Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
9.07

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

5

Natisni članek

zmaga Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 9.07

2 leti, 6 mesecev

Po zmagi Dallas Mavericks nad Scarmento Kings s 105:99

Dončićeva trojka v središču pozornosti, a zvezdnik nečesa ne razume

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

5

Luka Dončić | Luka Dončić se je razveselil nove zmage Dallasa v tej sezoni. | Foto Guliverimage

Luka Dončić se je razveselil nove zmage Dallasa v tej sezoni.

Foto: Guliverimage

"Samozavesten sem kot pri vseh trojkah. Ne razumem. Ta met je šel notri, običajni pa ne, zato moram popraviti met pri običajnih trojkah," je po trojki skoraj s sredine igrišča, ki je tehtnico v dvoboju med Dallas Mavericks in Sacramento Kings nagnila na stran gostiteljev, dejal prvi zvezdnik teksaškega moštva Luka Dončić. Ta je k zmagi ob sicer slabem metu za tri točke prispeval 23 točk ter zbral deset asistenc in osem skokov.

Luka Dončić
Sportal Neverjetna trojka Luke Dončića, o kateri se bo še dolgo govorilo #video

Bližnja zgodovina dvobojev med Dallas Mavericks in Sacramento Kings je bila na strani drugih, vsaj kar zadeva preteklo sezono. Kralji so namreč dobili vse tri obračune, povrhu vsega so v American Airlines Areno prišli s popotnico letošnjih treh gostujočih zmag.

Začetek dvoboja v Teksasu pa je bil povsem v znamenju Dallasa, ki je povedel z 22:7. Videti je bilo, da bodo Luka Dončić in druščina v velikem slogu dosegli četrto letošnjo zmago in se pobrali po težkem porazu na gostovanju pri Denverju.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Nekaj slabe volje je vnesla poškodba centra Maxija Kleberja, ki je začutil bolečine v hrbtu in po sedmih minutah, v katerih je dosegel sedem točk ter zbral pet skokov, zapustil parket in se ni več vrnil. Tako je delal družbo drugemu manjkajočemu visokemu košarkarju Kristapsu Porzingisu, ki je zaradi podobnih težav izpustil že tretjo tekmo zapored.

Trener Jason Kidd je več priložnosti tako namenil nižjim košarkarjem, na centrskem mestu pa preizkusil le Dwighta Powlla in Willieja Cauleyja-Steina.

Gostje so se pridno približevali in pri 61:60 prevzeli tudi vodstvo, nato pa se je Dončić s soigralci prebudil. Ko so imeli ob vstopu v zadnjo četrtino že naskok 12 točk (91:79), takrat je po asistenci Dončića zabil Powell, je bilo videti, da so tekmeca zlomili. A se je vrnil na vsega tri točke zaostanka (89:92).

Ko iz zabave prideš do tako velikega meta

Takrat je na sceno stopil Dončić. Sprva je že kazalo, da bo izgubil žogo, potem ko so gostje odigrali odlično v obrambi. Do konca napada so bile le še štiri sekunde. Luka je žogo pobral na svoji strani igrišča, odšel v napad in se praktično s sredine igrišča odločil za met. In na veliko veselje zadel edino trojko na tekmi od sedmih poskusov.

"Samozavesten sem kot pri vseh trojkah. Ne razumem. Ta met je šel notri, običajni pa ne, zato moram popraviti met pri običajnih trojkah," je po tekmi povedal Dončić in se še enkrat dotaknil meta: "Bolj ko jih treniraš, ne prav zavestno, ampak za zabavo, lažje ti kdaj na tekmi uspe. Mislim, da sem zadel prav zaradi tovrstnih ponovitev."

Dončićeva trojka druga najlepša poteza večera v ligi NBA. Prvo mesto kralju LeBronu Jamesu.

"Izjemna vrnitev in potem odlična poteza odličnega košarkarja. To je bil velik met ob zaključku napada. Vsi vemo, da je sposoben takšne mete tudi zadeti," je razlagal Kidd, njegov stanovski kolega na klopi Sacramenta Luke Walton pa je ob tem dejal: "Veliki igralci imajo takšne odgovore. Luka je tako nevaren košarkar, ker je hkrati tudi izjemen podajalec. Koš lahko zadene, kadar želi. Soigralcem odpre veliko prostora. Naša edina naloga je, da mu poskušamo zagreniti življenje in se hkrati zavedamo, da bo imel ob koncu dvoboja izjemne številke." 

Prekinjen urok

Ko je Tim Hardaway jr. v naslednji obrambi ukradel žogo in je Dorian Finney-Smith v protinapadu zabil za 97:89, so se Dallasu odprla vrata do zmage.

Met praktično s sredine igrišča je bil ključen v dvoboju s Sacramento Kings. | Foto: Reuters Met praktično s sredine igrišča je bil ključen v dvoboju s Sacramento Kings. Foto: Reuters

Prav na noč čarovnic je tako Teksašanom uspelo prekiniti urok nad Sacramento Kings in doseči četrto zmago v šestih tekmah letošnje sezone.

O tem, kako drugačna je igra Dallasa pod taktirko Kidda v primerjavi s tisto, ko je bil na čelu trenerskega štaba Rick Carlisle, je Walton pristavil: "Prezgodaj je, da bi lahko govoril o tem, a Jason je izjemen trener. Kot košarkar je bil že eden od vodij in eden najboljših organizatorjev igre vseh časov. Nisem v njihovi garderobi, vendar verjamem, da je njegov vpliv na ekipo velik. Ko imaš v svojih vrstah takšnega košarkarja, kot je Luka, je osrednja stvar, da ob vsem tem vključiš preostale košarkarje in s tem olajšaš delo svojemu najboljšemu posamezniku. Videti je nekoliko drugačen pristop, a gre še vedno veliko žog prek Luke."

Mavericks bodo naslednjo tekmo v ligi NBA odigrali v noči na sredo proti Miami Heat.

Ne spreglejte