Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 9. 2011,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 13.41

8 let

Naslednji korak: napad na odličje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenske barve bosta v finalnih obračunih svetovnega prvenstva v veslanju na Bledu branila le Luka Špik in Iztok Čop, ki ne skrivata spogledovanja s kolajno.

Najbolj izkušena slovenska veslača sta uspešno opravila tudi drugo nalogo na dolgo pričakovanem domačem svetovnem prvenstvu ter se z drugim časom svoje skupine, ki je bila vsekakor močnejša od sosednje, zanesljivo uvrstila v petkov finale. S tem sta dokončno potrdila tudi olimpijsko vozovnico za London, ki pa bo ob slabših nastopih ostalih slovenskih posadk tudi edina. A Iztok Čop in Luka Špik se zgolj z britansko vizo in novo olimpijsko priložnostjo seveda še ne bosta zadovoljila. Finale je zanju namreč predvsem priložnost za napad na novo odličje, zanju prvo po svetovnem prvenstvu 2007.

''Zadovoljen sem. Čeprav je bil polfinalni nastop zahteven, saj ni dopuščal taktiziranja, pa je jasno, da glavna tekma šele prihaja,'' pravi vneti zbiralec odličij z velikih tekmovanj Čop in dodaja, da je za finale prav gotovo ostalo še nekaj moči in tudi taktičnih in tehničnih rezerv. Šampion njegovega kova se namreč kljub nezadržnem bližanju konca kariere ne bo sprijaznil zgolj z velikim finalom, čeravno je to z naskokom najboljši rezultat slovenske reprezentance na tem prvenstvu. Spogledovanje s kolajno je po njegovem mnenju povsem upravičeno, čeravno priznava, da ima povsem enako ''pravico'' tudi ostalih pet posadk.

''Vožnja v polfinalu je bila rezultatsko uspešna, pogrešal pa se sproščenost. V finalu bo treba čoln še bolj 'spustiti' in razviti večjo hitrost. Nekoliko sva se izgubljala predvsem na valovih, kar morava odpraviti. Finale je posebno poglavje. Dejstvo pa je, da si napak nikakor ne smeva privoščiti ,'' še dodaja Čop.

Slovenski dvojec je v svojem drugem nastopu na SP 2011 učinkovito sledil začrtani taktiki in na četrti progi nadzoroval potek dogodkov. Tudi ko sta Estonca Allar Raja in Kaspar Taimsoo odločno ''potegnila'', nista izgubljala preudarnosti, saj sta pričakovala popuščanje baltske posadke. Pri tem se nista uštela. Povsem pričakovano pa je bilo enakomerno in predvsem čvrsto veslanje novozelandske dvojice. Nathan Cohen in Joseph Sullivan sta še pred polovico proge prevzela vodstvo, Čop-Špik pa sta se usidrala na drugem mesto ter ob tem nadzorovala delovanje francoske in estonske posadke, medtem ko pa sta Norvežana in predvsem Litovca hitro izgubila stik z najhitrejšimi.

Prav estonsko priganjanje francoskega čolna Berrest-Bahain je na koncu Slovencema preprečilo mirno veslanje v zaključnih metrih. Čop in Špik sta na koncu za zmagovalno novozelandsko posadko zaostala za dobri dve sekundi in pol ter za pol sekunde ugnala Francoza. ''Pomembno je, da sva v finalu, saj je bila zaradi močne skupine nervoza nekoliko večja. Prave sproščenosti ni bilo,'' je po tekmi razmišljal Špik in dodal: ''Zdaj pa regeneracija in nato osredotočenje na zadnji nastop!''

Poleg novozelandskega, slovenskega in francoskega čolna so si finale zagotovili še britanski, nemški in avstralski čoln. Obračun za odličja bo na sporedu v petek ob 12.57. ''Težko bo, a storila bova vse za novo vrhunsko predstavo,'' napoveduje mlajši član udarne slovenske posadke.

Ne spreglejte