Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
1. 9. 2018,
16.31

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

1

Natisni članek

kanu kajak Benjamin Savšek

Sobota, 1. 9. 2018, 16.31

5 let, 8 mesecev

Benjamin Savšek, pogovor

Nekateri kolnejo in lomijo, on pa se je zazrl v daljavo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

1

Benjamin Savšek | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V soboto so bile v Tacnu vse oči uprte v našega najboljšega kanuista Benjamina Savška, aktualnega svetovnega prvaka v kanuju na divjih vodah. Beni že vso sezono išče pravo formo, a zalomilo se mu je tudi na tekmi svetovnega pokala v domačem Tacnu, kjer je bil peti.

Benjamin Savšek je na največjih tekmovanjih osvojil že vrsto medalj. Pred tekmo v domačem Tacnu je odkrito povedal, da si želi dobrega rezultata. Na koncu je bil peti, kar je za Savška vse prej kot dober rezultat. Ljubljančan je priznal, da si je želel veliko več. Kako tudi ne, na zadnji tekmi svetovnega pokala v Tacnu (2016) je zmagal.

Tacen
Sportal V Tacnu je še nebo zajokalo, več od četrtega mesta ni šlo #video

Benjamin Savšek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Že na progi je vedel, da ne bo nič dobrega

"Na domači tekmi sem nekoliko več pričakoval. Moja želja so bile stopničke. V letošnji sezoni sem veliko časa posvečal temu nastopu, a se mi na žalost v spodnjem delu proge ni izšlo najbolje. Zadnje kombinacije sem odpeljal zelo slabo. Če bi bil na kakšni drugi progi, bi bil zadovoljen s petim mestom, na domači progi pa je prisotnega nekoliko grenkega priokusa," je po tekmi razlagal svetovni prvak iz Pauja v Franciji, ki je že na progi zaslutil, da njegova finalna vožnje ne bo prinesla nič dobrega.

"V spodnjem delu sem na eni izmed kombinacij padel nekoliko iz linije in potem nisem našel pravega ritma oziroma sem se mučil, da sem prišel do cilja. V slalomu ti mora voda pomagati. Če se preveč mučiš, to pomeni, da nisi na pravi liniji, in gre potem težje."

Zaradi nihanja vode noče iskati izgovorov

V preteklosti smo od tekmovalcev, tudi od Petra Kauzerja, že velikokrat slišali, da je voda v tacenski strugi zaradi svojega nihanja zelo nepredvidljiva. To po mnenju našega sogovornika lahko vpliva na vožnjo in rezultat, a v tem noče iskati izgovorov. "Voda v Tacnu niha in lahko včasih precej vpliva na rezultat, ampak  sam se skušam prilagoditi temu in izkoristiti dane pogoje. Se pa včasih tudi zgodi, da zaradi vode narediš napako."

Benjamin Savšek | Foto: Sportida Foto: Sportida

Noče se obremenjevati s preteklimi tekmami

V cilju po finalni vožnji smo lahko videli veliko burnih odzivov tekmovalcev. Nekateri z jezo udarijo po čolnu, včasih iz ust slišimo kakšno sočno kletvico, tisti najbolj čustveni pa v besu lahko zlomijo tudi veslo. Beni se je po prihodu v cilj le zazrl v daljavo.

"Vsako tekmo poskušam vzeti kot zgodbo zase in nočem se obremenjevati s preteklimi tekmami. Imam še tekmo v Španiji in svetovno prvenstvo v Braziliji, ki je najpomembnejša tekma v letošnji sezoni. Zdaj, ko je Tacen za mano, se bom osredotočil na finale svetovnega pokala in na svetovno prvenstvo."

V nedeljo bo navijal za reprezentančne kolege, nato pa ... Benjamin Savšek | Foto: Boštjan Boh Foto: Boštjan Boh

Trenutno eden najboljših kanuistov na svetu je v zadnjem mesecu veliko časa posvetil treningu, a tudi v prihodnjih dneh ne bo nič drugače. Beni se zaveda, da lahko samo z garanjem doseže vrhunski rezultat, zato ničesar ne prepušča naključju.

"Nič odmora ne bom imel. V nedeljo si bom verjetno pogledal tekmo, potem pa gremo že naprej v Španijo. Treba so bo hitro navaditi na pogoje v Španiji, kjer nas čaka finale svetovnega pokala. Kmalu pride na vrsto svetovno prvenstvo. Zdaj ni časa za počitek. Začel se je drugi del sezone in poskušam stopnjevati svoj ritem."

Ne spreglejte