Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
30. 6. 2022,
17.44

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

Natisni članek

Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 30. 6. 2022, 17.44

1 leto, 10 mesecev

Intervju z Matejem Mohoričem

Mohorič ima posebne sanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

1

Dirka Po Sloveniji 2022, Nova Gorica, Matej Mohorič | Matej Mohorič bi rad na letošnjem Touru oblekel rumeno majico. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Matej Mohorič bi rad na letošnjem Touru oblekel rumeno majico.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V zadnjih osmih letih se ni niti enkrat zgodilo, da Matej Mohorič ne bi nastopil na kakšni od tritedenskih dirk, na katerih je dobil tudi veliko zadoščenja. Redki so, ki se lahko pohvalijo z etapnimi zmagami na Vuelti, Giru in sloviti dirki Tour de France. Sanja, da bi lanskima dvema naredil nadgradnjo v obliki rumene majice. Priložnost za ta podvig bo iskal na začetku, takoj ko se bo karavana iz Danske preselila v Francijo. Zanj in za njegovo ekipo Bahrain Victorious, ki je bila tik pred začetkom Toura v središču pozornosti zaradi preiskav, bi bil to velik uspeh. 

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Vuelta 2017, Giro 2018 in Tour de France 2021. To so letnice na tritedenskih dirkah, ko je Matej Mohorič spisal posebno poezijo na kolesu. Na španskih tleh je bila leta 2017 sedma etapa tista, ki mu je na obraz narisala nasmeh. V Italiji je zablestel v 10. etapi, na lanskem Touru kar dvakrat, v 7. in 19. etapi. In kaj imajo te skupnega? Da so bile najdaljše, kar daje njegovim uspehom še dodatno težo.

Kdo bo osvojil Tour de France?

  • Tadej Pogačar
    30,78 %
    1398 glasov
  • Primož Roglič
    65,94 %
    2995 glasov
  • Jonas Vingegaard
    1,21 %
    55 glasov
  • Aleksandr Vlasov
    0,20 %
    9 glasov
  • Daniel Martinez
    0,20 %
    9 glasov
  • Geraint Thomas
    0,29 %
    13 glasov
  • Nekdo drug
    1,39 %
    63 glasov
Oddanih 4542 glasov
Bahrain-Victorious
Sportal Danska policija zjutraj ob 5.30 preiskovala hotel ekipe Bahrain-Victorious

Lani je na Dirki po Franciji en dan nosil pikčasto majico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lani je na Dirki po Franciji en dan nosil pikčasto majico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Letošnja najdaljša je šesti dan v dolžini 220 kilometrov, zanj pa sta zanimivi prejšnji dve, v katerih bo iskal celo priložnost, da bi enkrat v karieri oblekel rumeno majico vodilnega na dirki. Lani je en dan imel na sebi pikčasto majico za najboljšega na gorskem cilju, sveti gral rumene barve pa bi predstavljal zanj nekaj posebnega. In upa, da se mu letos želja uresniči.


Kako ste doživeli predstavitev ekip v Köbenhavnu? Nekaj posebnega je bilo videti že z našega novinarskega zornega kota, kaj šele za vas, kolesarje, ki ste se ob tej množici pripeljali v park Tivoli v posebnem špalirju.

Vzdušje je bilo res čarobno. Vidi se, da mesto diha s kolesarjenjem in uporabljajo kolo za prevozno sredstvo. Veliko jim pomeni, da največja kolesarska dirka štarta prav tu. Vsi se že veselimo petkovega začetka.

Štartali ste že na številnih Tourih, Girih in Vueltah, ste kaj podobnega že doživeli?

Na največjih dirkah je vedno čarobno vzdušje. Ljudje, ki si pridejo vse to pogledati, si za vse življenje zapomnijo takšen dogodek. Tudi mi, kolesarji.

Ker ni mogel braniti in posledično osvojiti naslova državnega prvaka, je spet v klubskih barvah Bahrain-Victorious. | Foto: Jaka Lopatič Ker ni mogel braniti in posledično osvojiti naslova državnega prvaka, je spet v klubskih barvah Bahrain-Victorious. Foto: Jaka Lopatič

Ali ste si s seboj na Tour de France za krajšanje časa vzeli kakšno knjigo? Morda vašo MOHOpedijo, ki je izšla pred 14 dnevi?

Nisem je vzel, ker je pretežka. Sem pa vzel druge, za katere upam, da mi bodo krajšale čas na transferjih med etapami.

Primož Roglič & Jonas Vingegaard
Sportal Stres v Rogličevem taboru

Ravno na predstavitvi knjige ste dejali, da šele nekaj dni pred začetkom dirke podrobno pogledate etape in se nato odločite, kje bi lahko bila vaša priložnost za morebiten etapni uspeh. Ste si že začrtali smernice?

Začetek mi je pisan na kožo. Moje sanje so, da bi lahko morda celo oblekel rumeno majico. Cilj je zelo visok, a ni nič nemogoče. Bomo videli. Tista četrta in peta etapa sta mi namreč precej pisani na kožo.

Vas torej te znamenite kocke, ki so del trase ParizRoubaix, tako veselijo in si želite na njih nekaj narediti?

Komaj čakam na peto etapo.

Peta etapa s kockami mu je še posebej všeč. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Peta etapa s kockami mu je še posebej všeč. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pred začetkom dirke se je vaše moštvo znašlo sredi preiskav. Vaše ekipe so se organi pregona lotili že med lanskim Tourom. Takrat vas je vse skupaj razjezilo in ste potem prikolesarili do dveh etapnih zmag. Ali je tudi zdaj zaradi tega dogodka prisotne kaj jeze? (Z Matejem smo se o tej temi v Köbenhavnu pogovarjali na sredini predstavitvi ekip, ko še ni bilo nove preiskave, ki je sledila v četrtek zjutraj ob 5.30, op. a.)

Ni je. Osebno nisem bil preiskovan, vendar način in čas dogodka odražata naravo tega. V ekipi smo razočarani, da sta naš trud in garanje, ki sta iz mojih lastnih izkušenj večja in gresta bistveno bolj v podrobnosti kot pri drugih ekipah, tretirana na tak način. Ampak to je življenje in določene stvari moraš sprejeti. Seveda se poskušaš v teh okoliščinah znajti. Upam, da se pride stvari do dna. Nekdo bo moral odgovarjati za blatenje. Bomo videli, kako se stvar razplete.

S čim bi bili zadovoljni na Touru? Dobro, dejali ste, da so sanje rumena majica, pa vendarle primarni cilj?

Z etapno zmago bi bil zadovoljen.

Tadej Pogacar, UAE Emirates, TDF22, Köbenhaven
Sportal Köbenhaven toplo pozdravil kolesarske zvezde, tudi Slovenci navdušeni
Bahrain-Victorious
Sportal Hišne preiskave jih ne skrbijo. Pri Bahrainu "spijo kot dojenčki in garajo kot konji".
Ne spreglejte