Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 13.08

8 let

Štiri medalje mladih plezalcev na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mladi slovenski športni plezalci so na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Singapurju vpisali nov uspeh.

Domov se vračajo s kar štirimi kolajnami, med njimi je tudi tista najžlahtnejša. Naslov novega svetovnega prvaka v kategoriji starejših dečkov je osvojil 15-letni Tržičan Anže Peharc.

Dvajsetega mladinskega svetovnega prvenstva, ki ga je gostila Planinska zveza Singapurja v okviru Mednarodne zveze za športno plezanje, se je udeležilo deset slovenskih športnih plezalcev. V polfinale, med 26 najboljših po kategorijah, se je prebilo vseh deset slovenskih tekmovalcev, v finale pa se je v različnih kategorijah prebila četverica Slovencev in prav vsi so stopili na oder za zmagovalce.

V mladinski konkurenci sta kar dva Slovenca stopila na zmagovalni oder. Domen Škofic, ki je lani na mladinskem SP v Imstu osvojil naslov svetovnega prvaka pri kadetih, se je letos veselil svoje prve srebrne kolajne v mladinski konkurenci. Nekdanji mladinski svetovni prvak Jure Raztresen v Singapurju ni ubranil krone, zato pa je nastope v mladinski konkurenci pred selitvijo med člane sklenil z bronom. V finalu se je pred Slovencema uvrstil le Rus Dimitrij Fakirjanov. Raztresen je pred dvema letoma na mladinskem SP v Edinburghu osvojil zlato kolajno med kadeti.

"Z osvojenim drugim mestom sem popolnoma zadovoljen, vem, da bi lahko odplezal boljše, vendar je bila možnost, da bi v smeri končal tudi precej nižje," je bil vesel 18-letni Škofic (Radovljica). Čeprav ni ubranil lanskega naslova, pa se je kolajne veselil tudi 19-letni Raztresen (Škofja Loka): "Osvojena tretja medalja je lep zaključek mojih tekmovanj na svetovnih mladinskih prvenstvih. Tretje mesto je dobra popotnica za prihajajoče člansko svetovno prvenstvo v Parizu."

Pri starejših dečkih je Anže Peharc, ki se je s komaj s sedmim izidom polfinala prebil v finale, nazadnje slavil zmago. "Naslova svetovnega prvaka sem zelo vesel. Smeri do finala nisem odplezal tako, kot znam, finalno smer pa mi je uspelo odplezati tako, kot si vedno želim pred nastopom. Ker praktično do zadnjih tekmovalcev v polfinalu nisem upal na uvrstitev v finale, je bil nastop zato toliko bolj sproščen. Ker sem pred časom izjavil, da sladoled častim samo, če postanem svetovni prvak, me sedaj pol Slovenije zato zbada, vendar bom kot mož beseda obljubo izpolnil," je bil zadovoljen Peharc. Slovensko bero kolajn je sklenil Martin Bergant z osvojenim bronom pri kadetih. "V smer sem stopil brez pritiska in poskušal odplezati najbolje. S tretjim mestom sem izredno zadovoljen, saj mi je končno uspelo odplezati odlično, ko je bilo to najbolj potrebno," je dejal 16-letni Bergant (Škofja Loka).

Pri kadetinjah je Rebeka Kamin osvojila 18. mesto, pri kadetih je bil Milan Preskar 12., Gregor Vezonik 15., Tim Unuk pa 25., pri mladinkah je bila Tina Šušteršič 13., v mladinski konkurenci pa je Sergej Epih tekmovanje končal na 15. mestu.

Raztresen, Škofic in Šuštaršičeva bodo nastopili tudi na prihajajočem članskem svetovnem prvenstvu, ki bo od 12. do 16. septembra v Parizu, kamor se po vrhunsko uvrstitev odpravlja tudi najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič.

Ne spreglejte