Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
17.35

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

Natisni članek

Luka Mezgec Domen Novak Jan Tratnik Tadej Pogačar Tadej Pogačar Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sreda, 8. 5. 2024, 17.35

1 teden, 4 dni

Dirka po Italiji, 5. etapa (Genova–Lucca, 178 km)

Presenečenje na Giru! Francoz šprinterjem pokvaril zabavo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17
Benjamin Thomas Giro 2024 | Francoz Benjamin Thomas (Cofidis) je zmagovalec pete etape Dirke po Italiji.  | Foto Reuters

Francoz Benjamin Thomas (Cofidis) je zmagovalec pete etape Dirke po Italiji.

Foto: Reuters

Osemindvajsetletni Francoz Benjamin Thomas (Cofidis), ki je bil zadnjih 70 kilometrov del ubežne četverice, je veliki zmagovalec pete etape Dirke po Italiji, ki je kolesarje vodila iz Genove do zgodovinskega toskanskega mesta Lucca, domačega kraja velikega Maria Cipollinija, zmagovalca 42 etap na Giru. To je prva zmaga za Cofidis v letošnji sezoni, zato je bilo veselje v cilju neizmerno. Tadej Pogačar je varno pripeljal v cilj in ostaja v roza majici. Razmerja v vrhu skupnega seštevka ostajajo nespremenjena.


PODROBNEJE: peta etapa Dirke po Italiji (Genova–Lucca, 178 kilometrov):

Benjamin Thomas | Foto: Reuters Foto: Reuters

Cilj! Francoski kolesar Benjamin Thomas (Cofidis) je veliki zmagovalec pete etape Dirke po Italiji. To je prva zmaga za Cofidis v letošnji sezoni, zato je bilo veselje v cilju neizmerno. Drugo mesto je po ciljnem sprintu zasedel Danec Michael Valgren (EF Education - EasyPost), ki se vrača po hudi poškodbi, tretji je bil Italijan Andrea Pietrobon (Polti Kometa), četrti pa še zadnji kolesar iz te ubežne skupine, Francoz Enzo Paleni (Groupama - FDJ). Glavnina je na koncu zaostala za 11 sekund, največ moči v sprintu pa je imel torkov zmagovalec, Italijan Jonathan Milan (Lidl - Trek). Tadej Pogačar (UAE Emirates) tudi danes ni imel nobenih težav in ostaja v vodstvu skupne razvrstitve dirke. V prvi deseterici ni sprememb. 

Od preostalih Slovencev na Giru je današnjo etapo s 97. mestom najvišje sklenil Luka Mezgec (Team Jayco AlUla), ki je zaostal 41 sekund. Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) je bil 131. z zaostankom 1:49 minute, Domen Novak (UAE Team Emirates) pa je zaostal nekaj več kot pet minut in bil 152.

Rezultati po 5. etapi Dirke po Italiji:

Results powered by FirstCycling.com

5 km do cilja: Četverica v ubežni skupini se ne predaja! Še vedno imajo 40 sekund prednosti pred glavnino, ki jo počasi začenja grabiti panika. Vajeti narekovanja tempa prevzemajo kolesarji Ineos Grenadiers. 

13 km do cilja: Menjava na čelu glavnine, v akcijo so krenili tudi kolesarji ekipe Soudal in Jayco Alula, kjer bo Luka Mezgec skušal pomagati Calebu Ewanu, ki včeraj ni bil najbolj zadovoljen z delom svoje ekipe. 

19 km do cilja: Danec Michael Valgren iz ekipe EF Education - EasyPost je prvi prečkal gorski cilj četrte kategorije na Montemagnu, zdaj je do cilja v zgodovinskem mestu Lucca le še kakšnih 20 kilometrov. Zaključek etape je povsem ravninski in tudi ne preveč tehničen. 2,5 kilometra od cilja je še zadnji nevarnejši oster ovinek, preostanek poti do cilja pa idealen za nov sprinterski spektakel. A le v primeru, da ubežniki ne bi zdržali do konca. Za zdaj jim dobro kaže, glavnina, v kateri se najbolj trudijo kolesarji ekipe Lidl - Trek, ki tudi danes računajo na Jonathana Milana, zmagovalca včerajšnje etape, še vedno zaostaja skoraj minuto.

23 km do cilja: Ubežni četverec je že zagrizel v zadnji vzpon etape Montemagno. Gre za trikilometrski klanec četrte kategorije s 4,3-odstotnim povprečnim naklonom. 

