Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 7. 2010,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 13.36

8 let

Filipovskemu bo pri CSKA v pomoč Olimpija

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovensko košarkarsko znanje v Rusiji izjemno cenijo. Pri CSKA denimo še vedno igra Matjaž Smodiš, nekdaj je bil član tudi Erazem Lorbek, sedaj pa se v Moskvo seli še Sašo Filipovski.

V zadnjem obdobju so slovenski trenerji vse težje dobivali možnost zaposlitve v tujini. Trgi se malodane zapirajo pred "gosti". V Italiji, Španiji in Grčiji težko prideš v pravo sredino, prostora je denimo nekaj v Turčiji, medtem ko v Nemčiji dajejo priložnost domačim trenerjem ter Američanom. Spomnimo se, kako dolgo je recimo Tomo Mahorič čakal na službo, preden je podpisal s Cremono. Anzulović je počival dolgo časa, tudi Repeša predno je prevzel Benetton. Nenazadnje je Aleš Pipan po uspehu v reprezentanci pristal "le" v Sloveniji. Prav tako je Sašo Filipovski po odhodu iz Lokomotiv Rostova čakal na novo priložnost. In naposled jo je dočakal. Sicer ne bo v naslednji sezoni glavni trener, vendar je dobil ponudbo, ki je časti vredna in ji težko rečeš ne. Duško Vujošević, ki je prevzel krmilo pri CSKA, je namreč povabil slovenskega strokovnjaka, da mu priskoči v Moskvi na pomoč. "Vse je potekalo preko Duška Vujoševića. On je dobil hitro ponudbo. Gre za vrhunski klub, z vrhunskimi igralci in tudi pričakovanja so posledično visoka. Ker sva z 'Duletom' že vrsto let v zelo dobrih odnosih, mi je ponudil roko. Hitro sem sprejel. Nisem dolgo odlašal. Zame je bila to velika čast, da me je poklical. Dal bom vse od sebe, da mu pomagam," je potek dogodkov pred sprejetjem nove službe dejal Filipovski, ki se z Vujoševićem pozna že vrsto let, saj sta po telefonu večkrat izmenjevala košarkarsko znanje in tukaj je potem tudi nastalo vzajemno spoštovanje.

Ne moreš se iti amaterskega dela

Pri CSKA si seveda želijo lovorik, obenem pa bi radi, da se na površje pripelje vse več mladih nadarjenih ruskih košarkarjev. "Za enkrat se z Duletom o moji vlogi nisva konkretno pogovarjala, ampak hierarhija je jasna. Dal bom vse od sebe, da bo zadovoljen z mojim delom. Pri CSKA ob uspehih želijo, da se strokovno dela z mladimi ruskimi igralci. Da se jih dvigne na višji nivo. Tako Dule kot jaz imava veliko znanja na tem področju. On je več kot uspešno delal v Partizanu, jaz pa v produkcijskem centru pri Olimpiji. Veseli me, da je usmerjenost kluba v razvoj mladih," o delu, ki ga čaka, pravi Sašo, ki je tudi dobil poziv k priključitvi k slovenski reprezentanci, vendar ne želi biti razpet na dveh koncih hkrati. Kljub temu pa bo na voljo za kakršnekoli strokovne nasvete. "Moj telefon in vrata so vedno odprta. Vsak, ki me je poklical, sem mu z veseljem pomagal . V reprezentanci ne morem biti, ker sem že večkrat dejal, da ne morem biti na dveh stolčkih. Če se odločiš za profesionalno delo, moraš biti le na enem mestu. Ne želim biti trener v klubu in nato amatersko delati v reprezentanci. Če ti pride pleskar popleskati stanovanje zastonj, zagotovo ne bo opravil svojega dela dobro," razmišlja 35-letni Filipovski, ki pričakuje, da se bo kmalu odpravil v Moskvo in trdo poprijel za delo.

Ne spreglejte