Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
13.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 13.05

8 let, 1 mesec

Na obzorju osebni spopad med Pedroso in Lorenzom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pozornim opazovalcem MotoGP ni ušla podrobnost, da je Dani Pedrosa na zmagovalnih stopničkah VN Katarja povsem ignoriral Jorgeja Lorenza.

»Ni mi bilo všeč, ker mi ni čestital, čeprav lahko vsi počnemo in govorimo, kar pač hočemo. Če bi bil on jaz, bi čestital novincu, ki je končal kot drugi. Vsi v Katarju so mi čestitali: mehaniki, dirkači, uradno osebje, le Dani ne. Sam skušam biti dober z vsemi. Če je nekdo boljši od mene, mu čestitam. Čeprav je to včasih težko storiti, bom še zmeraj rekel: »Opravil si vrhunsko delo«. Tako me je učil moj oče, ko sem bil še majhen. Če bo Dani zmagal v Jerezu, mu bom seveda čestital. Ne vem, če bo sprejel moje čestitke, a to bom storil, četudi me bodo nekateri zaradi tega kritizirali« je povedal Jorge Lorenzo.

Pod pepelom že tli ...

Sicer ima rivalstvo med Lorenzom in Pedroso dolgo tradicijo. Dirkača sta bila najprej tekmeca v razredu do 125 ccm (2002, 2003). V neposrednem konfliktu sta se znašla v sezoni 2005 v četrlitrski konkurenci. Vrhunec je bil dosežen na VN Nemčije, ko je hotel novinec Lorenzo v enem izmed ovinkov po notranji strani prehiteti Pedroso, a je prišlo do trčenja, pri katerem si je Dani poškodoval izpušni sistem, a vseeno nadaljeval in zmagal. Na drugi strani je Jorge pristal v pesku in končal dirko. Pedrosa je po dirki zagotavljal, da ga ni videl. V taboru Lorenza takšni razlagi seveda niso verjeli in so se pridušali, da je Dani namenoma presekal pot Jorgeju in ga izločil iz dirke. Besedni dvoboj se je nato nadaljeval skozi celotno sezono 2005 in prah se nikoli ni polegel. Svetovni prvak je na zadnji dirki postal Pedrosa, ki je tako Lorenzu preprečil, da bi postal najmlajši svetovni prvak v 250 ccm. Rivala sta se nato v sezoni 2006 ločila, saj je Pedrosa prestopil v MotoGP in v svoji debitantski sezoni dvakrat zmagal. Lani je postal svetovni podprvak, medtem ko je Lorenzo pobral dva zaporedna naslova v četrtlitrski konkurenci. S tem, ko je Jorge letos napredoval v kraljevski razred, se je znova pojavil na Danijevem radarju. Iskra je znova vzplamtela in ogenj ni več daleč. Za začetek je Lorenzo dodobra ponižal svojega starega rivala, saj je bil že na svojem debiju boljši od njega na kvalifikacijah in na dirki. Za nameček pa je izenačil njegovo drugo mesto na ognjenem krstu v MotoGP.

V Jerezu bi znalo biti zelo vroče

Španska VN, ki bo na sporedu 30. marca v Jerezu, bo prva letošnja domača dirka za Lorenza in Pedroso. Šlo bo za velik prestiž, saj je v Španiji MotoGP še zmeraj nacionalni šport. Kdo bo prvi v svoji deželi? V Katarju je slavo pobral Lorenzo, saj je na debiju pograbil pole position in drugo mesto na dirki, medtem ko je bil Pedrosa peti na kvalifikacijah in tretji na dirki. Ker ima Dani še zmeraj poškodovano desno roko in ni 100-odstotno fizično pripravljen in ker je Jorge čil in zdrav, bi znal imeti rahlo prednost na prihajajoči dirki v Jerezu.

Ne spreglejte