Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 19.46

8 let

BMW Oracle najhitrejši v flotnih regatah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na regatnem polju v Portorožu te dni moči merijo najboljši jadralci sveta.

Zvezde Pokala Amerike so v uvodnih dveh dnevih obračunale med seboj v jadralskih dvobojih na regatah Bank Sarasin RC 44, tretji tekmovalni dan pa prepustile krmila lastnikom plovil, ki so med Piranom in Savudrijo odjadrali štiri flotne regate.

Enajstim sodelujočim posadkam je jugozahodni veter tretji dan regate pričaral idealne razmere. 450.000 evrov vrednim jadrnicam razreda RC 44 je v jadra pihal z močjo 12 do 14 vozlov in krmarjem omogočil nemalo adrenalinskih užitkov. V danih razmerah se je z BMW Oraclom najbolje znašel Ian Vickers, ki v Portorožu nadomešča četrtega najbogatejšega Zemljana Larrya Ellisona. S taktikom Russllom Couttsem sta najprej dvakrat zapored zavzela prvo mesto, nato pa bila na startu dvakrat prehitra. To ju je stalo nekaj dragocenih točk, a je kljub vsem peripetijam zadostovalo za prvo mesto v skupnem seštevku. Od slovenskih posadk se je dan bolje izšel Ceerefu Igorja Laha, vendar se nobeno od naših moštev ni vrnilo na kopno pretirano dobre volje. "Vse lahko še izboljšamo, manevre in taktiko. Na voljo imamo še nekaj regat in storili bomo največ, kar zmoremo, da popravimo vtis," je bil jedrnat Gašper Vinčec, ki se je iz Modrega Gaja izkrcal jezen na sodnika, saj meni, da mu je na startu zadnje regate po krivem dodelil kazen. To naj bi si prislužil zaradi trka z ekipo Aque, za katero pravi, da se je vanje zaletela iz ozadja in se ji niso imeli kam umakniti.

Manj zapletov s tekmeci je imel predsednik Jadralne zveze Slovenije Lah, ki krivdo za slabšo uvrstitev pripisuje napačni strategiji. "Dvakrat smo se odločili za slabše razpihano stran polja in posledično prišli v cilj med zadnjimi. To je bila edina naša pomanjkljivost, saj drugače kot ekipa na krovu delujemo usklajeno," pravi prvi mož ekipe Ceeref, ki se petkove navigacijske regate kljub prednosti domačega terena ne veseli. "V navigaciji smo vedno slabi. Upam, da bo tokrat drugače, čeprav ne verjamem, da nam bo poznavanje lokalnih razmer kakorkoli olajšalo zadevo," je dodal Lah, ki se po štirih flotnih regatah nahaja na osmem mestu v skupni razvrstitvi, dve višje od Modrega Gaja.

Ne spreglejte