Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2022,
12.11

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Baku gimnastika Tjaša Kysselef Teja Belak

Sobota, 2. 4. 2022, 12.11

2 leti, 2 meseca

svetovni pokal v športni gimnastiki, baku

Belakova kljub napaki na stopničkah, Kysselefova osma, trener razočaran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Teja Belak | Teja Belak je bila na dobri poti do zmage, a po napaki pri drugem skoku končala kot tretja. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Teja Belak je bila na dobri poti do zmage, a po napaki pri drugem skoku končala kot tretja.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Uzbekistanska veteranka Oksana Čusovitina je na svetovnem pokalu v Bakuju, zadnjem od četverice pokalov to sezono, zmagala na preskoku s povprečjem 13,266 točke. Teja Belak, ki se vrača po materinstvu, je bila kljub napaki z 12,933 tretja. Tjaša Kysselef, zmagovalka v Cottbusu in Kairu, pa je tokrat z 12,566 pristala na zadnjem, osmem mestu.

Belakova, ki je led prebila pred tedni na svetovnem pokalu v Kairu, ko si je nastop ni posrečil, se je danes deset mesecev po rojstvu sina spet vrnila na zmagovalni oder svetovnega pokala.

Sedemindvajsetletna telovadka je v finalu težji skok (5,0) prikazala lepo in si za izvedbo prislužila 8,700 točke, skupno pa 13,700 in je bila na dobri poti celo do zmage.

Nato pa je pri drugem skoku, ki ima štiri desetinke točke nižjo težavnost, padla (12,166), a je bilo njeno povprečje 12,933 zaradi izjemne težavnosti obeh skokov tokrat kljub napaki dovolj visoko, da je končala na tretji stopnički zmagovalnega odra.

"Sreča, da sem končala na stopničkah"

"Danes sem imela srečo, da sem končala na stopničkah, ker imam tako težka skoka. S skokoma pa seveda nisem zadovoljna. Že prvega znam sicer lepše prikazati, z drugim, lažjim, pa imam zadnje čase precej težav, priznam," je v pogovoru za STA po nastopu razmišljala Belakova, čeprav dejstvo, da izvaja tako težka skoka, težja od tekmic, sicer nima s srečo veliko skupnega.

"Pri drugem skoku sem popravljala tehniko in jo izpilila do te mere, da je pripravljena za pol obrata več, 720 stopinj. Zdaj pa izvajam skok 540, pri čemer mi ta tehnika očitno ne odgovarja," je dejala slovenska telovadka in dodala: "Priznam, sem kar malo razočarana. Še sreča, da je bilo vseeno dovolj za stopničke."

Da se je vrnila na zmagovalni oder svetovnega pokala komaj 10 mesecev po rojstvu sina, je brez dvoma velik uspeh. Sama telovadka je do sebe bolj stroga. "Sicer ne obžalujem tega, da sem šla tako kmalu na tekmi, saj običajno vedno potrebujem nekaj tekem, da 'zaženem motor'. Stopničke so morda res bolj tolažilna nagrada," še pravi telovadka Zelene jame, katere glavni cilj to sezono je kolajna na evropskem prvenstvu.

"Povsem sem se izgubila v zraku. Podobno, kot se mi je pripetilo na svetovnem prvenstvu, le da sem tam padla naprej pri poskusu reševanja skoka." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Povsem sem se izgubila v zraku. Podobno, kot se mi je pripetilo na svetovnem prvenstvu, le da sem tam padla naprej pri poskusu reševanja skoka." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kysselefova zapravila skupno zmago

Zelo dobro je finale odprla tudi 28-letna Kysselefova. Za prvi skok (4,6) je prejela izvedbo kar 8,800 točke, nato pa je pri lažjem (4,2) padla in končala na osmem mestu.

Kysselefova je tako na štirih zaporednih svetovnih pokalih nanizala 1., 4., 1. in 8. mesto. Kam jo bodo ti dosežki pripeljali v skupni razvrstitvi sezone 2022 na preskoku, bo znano po Bakuju, že zdaj pa je jasno, da je "zapravila" skupno zmago.

"Za prvi skok sem prejela zelo lepo, visoko oceno in tudi skok je bil zelo dober. Bila sem zadovoljna. Pri drugem skoku pa me je zmotilo to, da sem že pri teku prišla preblizu konja, tako da sem imela previsoko rame oziroma prenizko noge. V zraku sem se nato skušala rešiti, ampak mi ni uspelo," je za STA iz Bakuja povedala Kysselefova.

Dodala je, da ne pomni, kdaj bi pri tem skoku padla na zadnjo plat: "Pri pristanku sem bila presenečena, da sem padla na zadnjico, ker tega skoka res ne padem kar tako, ampak mora res iti nekaj narobe. Povsem sem se izgubila v zraku. Podobno, kot se mi je pripetilo na svetovnem prvenstvu, le da sem tam padla naprej pri poskusu reševanja skoka."

Mavrič: Očitno ne znamo narediti takrat, ko je treba

"Danes smo izgubili in zlato medaljo na tekmi in še skupno zmago. Ne vem, očitno ne znamo narediti takrat, ko je treba. Razočaran sem," je po tekmi iz Bakuja sporočil selektor ženske vrste Andrej Mavrič, potem ko sta obe njegovi varovanki pri drugem, lažjem skoku naredili napaki.

Teja Belak
Sportal Tjaša Kysselef in Teja Belak finalistki Bakuja
Lucija Hribar
Sportal Belakova in Hribarjeva brez finala
Ne spreglejte