28 km do cilja: Ubežniki so že na zadnjem letečem cilju pete etape. Sprint v kraju Camaiore je osvojil Benjamin Thomas iz ekipe Cofidis in s tem osvojil tri odbitne sekunde. Nov padec v glavnini! Na tleh je sedem kolesarjev, med njimi tudi madžarski državni prvak Attila Valter (Visma), Michael Woods (Israel), Tobias Foss (Ineos) in Henok Mulubrhan (Astana).

30 km do cilja: Kolesarji v ubežni skupini – Benjamin Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education - EasyPost), Andrea Pietrobon (Polti Kometa) in Enzo Paleni (Groupama - FDJ) – se ne predajajo. Še vedno imajo skoraj minuto prednosti pred glavnino. 

40 km do cilja: Kolesarji se približujejo drugemu oz. zadnjemu vzponu današnje etape, Montemagnu (tri kilometre, 4,3-odstotni povprečni naklon), ki leži manj kot 18 kilometrov pred ciljem. Glavnina je pospešila, vsi si želijo pred vzponom biti v čim boljšem položaju, posledično prednost ubežne skupine kopni.

Še 50 km do cilja! Ubežna četverica – Benjamin Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education - EasyPost), Andrea Pietrobon (Polti Kometa) in Enzo Paleni (Groupama - FDJ) – ima še vedno dobro minuto prednosti pred glavnino.

58 km do cilja: Kolesarji so že na drugem letečem cilju etape. Intergiro šprint v mestu Luna je dobil Andrea Pietrobon (Polti Kometa) in osvojil 12 točk in tri odbitne sekunde, iz glavnine pa so skočili kolesarji Alpecina in presenetili Jonathana Milana (Lidl - Trek). Kaden Groves (Alpecin) je pobral štiri točke.

TOP 5 v razvrstitvi najboljšega po točkah: 

Jonathan Milan (Lidl - Trek): 120 točk
Tim Merlier (Soudal - QuickStep): 81
Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck): 79
Olav Kooij (Visma | Lease a Bike): 54
Filippo Fiorelli (VF Group - Bardiani CSF - Faizané): 42

66 km do cilja: Šprinterske ekipe (Alpecin, Lidl - Trek in Soudal - QuickStep) so se postavile na čelo glavnine in narekujejo tempo. Četverica ubežnikov – Benjamin Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education - EasyPost), Andrea Pietrobon (Polti Kometa) in Enzo Paleni (Groupama - FDJ) – ima še vedno minuto in pol prednosti pred glavnino.

Giro, trasa 5. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

77 km do cilja: Kmalu po letečem cilju so v beg krenili štirje kolesarji – Benjamin Thomas (Cofidis), Michael Valgren (EF Education - EasyPost), Andrea Pietrobon (Polti Kometa) in Enzo Paleni (Groupama - FDJ) –, ki so si pred glavnino hitro ustvarili dobro minuto in pol prednosti. 

79 km do cilja: Kolesarji so že na prvem letečem cilju etape. Prvi je črto v Ceparani prečkal Avstralec Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck) in osvojil 12 točk, le nekaj metrov za njim pa je nerodno padel evropski prvak Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike). Dres ima raztrgan, očitno pa ni poškodovan, saj se je vrnil na kolo in nadaljuje dirko. Groves je v posebnem seštevku najboljšega po točkah s 75 točkami na tretjem mestu. S 119 točkami močno vodi zmagovalec četrte etape Jonathan Milan (Lidl - Trek), ki bi danes lahko osvojil jubilejno deseto zmago v profesionalni karieri. 

88 km do cilja: Tudi Fabiu Jakobsenu (dsm-firmenich PostNL) se je s pomočjo moštvenih kolegov uspelo vrniti v glavnino. 

90 km do cilja: Kolesarji se približujejo prvemu od treh letečih ciljev ... 

110 km do cilja: Kolesarji so že na spustu s prelaza Passo del Bracco. Glavnina je s pomočjo kolesarjev Alpecina močno navila tempo in ujela ubežnike. Spet smo na začetku ... Tudi šprinterji Fernando Gaviria (Movistar), Caleb Ewan (Jayco AlUla) in Tim Merlier (Soudal - QuickStep) so ujeli priključek. Iz ekipe Intermarché - Wanty so sporočili, da njihov kolesar Adrien Petit zapušča Giro. Škoda, že včeraj so ostali brez hitronogega Eritrejca Biniama Girmaya. To je že sedmi odstop z dirke v petih dneh. 

116 km do cilja: Ubežniki so že na vrhu prelaza Passo del Bracco, kjer so se udarili na gorskem cilju. Bitko je dobil izkušeni Simon Geschke in pobral devet točk. 

