Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
18.43

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

5

Natisni članek

Kanada slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2023

Nedelja, 14. 5. 2023, 18.43

1 leto

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 3. DAN

Čehi odpravili Kazahstan, Švicarji pa Norvežane, Slovenci izgubili s Kanado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

5

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kanada, Jan Drozg | Slovenci so z 2:5 izgubili s Kanado, oba slovenska gola je prispeval igralec tekme Jan Drozg. | Foto Guliverimage

Slovenci so z 2:5 izgubili s Kanado, oba slovenska gola je prispeval igralec tekme Jan Drozg.

Foto: Guliverimage

Slovenska hokejska reprezentanca je na drugi tekmi svetovnega prvenstva z 2:5 izgubila s favoritinjo za naslov svetovnega prvaka Kanado. Oba zadetka Slovencev, ki so v četrti minuti celo povedli, v drugi tretjini pa močno trpeli, je prispeval debitant med elito Jan Drozg, ki so ga izbrali za igralca tekme, Luka Gračnar je zaustavil 46 strelov. Slovence tretja tekma čaka v torek ob 15.20, ko se bodo pomerili z na papirju manj kakovostnim tekmecem od prvih dveh Norveško. Ta je danes z 0:3 izgubila proti Švici, Danci pa so šele po podaljšku s 4:3 strli Francoze. Na drugi zgodnjepopoldanski nedeljski tekmi so Američani s 7:1 premagali Madžare. V večernih tekmah so Čehi s 5:1 ugnali Kazahstan, Švedska pa s 5:0 Avstrijo.

slovenska hokejska reprezentanca, trening, Bled, Klemen Mohorič
Sportal Klemen Mohorič: Videti napredek in uspeh človeka, s katerim delaš, je za trenerja nekaj najlepšega

Poročilo s tekme s Kanado:

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kanada, Žiga Jeglič
Sportal Slovenci so se dve tretjini dobro upirali Kanadčanom

Svetovno prvenstvo v hokeju, 3. dan

Nedelja, 14. maj

Lestvica:

Slovenske hokejiste je dan po uvodnem porazu s Švico (0:7) na svetovnem prvenstvu pričakala še ena favorizirana reprezentanca, 27-kratna svetovna prvakinja Kanada. Z NHL-ovci napolnjen tekmec se je v četrti minuti sicer znašel v zaostanku, a na koncu upravičil vlogo favorita.

Luka Gračnar je imel veliko dela, zaustavil je 46 strelov, predvsem v drugi tretjini je bil na hudi preizkušnji. | Foto: Reuters Luka Gračnar je imel veliko dela, zaustavil je 46 strelov, predvsem v drugi tretjini je bil na hudi preizkušnji. Foto: Reuters Med slovenskima vratnicama je stal Luka Gračnar, njegova menjava je bil Gašper Krošelj, drugih sprememb v slovenski postavi ni bilo. Slovenci so prvo tretjino odigrali odlično, v četrti minuti se jim je ponudila igra z igralcem več, ki jim proti Švici ni stekla, tokrat pač. Miha Verlič je streljal, Devon Levi je plošček odbil, a le do Žige Jegliča, ki je podal pred gol, kjer se je med dvema Kanadčanoma dobro znašel debitant na prvenstvih elite Jan Drozg. Risi so se še naprej samozavestno zoperstavljali tekmecu, ki si je priigral nekaj priložnosti, a je bil Gračnar na mestu.

Nato pa težka druga tretjina varovancev Matjaža Kopitarja, Kanadčani so stopili na plin (razmerje v strelih v drugi tretjini 23:2) in Slovence stisnili pred gol. Gračnarja je v 22. minuti za izenačenje premagal Michael Carcone. Slovenci so trpeli, 29-letni vratar je bil na hudi preizkušnji, v 28. minuti se je najprej izkazal z izjemno obrambo, nato pa ga je s strelom z modre črte za vodstvo z 2:1 premagal Pierre-Olivier Joseph, ob koncu tretjine so Kanadčani izkoristili slovensko kazen, veteran Milan Lučić je postavil rezultat prvih 40 minut 3:1. V zadnji tretjini so Slovenci znova zaigrali bolje, Nik Simšič je prišel do lepe priložnosti, a se rezultat ni spremenil. Nato pa pet minut pred koncem dva hitra gola Kanadčanov, ki so jim šle sodniške odločitve na roko, in vodstvo s 5:1. Končnih 5:2 je v 56. minuti postavil Drozg.

