Omić po Španiji zamenjal državo in bo kariero nadaljeval pri izraelskem prvaku Hapoelu iz Jeruzalema. Udeleženec EuroCupa je novinca že naznanil. Za Omića bo Haopel sedmi klub v karieri. Kar 216 centimetrov visoki center je igral še za Kolpo Črnomelj, Zlatorog iz Laškega, ljubljansko Olimpijo, Gran Canario, preteklo sezono pa je začel pri Anadolu Efesu in zaključil pa pri Unicaji. S slednjo je osvojil EuroCup.

Barca našla organizatorja igre Phil Pressey je okrepil Barcelono. | Foto: Sportida Phil Pressey je okrepil Barcelono. Foto: Sportida

Napade Barcelone bo v novi sezoni gradil Američan Phil Pressey. S 26-letnim in 183 cm visokim organizatorjem igre so Katalonci podpisali enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za eno leto. Zanj bo to prva izkušnja v Evropi, saj je do sedaj igral zgolj v ZDA. V zadnjih štirih sezonah je niham med ligo NBA (Boston, Philadelphia in Phoenix) ter tamkajšnji razvojnimi ekipami.

Ramljak v Zdovčevi družbi

Nova okrepitev zagrebške Cedevite je povratnik Ivan Ramljak (203 cm, 26 let). Hercegovski krilni košarkar prihaja iz Zadra, pred tem pa je igral ta Zagreb, Široki in Posušje. Za hrvaškega prvaka, ki ga bo v novi sezoni vodil slovenski strokovnjak Jure Zdovc, je to že druga okrepitev v slabem tednu. Ponudbo Cedevite je namreč sprejel tudi kapetan hrvaške reprezentance Roko Leni Ukić.

Viktor Hrijapa je bil z Moskovčani tudi gost ljubljanskega Tivolija in tedaj še evroligaške Olimpije. | Foto: Sportida Viktor Hrijapa je bil z Moskovčani tudi gost ljubljanskega Tivolija in tedaj še evroligaške Olimpije. Foto: Sportida

CSKA obdržal kapetana

Potem ko so moskovski CSKA okrepili Sergio Rodriguez, Othello Hunter, Leo Westermann, Will Clyburn, nove pogodbe pa so podpisali Kyle Hines, Cory Higgins in Andrej Vorončevič, je zdaj klubo nadaljnjo zvestobo obljubil še kapetan Viktor Hrijapa. 35-letni krilni košarkar je podpisal enoletno pogodbo , kar pomeni, da bo v Moskvi odigral še trinajsto sezono. Prvič je dres večkratnega evropskega klubskega prvaka po prihodu iz Saratova oblekel leta 2002, vmes pa je srečo preizkusil še v ligi NBA (Portland in Chicago).

Dončić pozdravlja dva novinca

Pri Real Madridu, katerega član je Luka Dončić, so se odločili, da podpišejo dveletno pogodbo s 27-letnim in 213 cm visokim srbskim centrom Ognjenom Kuzmićem. V zadnji sezoni je srbski reprezentant igral v dresu Crvene zvezde in v elitni evroligi v povprečju dosegal 9,4 točke in sedem skokov na tekmo. Že pred tem 

Kraljevi klub je okrepil tudi 195 centimetrov visoki francoski branilec Fabien Causeur, ki se v špansko prestolnico seli iz Bamberga. V pretekli sezoni MVP finala nemškega prvenstva. Francoz ni novinec v španski košarkarski druščini, saj je kar štiri leta branil barve Baskonie, njegova delodajaclca v domovini pa sta bila Le Havre in Cholet.

Mihevc zapušča Slovenijo

Dejan Mihevc je v sezoni 2014/15 popeljal Tajfun do državnega prvaka. V naslednji sezoni bo deloval na Poljskem. | Foto: Vid Ponikvar Dejan Mihevc je v sezoni 2014/15 popeljal Tajfun do državnega prvaka. V naslednji sezoni bo deloval na Poljskem. Foto: Vid Ponikvar Dejan Mihevc se po delu doma, kjer je v zadnjih letih deloval pri Tajfunu in Krki, spet odpravlja v tujino. V novi sezoni bo vodil poljskega prvoligaša Cukier Torun. Zanj bo to drugo delo izven meja Slovenije, potem ko je pred leti vodil London Leopards. V Sloveniji je v sezoni 2014/15 s Tajfunom osvojil naslov državnega prvaka.

