Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 3. 2008,
9.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 3. 2008, 9.17

8 let, 1 mesec

Za uvod nastop v Katarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Doha bo od torka do četrtka prvič gostila uvodno tekmo nove sezone svetovnega pokala v športni gimnastiki, na kateri bo ob Mitji Petkovšku in Aljažu Peganu nastopila še petčlanska slovenska zasedba.

Pestra mednarodna zasedba

V Katarju se bo predstavilo 38 držav, pet mesecev pred olimpijskimi igrami pa so se že na uvodu v sezono zbrala nekatera zveneča imena tega športa.

Potem ko sta oba slovenska asa Petkovšek in Pegan lanski uvod v sezono v Parizu zaradi poškodb izpustila, bosta tokrat oba olimpijsko leto začela že na prvi tekmi v Zalivu. Svetovni in evropski prvak na bradlji ter vodilni na lestvici svetovnega pokala Petkovšek si je olimpijski nastop zagotovil z naslovom na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu, a se z njim ne obremenjuje. Kot pravi, je v sezono startal povsem običajno, k sreči tokrat brez poškodb. "Na novo sezono sem se zelo dobro pripravljal, zelo sem bil zagnan in forma se je dvigovala, nato pa sem 'zapadel' v krizo, ko mi prav nič ni šlo od rok. Zdaj se počasi pobiram in upam, da bom v Katarju dobro telovadil," je pred odhodom v Doho povedal Mitja Petkovšek.

Ob tem je 31-letni telovadec Narodnega doma pojasnil, da - sodeč po prijavah - tako močne uvodne tekme sezone ne pomni: "Sprva sem se nameraval predstaviti z vajo z izhodiščem 16,4 točke, saj si nisem mislil, da bo konkurenca tako močna. Zdaj mi je jasno, da bom moral v finalu zvišati izhodišče na 16,6 in dodati toč za 360 stopinj. Upam, da bo šlo, sicer pa se tekme zelo veselim. Moj cilj v letošnji sezoni je, da se čim bolj skušam približati končni oceni 16,5. Želim si, da bi v spomladanskem delu sezone prišel v tako formo, da bi se morda že na majskem evropskem prvenstvu lahko predstavil s sestavo z izhodiščem 16,8."

V Katar je odpotoval tudi svetovni in evropski podprvak na drogu ter prav tako vodilni na lestvici svetovnega pokala Aljaž Pegan, ki ob prizadevanjih Gimnastične zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije še upa na posebno povabilo za nastop na OI. "Na sezono sem se pripravljal kot ponavadi in šele tekma bo dala nekaj odgovorov na to, kako sem se pripravil nanjo. Zavedam se, da mi za zdaj še manjka kondicija. Precej možnosti je, da naredim lepo vajo, saj mi je na treningih že nekajkrat uspela, lahko pa se mi tudi hitro kaj ponesreči. Predstavil se bom z isto vajo kot na SP z izhodiščem ali 16,6 ali 16,8 točke," je v razložil Pegan.

"Želel sem si na to tekmo, saj je dobro, da sezono čim prej začnem, da vidim, kje sem. Po Dohi je mesec dni premora, ki ga bom izkoristil za vadbo dodatne prvine zvinek za 360 stopinj, s katero bi izhodiščni vrednosti sestave dodal še dve desetinki točke. Za uvodno tekmo nimam posebnih ciljev ali želja, rad bi, da bi mi vaja uspela brez večje napake. Konkurenca bo močna, zato se bo za kolajno treba zelo potruditi. A upam, da imajo tudi tekmeci na uvodu podobne težave, na prvi tekmi je vedno še veliko napak," je še dejal 33-letni telovadec Trnovega.

Še pet Slovencev

Slovenijo bo v Katarju med telovadkami zastopala Adela Šajn, ki je za zdaj za Peking prva rezerva s precejšnjimi možnostmi, da pride do olimpijskega nastopa. Na premieri v sezono se bo predstavila na gredi in parterju, poleg že omenjene trojice pa so v glavno mesto emirata Katar odpotovali še Sašo Bertoncelj, ki je na konju z ročaji jeseni na svetovnem pokalu v Ostravi dosegel prvo zmago v karieri, zadnjo tekmo sezone v Glasgowu pa končal s tretjim mestom, Alen Dimic (bradlja, drog), Žiga Britovšek (konj z ročaji) in Rok Klavora (parter, preskok). Ob telovadki in telovadcih bosta Slovenijo zastopala še mednarodna sodnika Enis Hodžič Lederer in Bernarda Mavrič.

Kvalifikacije za finalne nastope bodo na sporedu v torek, v sredo in četrtek pa se bo za odličja merilo po osem najboljših telovadcev in telovadk na posameznih orodjih.

Ne spreglejte