Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
15.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 15.20

8 let

Centralna divizija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Divizija, odkoder prihaja prvak lige NHL, Detroit Red Wings. Ob slednjem se je v končnico uspelo uvrstiti le še Nashvillu, medtem ko so bile ostale tri ekipe "prekratke".

Moštvo, ki v vsaki sezoni kroji vrh lige in je ponavadi po rednem delu vedno na vrhu zahodne konference. V minuli sezoni so šli vse do konca in dvignili že svoj 11. Stanleyjev pokal. Tudi v novi sezoni ne bi smelo biti nič drugače, saj dobo "rdeča krila" znova glavni kandidat za naslov prvaka.

Med vratnicami se je (dokončno) upokojil legendarni Dominik Hašek. Prvi vratar bo Chris Osgood, rezerva pa bo po vsej verjetnosti Ty Conklin, ki je prišel iz Pittsburgha. Od tam je prišel še odlični napadalec Marian Hossa. Slednji je tudi edina pomembna okrepitev, vendar pa takšno moštvo kot je Detroit, ne potrebuje praktično nobenega novega igralca. Obramba je v rednem delu prejela najmanj zadetkov, medtem ko je bil napad tretji najbolj učinkovitejši. Tako v napadu kot v obrambi bodo še naprej glavno besedo imeli evropski igralci Pavel Datsjuk, Henrik Zetterberg, Niklas Lidstrom, Jiri Hudler in drugi. Da bi se jim pridružil še Slovenec Jan Muršak

Moštvo Nashvilla, ki je v najmočnejši ligi na svetu prvič nastopilo v sezoni 1998/99, je zadnje štiri sezone redni udeleženec končnice. Vendar bo v novi sezoni preboj med osem najboljših moštev zahoda veliko težje uresničljiv, saj so klub zapustili trije pomembni igralci, prišli pa so hokejisti, ki se še morajo dokazati.

V konkurenčni St. Louis Blues je odšel prvi vratar Chris Mason, ki je v minuli sezoni branil na 51 tekmah. Letos bo številka ena med vratnicami po vsej verjetnosti Dan Ellis. V Minnesoto je odšel najučinkovitejši branilec ekipe Marek Zidlicki, medtem ko je tretji strelec moštva Aleksander Radulov zamenjal ZDA za domačo Rusijo.

Chicago že lep čas ni okusil igranja v končnici. Kot kaže jim tudi Denis Savard, nekdanji odlični igralec, za katerega bo to že tretja sezona na klopi, ne more pomagati z nasveti in jih popeljati v nadaljevanje tekmovanja.

Klub je pred sezono zapustil drugi vratar Patrick Lalime, branilec Andrej Žjuzin in napadalci Rene Bourque, Jason Williams ter Robert Lang. Med vratnicami bo Nikolaju Kabibulinu, v kolikor ne bo zamenjal sredine, rezerva Francoz Cristobal Huet. Obramba se je dobro okrepila, saj so prišli Doug Janik, Matt Walker in Brian Campbell. Zlasti slednji ima za sabo odlično sezono pri Buffalu in San Joseju. Povsem drugače je z napadom, kjer se praktično niso okrepili.

Columbus je prvič zaigral v ligi NHL v sezoni 2000/01, doslej pa se mu še ni uspelo prebiti v končnico. Na klopi imajo sicer priznanega stratega Kena Hitchcocka, ki ima v svoji zbirki tudi naslov Stanleyjevega prvaka, vendar s Columbusom ni še dosegel večjega uspeha. Zanj bo to tretja sezona pri moštvu.

V novi sezoni bo prvi cilj Hitchcocka izboljšati realizacijo, saj je bil napad drugi najslabši po učinkovitosti v celotni ligi. Zato je iz Philadelphie pripeljal R.J. Umbergerja, iz Calgaryja Kristiana Huseliusa in iz Rusije Nikoto Filatova. Ojačala se je tudi obrambna linija, saj sta iz New York Rangers prišla Christian Bäckman in Fedor Tjutin, medtem ko je iz Ottawe prišel Mike Commodore. Morda bo okrepljeni Columbus prav v novi sezoni presenetil in se uvrstil v končnico.

Moštvo je imelo za čas kot je zanj igral Wayne Gretzky, enega izmed najvišjih proračunov. Vendar so se časi spremenili, v St. Louisu so imel težave z lastniki, proračun se je manjšal, prav tako pa tudi uvrstitve niso bile najboljše. Zadnje tri sezone ekipa ni našla poti v končnico.

Napadalci so bili eni izmed najmanj učinkovitih v ligi, kar pa se kot kaže ne bo spremenilo niti v novi sezoni. Je že res, da moštva ni zapustil noben izmed vidnejših igralcev, vendar ga noben tudi ni okrepil. Še največja okrepitev je vratar Chris Mason, ki je prišel iz Nashvilla.

Ne spreglejte