Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 15.21

8 let

V Perthu gre v nedeljo že zares

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na svetovnem prvenstvu v jadranju, ki bo med 3. in 18. decembrom v morju pred Perthom, bo med več kot 1100 tekmovalci iz 78 držav nastopilo enajst slovenskih tekmovalcev in tekmovalk.

V razredu finn se bosta merila Vasilij Žbogar in Gašper Vinčec, v dvobojevanju pa posadka Vesna Dekleva Paoli, Katarina Kerševan in Lena Koter. V razredu 470 bosta nastopili dve jadrnici, Tina Mrak in Teja Černe ter Mitja Mikulin in Sebastian Prinčič, v razredu laser pa bosta tekmovala Karlo Hmeljak in Luka Domjan. Poleg boja za čim višja mesta na SP bo za slovensko jadranje pomemben tudi boj za olimpijske kvote za olimpijske igre v Londonu prihodnje leto, kjer pa lahko v posameznem razredu nastopi le po ena posadka iz države.

V sredo je v Perth prispela posadka razreda elliott 6. Dekleva-Paolijeva, Kerševanova in Koterjeva, ki imajo vzdevek barakude, so tako zaokrožile slovensko reprezentanco, ki nosi ime Luka Koper Olympic Sailing Team. Druge posadke so bile tam že prej, nekateri v Fremantlu trenirajo že od prvih dni novembra.

Prve bodo že v soboto, 3. decembra, nastopile barakude. V konkurenci bodo tekmovale med 32 posadkami, olimpijsko kvoto pa si bo prijadralo najboljših osem posadk. V ponedeljek bo prvi regatni dan za Žbogarja in Vinčeca, ki se bosta za visoka mesta potegovala med 77 jadralci iz 38 držav, ter posadko Mikulin - Prinčič.

Slovenska ekipa, ki jo vodi Mitja Margon, je nastanjena v treh hišah na treh lokacijah, ki so od tekmovalnih prizorišč oddaljene le nekaj minut hoje. Z namestitvijo in vzdušjem na prizorišču so zadovoljni, posebej tisti, ki raje jadrajo v močnejšem vetru, pa so navdušeni nad praktično idealnimi razmerami za jadranje.

Stabilen veter z močjo od 15 do 20 vozlov z morja na obalo, ki zna potegniti tudi močneje, do 30 vozlov, in poletne temperature med 27 do 30 stopinjami Celzija nudijo optimalne pogoje za vrhunsko predstavo na SP v vseh desetih olimpijskih razredih. Slovenske jadralke in jadralci so bili med prvimi uradno akreditiranimi tekmovalci. Treningi potekajo po individualnih programih reprezentantov z njihovimi trenerji. Nekaj dodatnih skrbi, dela in čakanja sta imela zadnje dneve Vinčec in Žbogar, ki so jima s tovornim letalom na prizorišče naknadno poslali še dodatne jambore. Izgubljeni dokumenti so čas dostave malce podaljšali, a si organizatorji prizadevajo, da bi neprijeten zaplet pravočasno razrešili.

Ne spreglejte