Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2008,
16.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 13. 4. 2008, 16.00

8 let, 1 mesec

Dve peti mesti v Cottbusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska telovadka Adela Šajn je na gredi na svetovnem pokalu v Cottbusu prišla do ene svojih najboljših uvrstitev kariere, petega mesta. Prav tako je bil peti Mitja Petkovška, ki je padel.

Svetovni in evropski prvak na bradlji Mitja Petkovšek je tekmo v Cottbusu končal tako, kot se mu že dolgo ni zgodilo - na zadnji plati. Že med sestavo ni šlo vse tako, kot si je zamislil, pri seskoku pa je - še sam nadvse presenečen - padel na zadnjo plat. Z oceno 15,175 je tekmo vseeno končal kot peti, a izvedba vaje ga je spravila povsem iz tira. "Po padcu sem bil tako šokiran, da sem kakšne tri sekunde kar obsedel na zadnji plati," je uvodoma v smehu razlagal 31-letni telovadec Narodnega doma, ki kar ni mogel verjeti, kaj se mu je pripetilo.

"Problem je bil v tem, da sem že med sestavo nekaj 'zaštrikal', nato sem vneto razmišljal, katere elemente moram še vse izvesti in ko sem že zamahnil za seskok, sem se v zraku naenkrat spomnil, da sem povsem pozabil na prvino healy. A bilo je že prepozno, saj sem že bil 'na riti'. Kaj hočem, vsake toliko se ti enostavno zalomi. Narediš eno napako, ki te vrže iz tira, smola pač," je dobre volje pojasnjeval Petkovšek, ki bo do naslednje velike tekme - svetovnega pokala v Mariboru - spet vadil belleja in z njim skušal v vaji nadomestiti toč za 360 stopinj.

Veliko veselje pa je slovenskemu taboru prinesla Adela Šajn, ki je po dobrem nastopu na gredi prišla do najvišje ocene v karieri (15,075) - prvič je posegla preko 15 točk -, in finale končala na petem mestu. "Res sem zelo vesela, to je super dosežek in lepo darilo za rojstni dan! V bistvu sem prišla do rekordnega dosežka, saj mi do zdaj še ni uspelo poseči preko 15 točk in to na tekmi, kjer so nastopile res vse najboljše telovadke na tem orodju. Všeč mi je, da iz tekme v tekmo stopnjujem nastope in dobivam vedno boljše ocene," se je na široko smejalo telovadki Zelene jame, ki bo v ponedeljek dopolnila 18 let. Kljub bolečinam v gležnju je stisnila zobe in s petim mestom med svetovno elito prišla do enega večjih uspehov kariere: "Gleženj boli, a s pomočjo tablete in adrenalina je šlo vse kot po maslu. Uspela mi je celo težja vaja z izhodiščem 16,2 točke."

Novega uspeha svoje varovanke je bil izjemno vesel tudi trener Silvo Marinčič, ki pa je poudaril, da je Šajnova telovadila dobro, a še ne brezhibno. "Seveda sem zelo zadovoljen, saj so se v Cottbusu zbrale vse najboljše na svetu. Poleg tega, da ji je uspela težja vaja, je prvič šla čez 15 točk, kar je lep uspeh. Da bi se lahko borila za kolajne, pa bo treba v sestavo dodati še kakšen element oziroma ga otežiti. Že pol obrata več pri seskoku, kar sicer že vadiva, bi ji izhodišče dvignilo na 16,5. Potem pa se lahko vedno bori tudi za stopničke," je prepričan Marinčič.

Svetovna smetana se bo zdaj že čez dva tedna zbrala v Sloveniji, saj bo Maribor v dvorani Tabor od 25. do 27. aprila gostil svetovni pokal, ki bo obenem zadnja večja tekma pred evropskim prvenstvom v moški športni gimnastiki (8. - 11. maj) v Lausanni.

Ne spreglejte