Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
15.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 15.19

8 let, 1 mesec

Ekipa ritmičark optimistično na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki bo po letu 2005 na svetovnem prvenstvu, ki bo od 7. do 13. septembra v Mieju, spet nastopila z ekipo.

V deželo vzhajajočega sonca bosta ob najboljših telovadkah zadnjih let Mojci Rode in Tjaši Šeme odpotovali še dve debitantki na prvenstvih, Pia Arhar in Gruša Kočica.

Slovenke bodo že v sredo zgodaj zjutraj odpotovale proti vzhodu, nato bodo imele na prizorišču v veličastni sončni areni, kot se imenuje dvorana s kapaciteto za 11.000 gledalcev, po dvakrat na dan treninge, 7. septembra pa bodo prvenstvo odprle z nastopi z obročem. Sledi tekmovanje s kolebnico, trakom in žogo.

Šesto SP za Rodetovo

Najtežji program bosta imeli Rodetova in Šemetova, ki se bosta predstavili s po štirimi vajami, Arharjeva bo nastopila s tremi (obroč, žoga, trak), Kočica pa le s kolebnico. Ekipno mora država namreč predstaviti 12 vaj. Nazadnje je Slovenija ekipno nastopila leta 2005 v Bakuju, ko so slovenske telovadke Rodetova, Šemetova, Andrea Žegarac in Špela Gala zasedle 15. mesto. Letos je za nastop prijavljenih rekordnih 144 tekmovalk in 23 skupinskih vaj iz 50 držav.

Za izkušeno 26-letno Rodetovo, ki bo ena najstarejših telovadk na prvenstvu v konkurenci posameznic, bo to že šesto svetovno prvenstvo. "Zanimivo je, da je bilo tudi moje prvo prvenstvo na Japonskem in ta dežela mi je zelo všeč. Sem sicer že kar utrujena, ker je bila sezona dolga, počitka pa skoraj nič, a bom 'stisnila' še teh deset dni," je pojasnila Rodetova, ki se je doslej že dvakrat v karieri na SP uvrstila tudi v finale mnogoboja med najboljših 24 telovadk. "vesela sem, da gremo na prvenstvo spet kot ekipa in upam, da se bomo dobro imeli," je še dejala najboljša slovenska telovadka, ki tokrat ne meri na finale mnogoboja, a pravi: "Prepričana sem, da imava tako Tjaša kot jaz ob dobrih nastopih lepe možnosti, da se prebijeva med najboljših 24. Če mi bodo vaje dobro uspele, bo gotovo tudi uvrstitev dobra. Sicer pa bi bila zadovoljna že s tem, če mi uspe ujeti 32. mesto, kar pomeni potrditev mednarodnega razreda."

Tretje prvenstvo za Šemetovo

Med izkušene telovadke zdaj že sodi tudi 22-letna Šemetova, za katero bo to tretje svetovno prvenstvo v karieri. "Prvenstvo je ravno ob koncu sezone. Ker sem sama zelo zgodaj začela, je težko in sem prav tako že utrujena, vendar sem se na prvenstvo dobro pripravila. Zadnje tekme sem dobro 'oddelala', zato z veseljem pričakujem nastop. Upam le, da me ne bo izdala trema, saj jo imam pred vsakim nastopom, a sama to jemljem kot nekaj pozitivnega, saj v nasprotnem primeru sploh ne veš, da si na tekmi," je dejala Šemetova in dodala, da si bo po SP sicer vzela nekaj oddiha, nato pa bo še bolj zagnano nadaljevala sezono.

"Žal zaradi finančnih težav nismo mogli izpeljati skupnih priprav, a smo se veliko dogovarjali med tremi klubi, od koder prihajajo telovadke. Sezona je dolga, Mojca in Tjaša sta nastopili na petih ali šestih svetovnih pokalih, evropskem prvenstvu, sredozemskih igrah in univerzijadi, zdaj pa smo le dočakali še vrhunec sezone. Rezultatsko ne bi rada napovedovala ciljev, saj imamo v ekipi dve debitantki, želim si le, da bi dekleta pokazala, kar znajo. Tako za Mojco kot Tjašo bi bilo dobro, če bi potrdili mednarodni razred (uvrstitev do 32. mesta, o.p.), možnosti imata tudi za finale mnogoboja 24-erice, saj se za finale upoštevajo po tri najbolje ocenjene vaje," je pred odhodom na Japonsko povedala vodja delegacije in predsednica strokovnega odbora za ritmično gimnastiko Lena Jakubovska in dodala: "Naj se dekleta posvetijo svojim vajam, ne bi jih rada obremenjevala z rezultatskimi cilji."

Ne spreglejte