Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
1. 6. 2016,
14.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rim Martina Ratej Justin Gatlin diamantna liga

Sreda, 1. 6. 2016, 14.34

6 let, 7 mesecev

Pred diamantno ligo v Rimu

Van Niekerk se predstavi, na zaprekah vsi najboljši, poker Gatlina v večnem mestu?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
diamantna liga | Foto Reuters

Foto: Reuters

Atletska karavana diamantne lige se seli v Rim, kjer bo peti miting letošnje serije potekal v četrtek zvečer. Prestižni miting Golden Gala vsako leto postreže z vrhunskim spektaklom in tudi letos ne bo nič drugače.

Martina Ratej, edina slovenska predstavnica na mitingih najvišjega ranga, se je odločila, da bo nastop v Rimu izpustila, saj je utrujena po napornih treningih, poleg tega pa jo konec tedna v Novi Gorici čaka nastop na Atletskem pokalu Slovenije. Slovenija tako v večnem mestu ne bo imela predstavnika.

Gatlin lahko zmaga četrtič zapored

Moški tek na 100 metrov ne bo štel za točke diamantne lige, a bo vseeno eden od vrhuncev večera. Američan Justin Gatlin bo lovil četrto zaporedno zmago v Rimu, skupaj pa že peto, saj je tu slavil tudi leta 2005.

Njegov rojak Trayvon Brommell, ki velja za enega najobetavnejših šprinterjev na svetu, bo nastopil v teku na 200 metrov. V karieri se mladeniču še ni uspelo spustiti pod mejo 20 sekund, morda mu uspe tokrat. Prvič letos bo nastopil tudi štirikratni evropski prvak, Francoz Christophe Lemaitre.

Letos štadionskega kroga še nihče ni pretekel pod 44 sekundami. Bo to uspelo Južnoafričanu v Rimu? | Foto: Getty Images Letos štadionskega kroga še nihče ni pretekel pod 44 sekundami. Bo to uspelo Južnoafričanu v Rimu? Foto: Getty Images

Van Niekerk prvič v Rimu

V teku na 400 metrov bo prvič letos na mitingu diamantne lige in prvič v Rimu nasploh nastopil svetovni prvak Wayde van Niekerk. Južnoafričan je letos dodatno zaslovel, ko je 100 metrov pretekel pod desetimi sekundami in postal prvi, ki se je v vseh treh šprinterskih disciplinah spustil pod magične meje 10 sekund na 100, 20 na 200 in 44 na 400 metrov.

Ponovitev finala svetovnega prvenstva

Conseslus Kipruto je letos v izjemni formi. | Foto: Reuters Conseslus Kipruto je letos v izjemni formi. Foto: Reuters

V moškem teku na 3000 metrov z zaprekami bodo gledalci uživali v kenijskem obračunu, saj bodo na štartu vsi najboljši tekači te afriške države na čelu z vsemi tremi dobitniki medalj na zadnjem svetovnem prvenstvu. Letos blesti Conseslus Kipruto, a svoje načrte imata tudi Jairus Birech ter dvakratni olimpijski in štirikratni svetovni prvak Ezekiel Kemboi.

Po poškodbi se vrača olimpijski prvak v metu diska, Nemec Robert Harting. Njegova forma naj še ne bi bila na najvišji ravni, tako da bo zanimivo videti, ali je dorasel odličnemu Poljaku Piotru Malachowskemu.

Ponovni napad Etiopijke na svetovni rekord?

Almaz Ayana se bo spet borila z uro. | Foto: Reuters Almaz Ayana se bo spet borila z uro. Foto: Reuters

Tudi v ženski konkurenci bo nekaj izvrstnih obračunov, izpostaviti pa gre tek na 5000 metrov, kjer bo nastopila Almaz Ayana. Etiopijka je v Rabatu le za pet sekund zgrešila svetovni rekord rojakinje Tirunesh Dibabe. Ob ugodnih razmerah in dobrih "zajcih" bi bil rekord lahko spet ogrožen.

Šestnajst disciplin diamantne lige (plus še nekaj dodatnih po izboru organizatorja) in šestnajst izjemnih obračunov čaka ljubitelje atletike na olimpijskem štadionu v italijanski prestolnici.

Urnik tekmovanja:

17.45 - disk (m)
18.25 - krogla (m)
18.50 - troskok (ž)
19.15 - palica (ž)
19.55 - kopje (ž)
20.04 - 400 m ovire (ž)
20.10 - višina (m)
20.15 - 200 m (m)
20.25 - 800 m (ž)
20.35 - 400 m (m)
20.40 - daljina (m)
20.45 - 5000 m (ž)
21.05 - 110 m ovire (m)
21.25 - 100 m (ž)
21.35 - 100 m (m)
21.45 - 3000 m zapreke (m)

Ne spreglejte