120 km do cilja: Kolesarje še štiri kilometre loči do vrha prelaza Passo del Bracco (15 kilometrov, štiriodstotni povprečni naklon). Ubežna četverica imam samo še 27 sekund prednosti pred glavnino, kjer tempo narekujejo kolesarji Alpecina. Šprinterji na repu glavnine se borijo z "višinci", tudi Caleb EwanFernando Gaviria, Fabio Jakobsen in Tim Merlier, zmagovalec tretje etape, so v težavah. 

130 km do cilja: Ubežna skupina, v kateri so še vedno štirje kolesarji – Lewis Askey (Groupama - FDJ), Mattia Bais (Polti Kometa), izkušeni Simon Geschke (Cofidis) in Manuele Tarozzi (Bardiani) –, se je začela vzpenjati na Passo del Bracco, prvi vzpon današnje etape. Gre za dobrih 15 kilometrov dolg vzpon z več kot štiriodstotnim povprečnim naklonom. Po spustu s tega bo zanimivo na treh letečih ciljih, po zadnjem v Camaioreju sledi še drugi kategoriziran vzpon dneva. Montemagno je trikilometrski klanec četrte kategorije s 4,3-odstotnim povprečnim naklonom. Prednost pred glavnino počasi kopni in znaša zgolj še minuto. Šprinter Fabio Jakobsen (Team dsm-firmenich PostNL) se komaj drži repa glavnine, očitno ga čaka še en težek dan. Tudi Tim Merlier (Soudal - QuickStep), zmagovalec tretje etape, je v težavah. 

165 km do cilja: Kmalu po zamahu s štartno zastavico so se začeli poskusi pobega. V ospredju se je ustalila četverica (Lewis Askey (Groupama - FDJ), Mattia Bais (Polti Kometa), izkušeni Simon Geschke (Cofidis) in Manuele Tarozzi (Bardiani)), s katero je očitno zadovoljna tudi glavnina. Za zdaj imajo skoraj dve minuti prednosti pred glavnino, kjer so vajeti prevzeli kolesarji ekipe Lidl - Trek in Soudal - QuickStep. Prvi danes spet vse stavijo na Jonathana Milana, zmagovalca četrte etape, ki danes vozi v vijolični majici najboljšega po točkah, drugi pa na Tima Merlierja, junaka tretje etape. 

Med nosilci majic je danes nekaj sprememb. Ciklamno majico najboljšega šprinterja danes nosi zmagovalec včerajšnje etape Jonathan Milan (Lidl - Trek), modro najboljšega na gorskih ciljih pa je Tadej Pogačar danes posodil Francozu Lilianu Calmejanu. Pogačar ostaja v roza majici (in danes tudi roza hlačkah), Cian Uijtebroeks (Visma | Lease a Bike) pa bo znova vozil v beli majici najboljšega mladega kolesarja.    

13.10 Dobrodošli, ljubitelji kolesarstva! Pred nami je še ena etapa, ki je vsaj na papirju rezervirana za šprinterje, a kot že vemo, se na Giru lahko zgodi marsikaj. Vodilni Tadej Pogačar (UAE Emirates) se je danes odločil za popolnoma rožnato kombinacijo. Včeraj je bilo kar nekaj govora o tem, da mu je Mednarodna kolesarska zveza zagrozila z diskvalifikacijo zaradi barvne kombinacije dresa v ponedeljkovi etapi, ki mu jo je sicer zagotovil organizator. Več o tem si lahko preberete v prispevku Pogačarju zagrozili z diskvalifikacijo.

 

Katera kombinacija Tadeja Pogačarja vam je ljubša?

  • Roza majica, ciklamne hlačke
    18,70 %
    23 glasov
  • Roza majica, črne hlačke
    58,54 %
    72 glasov
  • Roza majica in hlačke
    22,76 %
    28 glasov
Oddanih 123 glasov

Preberite še:

Jonathan Milan
Sportal Z napadom tokrat poskusil Ganna, sprinterski obračun pa vendarle Milanu
Tadej Pogačar
Sportal Pogačarju zagrozili z diskvalifikacijo
G
Sportal Prijateljsko zbadanje najboljših dveh na Dirki po Italiji #video
Tim Merlier Giro 2024
Sportal Žalostno ozadje proslavljanja na Giru: Še vedno se spomnim trenutka, ko je umrl.
Tim Merlier Giro 2024
Sportal Pogačar skoraj presenetil sprinterje, Merlier do najtežje zmage v karieri #video
Ben O'Connor
Sportal Ben O’Connor: Bil sem največji bedak na Giru
Ne spreglejte