Svetovno prvenstvo, Riga, Tampere

Nedelja, 14. maj
Slovenija : Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)
Strelci: 1:0 Drozg (Jeglič, Verlič, 4., PP1), 1:1 Carcone (Weegar, McBain, 22.), 1:2 Joseph (Toffoli, Fantilli, 28.), 1:3 Lučić (Glass, Weegar, 39., PP1), 1:4 Weegar (Toffoli, Middleton, 54.), 1:5 McBain (Carcone, Neighbours, 55.), 2:5 Drozg (Ograjenšek, Gregorc 56.)
Kazenske minute: Slovenija 4, Kanada 6.
Streli na gol: Slovenija 24, Kanada 51

Postava Slovenije: Gračnar, Krošelj, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič; Magovac, Čepon, Sabolič, Tičar, Kuralt, Štebih, Mašič, Drozg, Simšič, Ograjenšek; Zajc, Crnović, Pance, Čimžar, Tomaževič. Selektor: Matjaž Kopitar
Postava Kanade: Levi, Hofer; Middleton, Weegar, Lucic, Veleno, Blais; Bear, Barron, Fantilli, McBain, Carcone; Joseph, Myers, Quinn, Laughton, Toffoli; Hunt, Neighbours, Krebs, Glass, Crouse. Selektor: Andre Tourigny

Slovenci v torek nad Vikinge, ki so danes izgubili s Švico

Naslednji slovenski tekmec bodo Norvežani. | Foto: Reuters Naslednji slovenski tekmec bodo Norvežani. Foto: Reuters Slovence po tekmi s Kanado čaka dan premora, v torek ob 15.20 pa nova tekma, ko se bodo zoperstavili Norveški, proti kateri bi risi na papirju lažje iskali pot do prepotrebnih točk v boju za obstanek. Vikingi so prvenstvo odprli s porazom po kazenskih strelih proti Kazahstanu, danes pa so premoč priznali še Švici (0:3), ki je že pri dveh zmagah. V Tampereju pa sta se pomerili reprezentanci, ki sta prvenstvo odprli z zmagama, Francija in Danska. Trda tekma se je končala šele v podaljšku z zmago skandinavske ekipe (4:3).

Kazahstanci so v večerni tekmi skupine B z 1:5 izgubili spopad s Čehi, čeprav so na trenutke pokazali izjemno nevarno igro. V skupini A v Tampereju so Švedi s 5:0 premagali Avstrijo.

Prvo tekmo dneva na Finskem so odigrali Američani in povratniki med elito, Madžari, ZDA je pričakovano prišla do visoke zmage s 7:1.

Po štirje v četrtfinale, zadnjeuvrščeni v nižji rang

Prvenstvo se je začelo s predtekmovanjem, v katerem v vsakem od mest igra osem reprezentanc. V skupini A v Tampereju se merijo Finska, ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska, v skupini B v Rigi pa Latvija, Slovenija, Kanada, Švica, Latvija, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Po skupinskem delu, ki se bo končal 23. maja, bodo štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine napredovale v četrtfinale. Za preostalih osem bo tekmovanja konec. Še več, najslabša reprezentanca iz vsake skupine bo nazadovala rang nižje in bo prihodnje leto igrala v diviziji I, skupini A. V eliti, ki bo prihodnje leto na Češkem, pa bosta namesto njiju zaigrali Velika Britanija in Poljska.

Četrtfinalni boji se bodo v obeh mestih začeli 25. maja, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja

Razpored tekem slovenske reprezentance na SP v Rigi:*

Sobota, 13. maj
Švica : Slovenija 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)

Nedelja, 14. maj
Slovenija : Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)

Torek, 16. maj
15.20 Slovenija – Norveška

Četrtek, 18. maj
15.20 Češka – Slovenija

Petek, 19. maj
15.20 Latvija – Slovenija

Nedelja, 21. maj
15.20 Slovenija – Slovaška

Ponedeljek, 22. maj
19.20 Kazahstan – Slovenija

*slovenski čas, Riga je +1 ura

Preberite še:

SP v hokeju 2023 - Kanada
Sportal Spored in rezultati svetovnega prvenstva v hokeju
SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Švica
Sportal Švicarji napolnili slovensko mrežo
Ne spreglejte