Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
1. 6. 2010,
21.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 21.41

8 let

Finalna serija se bo vrnila v Marof

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V drugi tekmi finala košarkarskega prvenstva je Krka v novomeški dvorani Marof ugnala ljubljansko Olimpijo, tako da je izid izenačen (1:1).

Če gre soditi po drugi tekmi finalne serije, so imeli prav tisti, ki so ob Krkini selitvi iz dvorane Leona Štuklja v ''zgodovinski'' Marof napovedovali pokop gostujočih ''ostrostrelcev''. Ljubljanska zunanja linija je namreč z meti z razdalje prispevala preskromen delež, tako da je skušal vrzel pod košem zapolniti Jure Lalić. A njegova kakovostna igra je bila tokrat premalo za raznoliko in prerojeno Krko, ki s povsem zasluženo zmago ni le izenačila rezultata v finalu, temveč poskrbela za dodatno tekmo v Novem mestu in (vsaj) podaljšala finalno serijo. Ta podatek ob znanem dejstvu, da imajo Dolenjci na razpolago več košarkarjev, medtem ko pa se pri ''zmajih'' povečuje utrujenost, še zdaleč ni nezanemarljiv.

Tako kot že v soboto v Tivoliju so košarkarji Krke tekmo odprli z dvema zaporednima košema, le da za razliko od sobotnega obračuna tokrat niso obstali na tej točki. Hitro so postregli z napadalno raznolikostjo in spretnim prilagajanjem na ljubljansko obrambo. Že po nekaj minutah se je namreč med strelce vpisala celotna začetna peterka, medtem ko pa so bili Ljubljančani po nekaj uspešnih uvodnih poskusih in vodstvu s 7:6 v peti minuti nekoliko manj natančni. Krka si je tako po košu Jureta Balažiča malo pred koncem uvodne četrtine priigrala prednost osmih točk (23:15). Sledil je ljubljanski odgovor z delnim rezultatom 2:8 (25:23), v 17. minuti pa je bil nato rezultat že izenačen (28:28).

Zasedba Aleksandra Džikića je ljubljanski nalet zaustavila s trojko izkušenega hrvaškega mačka Davorja Marcelića, nato pa si je priigrala prednost petih točk, ki jo je zadržala tudi do odhoda na odmor. Le nekaj sekund pred koncem druge četrtine jo je resda ogrozil Poljak v vrstah slovenskega prvaka Pavel Kikowski, a mu je le nekaj trenutkov za tem s trojko s skoraj polovice igrišča v Kecmanovem slogu odgovoril Goron Ikonić (38:33). Z atraktivnim košem je poskrbel za nepopisno navdušenje dolenjskih navijačev, hkrati pa svoje soigralce v slačilnico poslal z zajetno injekcijo samozavesti. Le-ta je ''držala'' tudi v uvodnem delu tretje četrtine, v katerem si je Krka kmalu po začetku priigrala sedem točk naskoka (40:33), nato pa so, kot vse kaže, vendarle začela delovati tudi Zdovčeva navodila iz slačilnice. ''Zmaji'' so namreč vendarle zaigrali bolj zavzeto v obrambi in preprečili popoln novomeški razcvet, hkrati pa so se nekoliko ''omehčali'' tudi pri metih.

Tri minute pred koncem tretje četrtine je gostujoči kapetan Sašo Ožbolt zadel trojko za izenačenje (50:50) in tako napovedal oster boj tudi za preostanek tekme. Sledil je mrtvi tek obeh ekip, ki je prinesel kopico napak, rahlo prednost pa so imeli vseskozi v rokah domačini. Razloge gre iskati predvsem v bolj učinkovitem skoku, saj so ob zgrešenih metih pogosto prihajali do drugih priložnosti. Iz slednjih so si štirikrat priigrali prednost petih točk. Nazadnje slabi dve minuti pred koncem, ko je zadel Smiljan Pavič (70:65). Vlado Ilievski je na nasprotni strani zgrešil, Pavič pa je v (pred)odločitvi poskrbel za vodstvo s sedmimi točkami (72:65). V ljubljanskem napadu je odgovornost v svoje roke znova poskušal vzeti Ilievski, a je bil znova nenatančen. Krka je po uspešnem skoku tekmo nato mirno pripeljala do konca in prvič v sezoni prišla do skalpa Uniona Olimpije, Aleksandar Džikić pa do prvega uspeha proti nekdanjemu delodajalcu.

Ne spreglejte