Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
1. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Ayrton Senna Michael Schumacher formula1

Nedelja, 1. 5. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

En žlahten spomin na Ayrtona Senno in Michaela Schumacherja

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Danes mineva 22 let od smrti trikratnega svetovnega prvaka formule 1, Brazilca Ayrtona Senna, ki bi lahko dosegel višave Michaela Schumacherja, če se ne bi tragično ponesrečil pri 34 letih.

1. maja 1994 je avtomobilistični svet pretresla vest, da je v nam bližnji Imoli na VN San Marina z Williamsom kariero in življenje sklenil Ayrton Senna, ki si je v formuli 1 v dobrih desetih letih ustvaril status legende. Na tej isti dirki je zmagal Michael Schumacher. To pa ni bila edina stična točka med dirkačema.

 

Nemec je v tej isti sezoni prvič v karieri z Benettonom postal svetovni prvak formule 1 in do konca svoje kariere presegel vse Brazilčeve rekorde. Obema je skupna tudi huda poškodba glave. Za Senno je bila 1. maja 1994 huda poškodba glave usodna, Schumacherju pa je 29. decembra 2013 popolnoma spremenila življenje. Nemec še zmeraj okreva na družinskem posestvu v Glandu ob Ženevskem jezeru.

 

Senna je bil po svoji smrti v marsikaterem elementu dirkanja za Schumacherja merilo. Ko pa je Michael zacementiral vse mogoče rekorde, pa so bili mnogi še zmeraj prepričani, da bi bila zgodba popolnoma drugačna, če bi bil Ayrton še živ. Kdo je bil torej boljši? Ayrton Senna ali Michael Schumacher?

 

"Rajši kot Schumacherja bi zaposlil Senno"

"Zelo težko je primerjati dve različni časovni obdobji, dva specifična dirkača. Oba sta bila super dirkača. Če gledamo golo statistiko, je Schumacher seveda boljši. A tudi dlje časa je dirkal. Če bi bila oba živa in bi se recimo znašel v položaju, ko bi se moral odločati, koga zaposliti, bi rajši zaposlil Senno."

 

"Ayrtona sem  prvič videl leta 1982 v Doningtonu, ko je dirkal še v Formuli Super Ford. Že takrat je izstopal, najprej zaradi dolgega priimka (Ayrton Senna da Silva, op. p.) in že kot  mladinec je bil izjemno hiter. Takrat je bilo veliko fantov, ki so bili enako dobri kot Senna v prvi sezoni, a noben od njih se ni obdržal," je svojo zgodbo o Ayrtonu Senni in Michaelu Schumacherju začel nekdanji dirkač Franci Jerančič.

 

Kariera formule 1 Michaela Schumacherja
19 sezon, 308 dirk, 7 naslovov svetovnega prvaka, 91 zmag, 155 stopničk, 68 najboljših štartnih položajev, 77 najhitrejših krogov

Kariera formule 1 Ayrton Senne
11 sezon, 162 dirk, 3 naslovi svetovnega prvaka, 41 zmag, 80 stopničk, 65 najboljših štartnih položajev, 19 najhitrejših krogov

 

"Senna nato v formuli 3 ni briljiral. Martin Brundle mu je konkuriral do zadnje dirke v prvenstvu. Očitno formula 3 ni bila pravi pokazatelj talentiranosti dirkačev, čeprav so bili mnogi prepričani, da bo tisti, ki je bil dober v F3, dober tudi v F1. Primerjava med Senno in Brundlom v formuli 1 to potrjuje. Brundle je bil povprečnež, Senna pa je popolnoma izstopal. Ko se je Senna usedel v formulo 1, je delal velike stvari. Če je Ayrton deklasiral Alaina Prosta, ki je bil takrat zmagovalni stroj, pove ogromno."

 

"Schumacher v svojemu moštvu ni imel nobenega konflikta, Senna veliko"

 

"Senna je bil izredno povezan s svojimi mehaniki. Zmeraj je hotel vse vedeti, kako in zakaj. Vtikal se je v nastavitve. Schumacher pa je okoli sebe zbral ekipo inženirjev, z Rossom Brawnom na čelu. On je zmeraj povedal, kaj hoče imeti. In takšen dirkalnik so mu skonstruirali. Schumacher je tudi izumil svoj stil vožnje, zelo nekonvencionalen. Naredil je zgodbo okoli sebe in okrog tega, kaj se je dogajalo pri Ferrariju. Njegova druga kariera pri Mercedesu ni bila več tako bleščeča, čeprav je bil spet šef Ross Brawn. Očitno je Schumacher takrat izgubil ostrino šampiona."

 

Ayrton Senna ni imel zmeraj podpore šefa McLarna Rona Dennisa. | Foto: Ayrton Senna ni imel zmeraj podpore šefa McLarna Rona Dennisa.

