Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 12. 2022,
18.12

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Toni Mulec reli Dakar Simon Marčič

Sobota, 31. 12. 2022, 18.12

1 leto, 5 mesecev

Začetek 45. reli Dakar (prolog)

Uspešen debi Mulca, Marčič dirkal s povišano temperaturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Toni Mulec, Dakar | Toni Mulec | Foto Rally Zone

Toni Mulec

Foto: Rally Zone

Avstralec Toby Price (GasGas) je bil najhitrejši na uvodnem prologu relija Dakar 2023 med motoristi. Za sekundo je ugnal rojaka Daniela Sandersa in za devet Rossa Brancha iz Botsvane. Debitant Toni Mulec je dosegel 27. čas, Simon Marčič pa osmega v razvrstitvi originals. Je pa Mariborčan pred štartom zbolel in je dirkal s povišano temperaturo in pomočjo antibiotikov.

Dakar 2023 Simon Marčič
Sportal Ne s strahom, z navdušenjem čaka neskončno morje puščave #video

V Sea Campu ob Rdečem morju v Savdski Arabiji so se motoristi najprej pomerili na 13-kilometrskem prologu. Lanski zmagovalec Britanec Sam Sunderland je zaostal 13 sekund in zasedel deseto mesto. Dobro se je odrezal tudi debitant na Dakarju Toni Mulec na 27. mestu, ki je za Avstralcem zaostal 28 sekund. Slabše je šlo Simonu Marčiču, ki je pristal na 81. mestu, za najhitrejšim pa zaostal kar 1:16 minute. V razredu dirkačev brez ekipe (originals) pa je Mariborčan dosegel osmi čas.

"Seveda je bilo kar nekaj nervoze, motor je nov, jaz pa sem še vedno precej nov v navigaciji. Na štartu sem tako imel mešane občutke, ki so vodili v prvo večjo napako na prvem ovinku," je adrenalinski začetek opisal debitant na Dakarju Toni Mulec. "Zavedam se, da bodo prvi dnevi dirke v znamenju prilagajanja. Ta hip je pomembno, da sem z rezultatom zadovoljen, saj bom v nedeljo štartal z dobrimi tekmovalci. Čas je, da si nataknem dirkaške oči in se zlijem s potno knjigo."

Simon Marčič je pristal na 81. mestu. | Foto: Denis Janežič Simon Marčič je pristal na 81. mestu. Foto: Denis Janežič

Marčič se je zadnjih nekaj dni slabo počutil, večer pred prologom pa je imel povišano temperaturo, na kar je reagiral z antibiotiki. Tudi prolog je odpeljal z vročino, ampak se zdaj že počuti nekoliko bolje. "Z rezultatom sem, glede na vse skupaj, povprečno zadovoljen. Ni tako slabo, da sem zaključil med deseterico v svojem razredu. Žal sem precej zbolel, tako da sem na antibiotikih in mi je pobralo ogromno moči. Težko se je bilo boriti in upam, da ne bo prehudo. Ampak definitivno se ne bom predal. Šel bom do konca. Verjamem, da se bom po nekaj dnevih zlizal in bom lahko napadal," o svojih težavah na uvodu Dakarja poroča Marčič.

Med avtomobilisti prolog Ekströmu

Mattias Ekström | Foto: Red Bull Content Pool Mattias Ekström Foto: Red Bull Content Pool Med avtomobilisti je bil najhitrejši Šved Mattias Ekström z Audijem. Za sekundo je ugnal Francoza Sebastiena Loeba. Tretji je bil še en Francoz Stephane Peterhansel, tik za njim pa je končal zmagovalec prejšnje izdaje, Katarec Naser al-Atijah. Prolog je v prvi vrsti odločal o štartnem vrstnem redu za prvo etapo in na končno odločitev bržkone ne bo imel velikega vpliva.

Že v nedeljo bo šlo zares. Motocikliste v Sea Campu čaka 600 km dolga krožna etapa s 367 km hitrostne preizkušnje. Sicer pa bo letošnji reli Dakar trajal do 15. januarja. Na sporedu bo 15 tekmovalnih dni, ki bodo dirkače peljali po skupno 8549 km raznolikih peščenih tras. Skupaj je prijavljenih 455 posadk oziroma 865 dirkačev in sovoznikov. Edini prosti dan bo devetega  januarja v Rijadu.

Toni Mulec
Sportal Ne le Marčič, na Dakarju dva Slovenca, prvič Mulec
Ne spreglejte