Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2013,
8.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 10. 2013, 8.02

6 let, 7 mesecev

Vehovar: Triatlonci so telesno najbolje pripravljeni športniki na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Triatlon je ultimativna športna panoga, ki zahteva vrhunsko pripravljenost v vseh pogledih," pravi Andraž Vehovar, nekdanji kajakaš in srebrni olimpijec, ki se triatlonu posveča zadnja 4 leta.

Triatlon iz leta v leto postaja bolj priljubljen. V ZDA spada med najbolj množičen šport po številu novih članov letno in tudi v Sloveniji zanimanje zanj narašča. Predsednik Triatlonske zveze Slovenije Mojmir Ocvirk ocenjuje, da je število prijavljenih amaterskih triatloncev na tekmovanja v Sloveniji vsako leto višje za 30 odstotkov. Tako je na slovenskih tekmah – v Pokal Slovenije v triatlonu sicer spadajo tekme na Ptuju, v Portorožu, Kopru, Velenju, Kamniku in na Bledu – letos nastopilo okrog 4500 do 5000 triatloncev, v povprečju po 700 na tekmo.

Profesionalci in amaterji z ramo ob rami

Ocvirk poudarja, da smo Slovenci nagnjeni k vztrajnostnim športom in individualizmu, triatlon pa nam je po tej poti pisan na kožo. "Do zdaj je bil triatlon bolj poznan z ekstremnega zornega kota, saj se veliko pozornosti namenja ironmanom in dvojnim ironmanom. Ti sicer so sestavni del triatlona, a so ekstrem, podobno kot to v atletiki velja za maraton. Triatlon ima tudi drugo, širšo plat," poudarja Ocvirk in kot zanimivost izpostavi dejstvo, da se ob robu triatlonskih tekmovanj za vrhunske triatlonce organizira tudi tekmovanje za t. i. age grouperje ali rekreativce. "V tem segmentu je udeležba res visoka, age grouperji vplivajo na svoje otroke in posledično zanimanje za triatlon narašča," pojasnjuje predsednik TZS, kjer načrtujejo vzpostavitev amaterske "age group" reprezentance, ki jo bodo sestavljali neprofesionalni tekmovalci (amaterji in veterani) v starostni skupini od 15 do 84 let. Tako bodo duatlonci in triatlonci, ki se s športom ne ukvarjajo profesionalno, dobili priložnost tekmovati na največjih tekmovanjih, in to na istih progah in v istih terminih kot profesionalci, hkrati pa se pripravljati pod podobnimi pogoji kot drugi reprezentanti.

Med triatlonci tudi precej znanih obrazov

Tudi v domačih krogih je precej zanimanja za triatlon. Prevladujejo predvsem (nekdanji) vrhunski športniki, med katerimi lahko izpostavimo nekdanja kajakaša Andraža Vehovarja in Dejana Kralja, veslača Janija Klemenčiča, pomočnika selektorja slovenske nogometne reprezentance Srečka Katanca Željka Milinovića, občasno pa tudi biatlonca Janeza Mariča, ki se redno udeležuje in zbira zmage na Triatlonu Jeklenih v Bohinju, kjer plavanje (večini najmanj ljubo triatlonsko disciplino) nadomestijo z veslanjem, pred poškodbo pa tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Ne spreglejte