Konec dolgoletne ljubezni

Med košarkarji, ki bodo poleti zamenjali delodajalca, bo tudi 36-letni grški veteran Antonis Fotsis. Z njegovim dokončnim odhodom Panathinaikos iz Aten izgublja stik z nekdanjo šampionsko ekipo. Borbeni krilni center je v zadnjih dvajsetih letih v kar štirih obdobjih nosil zeleni dres slovitega atenskega kluba in v njem preživel kar dvanajst sezon ter se veselil kar devetnajstih lovorik. V vmesnih obdobjih je igral še za Memphis v ligi NBA ter v Evropi za Real, moskovski Dinamo in Olimpio iz Milana. Zdaj je, kot so sporočili iz Pabathinaikosa, znova prost igralec.

Huertas se je vrnil v Vitorio

Izkušeni 34-letni brazilski organizator igre Marcelinho Huertas se poslavlja od lige NBA in slovitega mpštva LA Lakers. Njegov naslednji delodajalec bo Baskonia, s katero je tudi uradno podpisal dveletno pogodbo. Gre za njegovo vrnitev v Vitorio, kjer je že igral dve sezoni (2009-2011). V Evropi je sicer pečat pustil še pri Joventutu, Bilbau, Fortitudu iz Bologne ter Barceloni.

Marcelinho Huertas vnovič med Baski. | Foto: Sportida Marcelinho Huertas vnovič med Baski. Foto: Sportida

Golden State položil karte

Prvaki severnoameriške košarkarske lige NBA Golden State Warriors so tudi uradno zapečatili pogodbe s šestimi igralci. Med njimi tudi z novim rekorderjem lige in zvezdnikom moštva Stephenom Curryjem, ki je podpisal pogodbo za več kot 200 milijonov dolarjev. Več o tem ...

Mirko Mulalić bo zaigral v dresu Primorske. | Foto: Vid Ponikvar Mirko Mulalić bo zaigral v dresu Primorske. Foto: Vid Ponikvar

Primorska še močnejša

Potem ko so pri Sixt Primorski v ponedeljek potrdili prihod 25-letnega Tadeja Fermeta iz Rogaške, za katerega se je sicer zanimalo kar nekaj klubov, med njimi tudi Olimpija, je dan zatem dveletno pogodbo s "tigri" podpisal še 29-letni Mirko Mulalić. 195 cm visoki branilec je v pretekli sezoni igral prav za Olimpijo in bil nekaj mesecev celo njen kapetan.

Obalno ekipo je okrepil tudi 19-letni branilec Rafael Baldassi, zamejski Slovenec iz Barkovelj, ki je v italijanski Furlaniji Julijski krajini nosil drese ekip Pallacanestre iz Trsta, Brega, Libertasa iz Gonarsa ter videmskega CBU. V ZDA je bil član višješolskega zavoda Zion Lutheran Christian School iz Miamija, leto kasneje pa je prejel ponudbo višješolskega zavoda Mount Zion Christian Academy v Severni Kalorini. Zdaj je podpisal triletno pogodbo s Primorsko.

 Že pred tem so se za selitev v Koper odločili Alen Hodžić, Nebojša Joksimović, Daniel Vujasinović, Marijan Čakarun in trener Jurica Golemac

Derrick Rose New York | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Rose: lani je zaslužil 21 milijonov, letos bo le dva

Derrick Rose bo v novi sezoni član Cleveland Cavaliers. Enoletna pogodba je vredna zgolj 2,1 milijona ameriških dolarjev, kar je skoraj desetkrat manj (21,3), kot je 28-letni igralec v minuli sezoni dobil pri New York Knicks. Rose je bil v pretekli sezoni peti najbolje plačani organizator igre v ligi NBA, z novo pogodbo pa bo padel na 53. mesto. Toda košarkar, ki je v karieri zaslužil že 116 milijonov ameriških zelencev, želi napasti vrh in igrati blizu doma. Prvi zvezdnik Clevelanda LeBron James je novega soigralca že pozdravil na Twitterju, s tem pa je tudi nakazal, da je povsem realen odhod Kyriea Irvinga, ki ne želi več igrati v senci Jamesa.