 

"Čustveno sem na strani Senne, ki je živel in delal za naslov svetovnega prvaka v formuli 1. Ker pa tudi rad prisegam na statistiko, moram priznati, da je Schumacher statistično gledano brez konkurence. Moramo pa vedeti, da Schumacher v moštvu ni imel nobenega konflikta. On je bil zmeraj številka ena. Pri Senni pa ni bilo to tako. On se je moral nenehno dokazovati. Zato so njegovi rezultati toliko več vredni. Včasih Senni tudi njegovo lastno moštvo ni bilo naklonjeno. Čeprav včasih ni imel najboljšega vzdušja, je to vseeno presegel."

 

"Njega tako kot Schumacherja moštveni kolegi niso marali. A to je usoda velikih dirkačev. Veliko je k temu pripomogel Nelson Piquet, ki ga je tu in tam tudi očrnil v medijih. Piquet je bil takrat ob Fittipaldiju živa legenda, nato pa je začutil, da na veliko sceno prihaja Senna. Ayrton je bil zaradi tega tudi zelo depresiven. A je tudi to premagal. Svojo zgodbo pa je končal na najbolj bizaren način."

 

"Schumacherjev Benetton je stopil tudi čez rob regularnosti"

 

Ayrton Senna je večkrat izpostavil, da pri Benettonu, za katerega je dirkal Schumacher, goljufajo in so predvsem zaradi tega konkurenčni za zmage.

"Schumacherjev Benetton je bil zmeraj na robu regularnosti. Šef Flavio Briatore je dovoljeval prečkanje sive cone. Ta drugi falot je bil Tom Walkinshaw, ki je natančno poznal sceno v formuli 1. Njega sem tudi osebno poznal, ker sem z njegovimi avtomobili dirkal na evropskem prvenstvu. Pri Benettonu je bil fenomenalna naveza izredno dobrega dirkača in izredno dobro uigrane ekipe."

 

Michael Schumacher in Flavio Briatore sta hotela zmagati za vsako ceno. | Foto: Michael Schumacher in Flavio Briatore sta hotela zmagati za vsako ceno.

 

"Walkinshaw je delal avtomobile za Le Mans in je imel vrhunsko ekipo, ki je obvladala menjavo pnevmatik in dolivanje goriva, kar je takrat v formuli 1 pogostokrat risalo ločnico med zmagovalcem in poražencem. Enkrat so jih tudi ujeli, ko so povečali hitrost dolivanja goriva. Namesto da bi teklo recimo 20 litrov na sekundo, je teklo 50 odstotkov več."

 

"Michael je bil tipičen razumski Nemec, Ayrton pa tipičen temperamentni Južnoameričan"

 

"Schumacher je bil brezkompromisen dirkač in je hotel zmagati za vsako ceno. Sennovi spopadi s Prostom pa so bili osnovani na čustveni ravni. Če ne bom jaz zmagal, ne boš niti ti. Zaradi tega je prihajalo do številnih trčenj. Schumacher in Senna sta bila zelo različna človeka, karakterja."

 

"Senna je bil zelo hiter. Schumacher pa je bil izredno dober taktik. Bil je hiter, ko je bilo to potrebno. Schumacher je bil tipičen Nemec. V njem je bilo zmeraj nekaj razumskosti. Senna pa je bil tipičen Južnoameričan. Torej čustven, 'naspidiran'. Imel je tudi zelo agresiven stil vožnje. Njega so zmeraj nosile emocije."

 

 

"Schumacher in Senna sta veliko zmag osvojila tudi zaradi tega, ker sta imela dirkalnika, ki sta bila raven višje kot vsi ostali. Schumacher Ferrarija, Senna pa McLarna. Oba sta bila obkrožena z ljudmi, ki so bili genialci na svojih področjih. Recimo aerodinamik Adrian Newey, kamor koli je prišel, so njegovi dirkalniki zmagovali. Pa naj gre za McLaren, Williams ali Red Bull."

 

"Senna bi zelo verjetno kariero končal pri Ferrariju"

"Senna je bil tehnično razgledan in je vedel, da lahko z Williamsom premaga Schumacherja. Ayrton je bil v sezoni, ko se je smrtno ponesrečil, na vrhunci moči. On je bil tak tip, da bi nehal dirkati, če ne bi mogel več zmagovati. Bilo pa je tudi samo vprašanje časa, kdaj bi šel Senna k Ferrariju. Če bi se Ferrari vrnil med najboljše, tako kot se je v času Schumacherja, bi Senni ponudili pogodbo. Želja vsakega dirkača formule 1, tudi Senne, je bila, da bi kariero končal pri Ferrariju, a pod pogojem, če bi bil Ferrari konkurenčen. Schumacher takrat še ni imel takšne moči, da bi to preprečil. Če bi Senna to hotel, bi se zgodilo."

 

 

"Brazilec je bil tudi ambasador Marlbora. Schumacher pa takrat še ni bil superzvezdnik. Michael je namreč največ dosegel prav s Ferrarijem. Marlboro bi zagotovo favoriziral Senno, ker je bil takrat marketinški domet Senne bistveno večji kot Schumacherjev. Pri Senni je šlo za svetovni fenomen, pri Schumacherju pa je bil domet omejen na nemško govoreče države in delno na Anglijo, ker so ga sovražili," je svoje bogate misli o Senni in Schumacherju zaokrožil Franci Jerančič.

Ne spreglejte