Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2021,
21.56

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Natisni članek

hitrostno plezanje Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret

Četrtek, 1. 7. 2021, 21.56

2 leti, 10 mesecev

Hitrostno plezanje, kvalifikacije (Villars)

Še hitreje: nov mejnik Janje Garnbret!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Janja Garnbret | Janja Garnbret se je v kvalifikacijah hitrostnega plezanja v Villarsu v Švici prvič spustila pod magično mejo osmih sekund.  | Foto Guliverimage

Janja Garnbret se je v kvalifikacijah hitrostnega plezanja v Villarsu v Švici prvič spustila pod magično mejo osmih sekund.

Foto: Guliverimage

Najbolj raznovrstna športna plezalka na svetu Janja Garnbret, ki bo v Tokiu eno najbolj vročih slovenskih želez v olimpijskem ognju, je danes v kvalifikacijah hitrostnega plezanja v Villarsu v Švici postavila nov osebni in slovenski rekord v tej disciplini, s čimer je znova dokazala izjemno pripravljenost pred vrhuncem sezone v Deželi vzhajajočega sonca. Korošica, ki jo je predsednik Borut Pahor pred dnevi odlikoval z redom za zasluge, je pred manj kot tednom dni v Innsbrucku v dveh dneh uplenila dve zmagi. Da je dosežek vreden še več, ji je to uspelo v dveh različnih plezalnih disciplinah, v balvanih in težavnosti. 

Janja Garnbret je v današnjih kvalifikacijah za 15-metrsko steno s standardizirano postavitvijo oprimkov potrebovala zgolj 7.91 sekunde in se po Salt Lake Cityju znova uvrstila v finale najboljših 16 (11. mesto). To je prvič, da se je 22-letna mojstrica vertikale na tekmi spustila pod mejo osmih sekund, kar ni uspelo še nobeni slovenski plezalki.

Uspeh je z osebnim rekordom 9.43 sekunde dopolnila druga slovenska plezalna potnica na olimpijske igre v Tokiu Mia Krampl, ki je tekmo končala na 33. mestu. 

S kvalifikacijami je najhitreje opravila Rusinja Iuliia Kaplina (7.01), desetkratna svetovna rekorderka v tej disciplini. 

Hitrostno plezanje je za večino plezalcev, ki so specialisti za težavnostno in balvansko plezanje plezalna disciplina, ki se ji posvečajo zgolj zaradi olimpijskega formata. Na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer bo športno plezanje doživelo težko pričakovano olimpijsko premiero, bo namreč o rezultatih odločala kombinacija hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja.

V Tokiu bo nastopilo zgolj po 20 najboljših plezalcev v moški in ženski konkurenci, po največ dva iz posamezne države. Slovenija v moški konkurenci nima svojega predstavnika.  

Močna slovenska zasedba tudi v težavnosti

Jutri bodo v Villarsu izpeljali finale hitrostnega plezanja (21.00) in kvalifikacije v težavnostnem plezanju (od 9.00 do 17.00), v soboto pa bo pa na sporedu še polfinale in finale (20. oz. 21.00) najboljših v težavnosti.

VIta Lukan | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko VIta Lukan Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na štartni listi sta poleg slovenskih potnic v Tokio še Lucija Tarkuš, finalistki zadnje težavnostne preizkušnje v Innsbrucku Lučka Rakovec in Vita Lukan, Tjaša Slemenšek in Lana Skušek, v moški konkurenci pa bomo lahko spremljali Luko Potočarja, sedmega na težavnostni preizkušnji v Innsbrucku, Milana Preskarja, Žigo Zajca, Domna Škofica in Martina Berganta.

 

Ne spreglejte