Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
18.37

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

Natisni članek

Geraint Thomas Tim Merlier UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 18.37

1 teden, 5 dni

Šovman Pogačar: na sprinterski etapi so ga ujeli tik pred ciljem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07
Tadej Pogačar Giro 2024 | Tadej Pogačar je zlahka ubranil rožnato majico.  | Foto Reuters

Tadej Pogačar je zlahka ubranil rožnato majico.

Foto: Reuters

Čeprav je bila 3. etapa Dirke po Italiji rezervirana za sprinterje, je bil Tadej Pogačar blizu temu, da pripravi presenečenje. V zaključku etape je močno pospešil, sledil mu je lahko le Geraint Thomas, a so ju 400 metrov pred ciljem ujeli sprinterji, zmago pa je slavil Tim Merlier (Soudal Quick-Step). "To je moja najtežja zmaga v karieri," je Belgijec priznal v cilju. In kako vse skupaj komentira Pogačar? Z odgovorom je nasmejal vse prisotne.

Tadej Pogačar, ki je danes prvič vozil v rožnati majici, je spet dokazal, da je pravi kolesarski šovman. Na zadnjem kratkem klancu sicer ravninske etape, ki se je končal tri kilometre pred ciljem, je pokril napad Danca Mikkela Honoreja (EF Education-EasyPost) in popestril dokaj dolgočasno etapo. Ko se ga je pozneje znebil, je noremu tempu lahko sledil le Valižan Geraint Thomas, ki pa ni mogel kaj dosti pripomoči k njuni prednosti.

Okoli 400 metrov pred ciljem so ju ujeli sprinterski vlaki, ki so med seboj obračunali za etapno zmago. Ta je na koncu pripadla Belgijcu Timu Merlierju, ki je za 42. zmago v karieri ugnal drugouvrščenega Italijana Jonathana Milana (Lidl-Trek) in tretjega Eritrejca Biniama Girmaya (Intermarche-Wanty). "To je bila najtežja zmaga v moji karieri. Zahteven zaključek, komaj smo se vrnili. V zadnjem kilometru nisem našel pravega zavetrja. Ves čas sem bil izpostavljen vetru. Rekel sem si, da moram poskusiti v zadnjih 300 metrih. Videl sem Milana in vedel, da bom najmanj drugi. Presrečen sem, da mi je uspelo," je za organizatorja Gira povedal 31-letni Merlier.

Pogačar: Bilo je kot igra

Pogačar je v pogovoru za Eurosport zanikal, da bi šlo za napad v zadnjih kilometrih. "Nisem napadel, samo sledil sem kolesu pred seboj in bila je super situacija, nisem pa danes verjel v zmago. Nisem pričakoval, da se bo G (G. Thomas, op. p.) peljal zraven in to spoštujem. Poskusil sem, a je bilo predaleč do cilja. Bilo je kot igra, kot včasih, ko smo se s prijatelji napadali na ravninah in manjših vzponih, to mi kar ustreza," je priznal Pogi, ki je že pred tem sprintal za bonifikacijske sekunde. Okoli 22 kilometrov pred koncem je osvojil dve, Thomas eno, s čimer sta nekoliko povišala prednost pred tekmeci v skupnem seštevku. Pogačar ima v skupnem seštevku 46 sekund naskoka pred Thomasom, Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) pa po novem na tretjem mestu zaostaja 47 sekund.

Pogačar je bil na novinarski konferenci dobro razpoložen. Na vprašanje, ali se boji, da bi ga Giro stal preveč (v smislu naporov), je Pogi odvrnil, da za zdaj ni zapravil niti evra in da je zadnjih šest dni na plačanem dopustu.

Thomas: Skušal sem mu pomagati, a nisem mogel

Thomas je po etapi v pogovoru za Eurosport priznal, da napad s Pogačarjem ni bil v načrtu, skušal se je zgolj izogniti težavam. "Fantje so opravili izjemno delo. Potem sem videl Honoreja in Pogačarja ter se odločil slediti. Pogačar je bil tako hiter, da sem ga komaj držal. Skušal sem mu pomagati, a nisem mogel. Presenečen sem bil, da imava tako veliko prednost, a sem hkrati vedel, da nas bodo sprinterji ujeli, saj mu nisem mogel pomagati pri narekovanju ritma," je še dodal Thomas, ki je lani Giro končal na 2. mestu, tik za slovenskim šampionom Primožem Rogličem, ki se je letos povsem osredotočil na Tour.

Jutri bo na sporedu še ena pretežno ravninska etapa od mesta Acqui Terme do Andore (190 km). Sredi etape bodo morali sprinterji "preživeti" vzpon na Melogno. Dolg bo 7,5 kilometra in ima 4,8-odstotni povprečni naklon.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Remco Evenepoel - Primož Roglič
Sportal Dobre novice glede Primoža Rogliča
Ben O'Connor
Sportal Ben O’Connor: Bil sem največji bedak na Giru
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar tretji Slovenec z rožnato majico: Zdaj se lahko malo sprostimo
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar po težavah s kolesom do zmage in rožnate majice!
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar: V sprintu nisem imel veliko možnosti

 

 

Ne spreglejte