Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
13. 4. 2024,
17.55

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

Natisni članek

Arco VN Trentina Honda Tim Gajser Tim Gajser Jeffrey Herlings GasGas Jorge Prado KTM Jan Pancar motokros MXGP

Sobota, 13. 4. 2024, 17.55

2 tedna, 1 dan

MXGP, VN Trentina, kvalifikacijska vožnja

Gajser prehiteval, pa pravijo, da se ne da! Prado izgubil sedež.

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61
Trentino Tim Gajser Honda | Tim Gajser je bil na kvalifikacijski vožnji drugi. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je bil na kvalifikacijski vožnji drugi.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Romain Febvre (Kawasaki) je dobil kvalifikacijsko vožnjo na VN Trentina, četrti dirki letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu MXGP. Tim Gajser (Honda) je po seriji lepih prehitevanj končal na drugem mestu. Vodilni v skupnem seštevku sezone Jorge Prado (GasGas) se je moral zaradi težav s sedežem ustaviti v boksih in je vožnjo končal na 17. mestu. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) je bil po slabšem štartu 20.

Tim Gajser Trentino 2022
Sportal Čas za Arco, kjer zmagujejo Gajser in slovenski navijači

Proga v Pietramurati, pod dvatisočakom Monte Bondone | Foto: Matej Podgoršek Proga v Pietramurati, pod dvatisočakom Monte Bondone Foto: Matej Podgoršek Pod goro Monte Bondone, vrh je še zasnežen, se v dolini reke Sarce ta konec tedna merijo najboljši motokrosisti na svetu. Pietramurata je eno najbolj tradicionalnih prizorišč prvenstva MXGP. Sobota je bila dan za treninge in kvalifikacijsko vožnjo. Trening na čas je dal vedeti, da sta lahko za visoka mesta konkurenčna oba slovenske motokrosista, ne le petkratni svetovni prvak Tim Gajser (Honda). Ta je dosegel četrti čas treninga, Jan Pancar (TEM JP253 KTM) pa devetega. Najhitrejši je bil Jorge Prado (GasGas), ki je po zmagah na prvih treh velikih nagradah te sezone vodilni v skupnem seštevku. Pred tem dirkaškim koncem tedna je imel 17 točk prednosti pred Gajserjem, ki je na prvih treh dirkah osvojil eno tretje in dve drugi mesti.

Jan Pancar | Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar Foto: Matej Podgoršek Sledila je kvalifikacijska vožnja, kjer prvih deset dobi točke od deset do ena, predvsem pa rezultati pomenijo vrstni red izbiranja štartnih ramp za nedeljski glavni dve vožnji. Ti bosta v elitnem razredu MXGP ob 14.15 in 17.10. In zagotovo bosta potekali pred množico slovenskih navijačev, saj je denimo iz Ljubljane do Pietramurate le štiri in pol ure vožnje. Že v soboto je bilo na tribunah nekaj sto Slovencev, večina v redeče-belih majicah Tima Gajserja.

Štart je dobil Romain Febvre (Kawasaki), si takoj pridirkal nekaj sekund prednosti in tako brez težav dobil kvalifikacijsko vožnjo. Gajser je bil po prvem krogu na sedmem mestu, a je nato dokazal, da najboljši lahko prehitevajo tudi na tej proti, za katero večina pravi, da se ne da, pa četudi si dve sekundi na krog hitrejši. In tako se je prebil na drugo mesto (11 sekund zaostanka). Tretji je bil Glenn Coldenhoff (Fantic). Rekorder po številu zmag v svetovnem prvenstvu Jeffrey Herlings (KTM) je z 20 sekundami zaostanka osvojil četrto mesto. Brez točk je ostal vodilni v prvenstvu Prado, saj je moral sredi vožnje zaradi težave s sedežem zapeljati v bokse. Nato je dirkal naprej, a prišel le do 17. mesta. Tako se je razlika med njim in Gajserjem v seštevku sezone zmanjšala na osem točk. Pancar je končal na 20. mestu, potem ko je bil po slabem štartu v prvem krogu šele 27.

