Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2009,
18.48

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 28. 3. 2009, 18.48

8 let, 1 mesec

Jani Trček občutil slast zmage po 12 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji slovenski prvak v reliju Jani Trček je na uvodnem reliju novega slovenskega prvenstva doživel scenarij vrnitve odpisanih.

Potem ko je svoje najboljše rezultate dosegel v osemdesetih in devetdesetih, je za celo desetletje prekinil dirkaško kariero, se nato pred letom in pol vrnil, v soboto pa na reliju po Labotski dolini, kjer Slovenci tradicionalno gostujejo na začetku sezone, dosegel prvo zmago po vrnitvi.

Trček, ki je medtem dopolnil že 47 let, je s sovoznikom Mitjo Česnjem v mitsubishiju lancerju izkoristil odpovedi in tehnične težave tekmecev, vseeno pa je moral na poti do svoje devete zmage premagati maratonska 202 kilometra hitrostnih preizkušenj. V absolutni konkurenci se slovenski dirkači za zmago niso mogli potegovati (resda nekateri najboljši Avstrijci že dirkajo z dirkalniki razreda super 2000), po odstopu dveh idrijskih posadk Darko Peljhan – Igor Kacin in Aleks Humar – Darko Lah pa se je izgubila tudi napetost v boju za slovensko zmago, saj se je Jani Trček nenadoma znašel daleč pred najbližjim zasledovalcem.

"Svoje cilje v reliju sem izpolnil že pred mnogimi leti, ko sem bil precej mlajši in veliko bolj aktiven. Toda dirkaška strast mi ne da miru, še naprej dirkam v reliju, zahvaliti pa se moram tudi svoji ekipi, ki me je spodbujala, saj sem hotel pred letošnjo sezono že vreči puško v koruzo," nam je pojasnil simpatični podjetnik iz Kamnika pod Krimom, ki sicer živi in dela v Pirničah, ob strani pa mu stojijo tudi zvesti pokrovitelji, kar je v slovenskem prostoru precejšnja redkost.

Če pogledamo falango imen slovenskega relija, ki so trenutno neaktivna Kaučič, Jereb, Logar, Klemenčič, Cilenšek, Jezeršek, in dodamo še tukajšnja osmoljenca Peljhana in Humarja, potem pridemo do res nepričakovanih imen na drugi in tretji stopnički slovenskega zmagovalnega odra. Drugo mesto je osvojila posadka Rok Turk in Enej Ložnar Kranjc v peugeoju 206, tretja pa sta bila Uroš Petrič in Florjan Rus v citroenu C2 R2.

Turka in Petriča ponavadi ne spremljamo tako podrobno, ker se borita v nižjem tekmovalnem razredu, tokrat pa je bil njun mali interni dvoboj deležen kar precejšnje pozornosti, saj se je na koncu izkazal celo za dvoboj na zmagovalnem odru. Uspešnejši je bil Turk, ki je po tehničnih težavah prvega dne drugi dan ujel in prehitel tekmeca: "Potem ko so mi že na začetku relija odpovedale zavore, si nisem upal niti pomisliti na tak razplet. Drugi dan sem začel z lovom na Petriča, ob tem pa so nam šle na roko tudi težave številnih tekmecev, tako da se je naša ekipa kar naenkrat znašla na drugem mestu."

Če je za Idrijčana Roka Turka uspeh kariere drugo mesto, to velja tudi za Ajdovca Uroša Petriča na tretjem: "Na reli sem se s pomočjo naše Zveze prijavil šele naknadno, na koncu pa mi seveda še zdaleč ni žal za to odločitev. Tokrat sem se še navajal na novega sovoznika, za začetek sezone pa je rezultat naravnost sanjski."

Na koncu je bilo uvrščenih le 14 slovenskih posadk, po divizijah so zmagali Rok Turk, Uroš Papež (renault clio sport) in Matej Oblak (VW polo).

Ne spreglejte