Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2008,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2008, 12.47

8 let

Dakarja 2008 ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Enega najtežjih vzdržljivostnih relijev na svetu, relija Pariz - Dakar, letos ne bo. Dan pred začetkom so se namreč prireditelji zaradi varnostnih razlogov odločili odpovedati preizkušnjo.

Kot je dejal predstavnik televizijske postaje France Televisions, ki je uradni partner puščavskega relija, Daniel Bilalian, "je prevladal razum".

V četrtek je francoska vlada izrazila zaskrbljenost glede varnosti udeležencev relija, saj so teroristi 24. decembra v Mavretaniji (v tej državi bi bilo kar devet etap) ubili štiri Francoze, tri dni pozneje pa so v napadu umrli še trije vojaki. Na reliju, ki bi se moral začeti v soboto v Lizboni, bi nastopila tudi slovenska motorista Miran Stanovnik in Tomaž Merhar.

"Kaj pomeni odpoved dirke, si ne more predstavljati nihče. Tega scenarija enostavno ni in ga nikoli ni bilo. Razumel bi, da lahko odpovejo kakšno etapo ali nekaj etap, kot so to že storili. Ne nazadnje so nas leta 2000 prepeljali preko nemirnega dela osrednje Sahare kar z velikimi transportnimi letali, toda dirko so izpeljali. Ne vem, kako bo sedaj vsa ta množica ljudi odpotovala domov, tudi sam imam namreč letalsko karto do Lizbone kupljeno le za v eno smer. Kaj to pomeni zame, bom razmišljal na poti domov, zdaj moram najprej poiskati način za vrnitev," je sporočil Miran Stanovnik.

"Če bi se zgodil že najmanjši incident, bi to popolnoma uničilo kredibilnost prirediteljev," je poudaril Bilalian. France Televisions bi prenašala reli vse do konca v Dakarju 20. januarja.

Vsakoletna preizkušnja motoristov, avtomobilistov in tovornjakarjev bi morala v soboto startati v portugalski prestolnici, kamor je že dopotovala večina udeležencev. Ti bi bili na "spornem" ozemlju Mavretanije devet dni.

Sprva so bili prireditelji pripravljeni tvegati, toda pritisk nanje se je povečal, ko je na nevarnost potovanja v Mavretanijo opozoril še francoski zunanji minister Bernard Kouchner. "Opozarjamo jih, da je zelo nevarno. Upam, da so to dojeli, toda gre pač za njihov posel, saj so privatna organizacija," je že pred dnevi na prireditelje apeliral Kouchner.

Razen smrtnih žrtev so se pojavile skrbi tudi zaradi domnevne aktivnosti Al Kaide v severni Afriki, ki bi lahko povzročila težave na tej odmevni dirki. Mavretanska vlada sicer meni, da omenjene žrtve niso delo Al Kaide. Zaradi (ne)varnosti so prireditelji že pred tem z relija izključili Mali.

Sicer pa so reli Dakar nemoteno prirejali vse od leta 1979, čeprav je bilo tudi v prejšnjih letih veliko zahtev po odpovedi relija prav zaradi varnosti udeležencev in domačinov.

Ne spreglejte