MXGP, VN Trentina, kvalifikacijska vožnja:

1. Romain Febvre (Kawasaki)
2. TIm Gajser (Honda)

3. Glenn Coldenhoff (Fantic)
4. Jeffrey Herling (KTM)
5. Jeremy Seewer (Kawasaki)
6. Pauls Jonass (Honda)
...
20. Jan Pancar (TEM JP253 KTM)

Gajser: Če si hitrejši, lahko prehitiš

 Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Sem kar zadovoljen, čeprav mi štart ni najbolje uspel in sem moral narediti nekaj prehitevanj. Dobre točke, devet točk. Dobra popotnica za tekmo," je v prvi izjavi po kvalifikacijah povedal Gajser. O prehitevanjih pa: "Se da, a je malo težje. Moraš najti dobre linije. Če si hitrejši, lahko prehitiš." Je bil pa nato Febvre podobno hiter in ga ni mogel ujeti. "Hitrost je v redu. Še male nastavitve na motorju in bom 'perajt'." 

O progi, ki poteka v nasprotni smeri kot pred leti, pa pravi: "Naredili so bolj tehnično progo. Tudi zelo mehka je, pristanki, skoki so zelo mehki, globoke linije. Malo so jo spremenili. Nekatere ovinke so zaprli." Lani tu ni dirkal, saj je okreval po zlomu stegnenice. Usodni padec se je zgodil prav na tej progi, a ga spomin na to ne lovi. "To je pozabljeno." 

Spregovoril je še o Pradu: "Na štartu je bil pred mano, potem pa je začel izgubljati. Kot so mi povedali, je izgubil sedež. To je šport. Se zgodi. Lahko pride tudi do tehničnih težav. A jutri je glavni dan, jutri bo treba biti osredotočen, dobro štartati in odpeljati," se je Tiga že ozrl proti nedelji, ko se deli 50 točk. "Jutri bo noro. Vedno z veseljem pridem v Trentino. Je kot domači grand prix. Ta dirka je najbližje domu in vzdušje je nepopisno. Jaz bom dal vse od sebe in poskušal odpeljati, kot znam."

Pancar: Dva kroga sem gledal Pradove linije

Jorge Prado bo v nedeljo štartno rampo izbiral šele kot 17. | Foto: Matej Podgoršek Jorge Prado bo v nedeljo štartno rampo izbiral šele kot 17. Foto: Matej Podgoršek "Deveto mesto na treningu je bil odličen rezultat. Tudi na kvalifikacijah sem se dobro peljal, a sem povsem zamudil s štartne rampe in sem moral priti naprej skoraj s 30. mesta. Jutri je najpomembnejši dober štart," je svojo soboto na kratko orisal Pancar. "Ritem imam dober, a tukaj ni lahko prehiteti. Štart bo zelo pomemben. Ker je 40 voznikov, se v prvem krogu že toliko porazdelimo, da če izgubiš veliko mest, jih nato težko pridobiš nazaj." Prvi zavoj, ki je 180-stopinjski, je zelo zahrbten, saj se v gneči vsi zaletavajo s krmilom, dodaja.

Se je pa ob koncu vožnje Pancar soočil tudi s Pradom, ki ga je prehitel dva kroga pred ciljem. "Nisem vedel, da je on. Čudno mi je bilo, da ko sem lovil druge, me je nekdo ujel od zadaj. In ko me je prehitel, sem videl, da je Prado. Potem pa v redu. Potem nisem bil tako jezen. Sem pa potem dva kroga vozil za njim, da sem lahko videl njegove posebne linije. Mislim, da sem videl nekaj linij in se lahko kaj iz tega naučim."

Garda Nord
Trendi Navijaj za motokrosiste in odkrij skriti biser Italije #foto #video

Slovenski mladeniči brez dirke v EMX250 in EMX125

Ob robu dirk svetovnega prvenstva v Pietramurati poteka še dirka evropskega prvenstva v razredu 250 in 125. V številčni konkurenci se nobenemu od štirih slovenskih mladeničev ni uspelo prebiti iz kvalifikacij na dirko najboljših 40. V EMX250 je to poskušal Žan Oven (Yamaha), v EMX125 pa Gal Geršak (Yamaha), Miha Vrh (Fantic) in Lukas Osek (KTM).

Tim Gajser Honda Sardinija
Sportal Gajser priznal premoč le mojstru štartov Pradu
Tim Gajser Honda Španija
Sportal Gajser s poklonom pokojnemu bratu in novimi stopničkami
Ne spreglejte