Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2024,
18.41

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

Natisni članek

UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sobota, 4. 5. 2024, 18.41

1 teden, 5 dni

Tadej Pogačar po prvi etapi Gira

Tadej Pogačar: V sprintu nisem imel veliko možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44
Tadej Pogačar, Giro 2024 | Tadej Pogačar je svoj prvi Giro odprl s tretjim mestom. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je svoj prvi Giro odprl s tretjim mestom.

Foto: Reuters

"Želeli smo nadzorovati etapo, a to preprosto ni bil naš dan," je po prvi etapi svoje prve Dirke po Italiji, v kateri je zasedel tretje mesto, potarnal slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar. "Vseeno smo opravili dobro delo," je še dejal kapetan moštva UAE Emirates, ki je danes kolesaril s črnim trakom na rokavu v spomin na tragično umrlega člana njegove akademije, ki se je smrtno ponesrečil v kajakaški nesreči.

Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar je svoj prvi Giro odprl s tretjim mestom

S kolegi iz UAE Emirates je danes sprva dobro nadzoroval dogajanje na razgibani 140-kilometrski uvodni etapi 107. Gira, v zaključku pa so jim vajeti malce ušle iz rok. Po zadnjem kategoriziranem vzponu je glavnini ušla močna in nevarna skupina kolesarjev in Pogačar je moral sam odigrati vlogo "policista". "Na zadnjem vzponu sem moral sam narekovati ritem od začetka do konca. Skupina spredaj je imela spodaj preveliko prednost, zato sem moral takoj na čelo," je povzel v izjavi, ki jo je posredovalo njegovo moštvo.

S hudim tempom se je otresel večine tekmecev, na kratkem in strmem nekategoriziranem klancu na San Vito pa mu je lahko sledil Ekvadorec Jhonathan Narvaez (Ineos Grenadiers). "Narvaez je bil zares močan in mi je dobro sledil," je priznal Pogačar, a bil vseeno zadovoljen z opravljenim delom: "Dal sem vse od sebe in se otresel nekaterih tekmecev v skupnem seštevku, kar je znak, da imam dobre noge."

"Bil sem malce nervozen, saj že dolgo nisem sprintal s še dvema kolesarjema. Sprint sem začel nekoliko prehitro, a imel sem dobre noge." | Foto: Guliverimage "Bil sem malce nervozen, saj že dolgo nisem sprintal s še dvema kolesarjema. Sprint sem začel nekoliko prehitro, a imel sem dobre noge." Foto: Guliverimage

V zaključnem sprintu sta se mu za hrbet prilepila Narvaez in še Nemec Maximilian Schachman (BORA - hansgrohe), ki je vodilna ujel na kratkem, a tehničnem spustu s San Vita. "Vedel sem, da bo Narvaeza težko premagati v sprintu. Bil sem malce nervozen, saj že dolgo nisem sprintal s še dvema kolesarjema. Sprint sem začel nekoliko prehitro, a imel sem dobre noge. Narvaez je očitno hitrejši od mene v sprintih, zato nisem imel veliko možnosti," je o razpletu še povedal Pogi, ki je svoj prvi Giro tako začel s tretjim mestom.

Nekaj kolesarjev, ki so pred startom dirke spadali v krog favoritov za skupno zmago, je danes trpelo, Francoz Romain Bardet je zaostal skoraj minuto in razočaral. Pri Ineosu pa so pokazali, da so na dirko prišli dobro pripravljeni, tudi njihov kapetan Geraint Thomas je proti Pogačarju izgubil le nekaj sekund. "Vselej se na začetku tritedenske dirke pojavlja vprašanje, kako je kdo pripravljen. Nekateri so trpeli, nekateri so se počutili dobro," še meni Pogačar, ki bo imel že jutri priložnost, da spet preizkusi formo konkurentov, ko bo na sporedu še težja etapa z zaključnim vzponom na Santurario Oropa.

Žalni trak v spomin na tragično umrlega člana 

Pogačar je na 1. etapi kolesaril s črnim trakom na rokavu v spomin na tragično umrlega člana njegove akademije, ki se je smrtno ponesrečil v kajakaški nesreči.

Sveča
Novice Mladi kajakaš po nesreči na Savi umrl

"Včeraj nas je pretresla tragična vest, da smo za vedno izgubili dragega člana Pogi Teama. V znak žalovanja je danes @tadejpogacar na prvi etapi Gira na rokavu nosil žalni trak 🖤🕊️ Družini in vsem bližnjim izrekamo iskreno sožalje! V naših vrstah bomo mladega kolesarja izredno pogrešali, sedaj bo na nebu močno sijala ena zvezdica več ⭐️," so ob tem zapisali na družbenem omrežju pri ekipi Pogi Team.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Sportal 75 let od tragične letalske nesreče nogometašev Torina, ki se je spominjajo tudi na Giru
Luka Mezgec Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Mezgec prvič skupaj na startu Gira, ne pa na Giru nasploh
Ne spreglejte