Maccabi še kar kupuje

Nekdanji evropski klubski prvak Maccabi je na široko odprl vhodna vrata in v svoje vrste zvabil že več ameriških košarkarjev. Zadnji med njimi je 27-letni in 196 cm visoki branilec DeAndre Kane, ki je lani igral za Nižni Novgorod, pred tem pa za Real Betis, Hapoel Eliat, Antwerp, Ulm … Gre sicer za košarkarja, ki ima tudi madžarski potni list in naj bi letos zaigral tudi na EuroBasketu. Vsega nekaj dni pred tem je v Maccabi iz Crvene zvezde pripotoval tudi krilni košarkar Jonah Bolden.

Novi obrazi so tudi DeShaun Thomas iz turškega Anadou Efesa, prvi skakalec izraelskega prvenstva Karam Mashour, znanec iz Cedevite Pierre Jackson, branilec Michael Roll iz Bešiktaša, MVP izraelskega prvenstva John DiBartolomeo (Maccabi Haifa) ter centrska povratnik Alex Tyus (Galatasaray) in Jake Cohen (Maccabi Ashdod). Ekipo bo vodil Hrvat Neven Spahija.

Matic Rebec pred odhodom v tujino | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matic Rebec pred odhodom v tujino Foto: Žiga Zupan/Sportida

Matic Rebec zapušča Krko

Iz novomeške Krke so sporočili, da so sporazumno končali sodelovanje z reprezentančnim kandidatom Maticem Rebcem. Kje bo nekdanji član Heliosa nadaljeval kariero, še ni znano. Kar nekaj neznank je tudi o novomeškem kadru za prihodnjo sezono. Od lanske zanesljivo ostajajo Klemen Kužnik, Miha Škedelj, Jure Ritlop in Žiga Dimec. "V ekipi bo še nekaj naših mladih igralcev. Naša glavna usmeritev pri sestavi članske ekipe je, da se v ekipo vključi čim več igralcev, vzgojenih v klubu," sporočajo iz Novega mesta, kjer bodo, kot vse kaže, v novi sezoni igrali v državnem prvenstvu in 2. ABA ligi.

Hanga ostaja med Baski

Uradno najboljši obrambni igralec evrolige Adam Hanga bo tudi v novi sezoni nosil dres Baskonie. Madžarski krilni košarkar je z zdaj že nekdanjim klubom Jake Blažiča podpisal dveletno pogodbo in tako utišal govorice o selitvi. V novi sezoni ga bo sicer vodil novi trener Pablo Prigioni. Na igralskem seznamu baskovskega kluba iz Vitorie pa sta po novem tudi Vincent Poirier in Janis Timma.

Irving želi iz Clevelanda Kyrie Irving naj bi zapustil Cleveland. | Foto: Reuters Kyrie Irving naj bi zapustil Cleveland. Foto: Reuters

Eden od zvezdnikov prestopnega roka bi lahko postal tudi dosedanji zvezdnik Clevelanda Kyrie Irving. Kot poročajo ameriški mediji, med njimi tudi ESPN, naj bi 25-letni član podprvakov klubskemu vodstvu že namignil, da želi zamenjati klubsko okolje. Cleveland je sicer njegov edini klub v šestletni karieri v ligi NBA in tisti, s katerim je bil lani tudi prvak. Irving bi bil sicer s slabimi 23 milijoni ameriških dolarjev v novi sezoni tretji najbolje plačani član moštva Cleveland Cavaliers. Med morebitnimi novimi klubi pa omenjajo San Antonio, New York, Minnesota in celo Dragićev Miami.

Brian Roberts bo igral v Pireju

Ameriški branilec Brian Roberts je novi član Olympiacosa iz Pireja. Gre za košarkarja, ki je v zadnjih sezonah nastopal v severnoameriški poklicni ligi NBA. Njegovi delodajalci so bili New Orleans, Portland in nazadnje Charlotte. Enaintridesetletni Američan sicer že ima izkušnje z evropsko košarko. Kar tri sezone (2009–2012) je bil namreč član Bamberga.

Olympiacos so sicer v tem prestopnem roku že okrepili krilni center Jamel McLean, krilo Kim Tillie, center Georgios Bogris in organizator igre Janis Strelnieks.

Ne spreglejte