Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
1. 8. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Justin Gatlin Wayde Van Niekerk London 2017 Usain Bolt

Torek, 1. 8. 2017, 21.00

6 let, 7 mesecev

Najboljši šprinterji, ki bodo tekli v Londonu

Kdo izmed teh imen lahko zagreni konec kariere Usaina Bolta? #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Usain Bolt Monako | Foto Reuters

Foto: Reuters

Le še nekaj dni nas loči od letošnjega svetovnega atletskega prvenstva v Londonu. Usain Bolt bo v britanski prestolnici končal bogato športno pot. Jamajčan seveda želi zmagati. Kdo mu lahko zagreni slovo?

Usain Bolt se bo v Londonu še zadnjič v karieri predstavil na atletski stezi. Na dozdajšnjih svetovnih prvenstvih je osvojil kar enajst zlatih in dve srebrni odličji. Od leta 2009 na največjem atletskem dogodku ne pozna poraza. Brez odličja je ostal le v teku na 100 metrov v Daeguju, kjer je v finalu prehitro štartal in je bil diskvalificiran.

V Londonu želi osvojiti še zadnja naslova svetovnega prvaka. Nastopil bo v teku na 100 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov, nastopu v teku na 200 metrov pa se je že pred časom odpovedal, čeprav je ves čas svoje kariere poudarjal, da je to njegova najljubša disciplina.


Vseh 11 naslovov Usaina Bolta na enem mestu:

Na prvenstvo ne odhaja z najhitrejšim časom

Justin Gatlin letos lepo stopnjuje formo. | Foto: Reuters Justin Gatlin letos lepo stopnjuje formo. Foto: Reuters Čeprav na prvenstvo ne odhaja z najboljšim izidom sezone, velja za prvega favorita. Da rezultat pred prvenstvom ne igra najpomembnejše vloge, je dokazal že pred dvema letoma v Pekingu, ko prav tako med sezono ni blestel, precej hitrejši je bil Justin Gatlin, a mu je Američana v finalu uspelo prehiteti za stotinko sekunde.

Bolt v London odhaja neporažen, a šele s sedmim časom sezone (9,95). Tega si deli prav z Gatlinom, ki bo bržkone spet njegov največji tekmec, čeprav imajo nekateri še precej hitrejše čase od njiju. Izstopa njegov rojak Christian Coleman, ki je letos tekel že 9,82, a ga je Gatlin na ameriških kvalifikacijah v medsebojnem obračunu prehitel.

Kdo bo v Londonu postal svetovni prvak v teku na 100 metrov?

  • Usain Bolt (Jam)
    74,57 %
    305 glasov
  • Justin Gatlin (ZDA)
    9,05 %
    37 glasov
  • Yohan Blake (Jam)
    3,67 %
    15 glasov
  • Christian Coleman (ZDA)
    2,69 %
    11 glasov
  • Andre De Grasse (Kan) - poškodba
    5,13 %
    21 glasov
  • Akani Simbine (JAR)
    1,71 %
    7 glasov
  • Nihče od naštetih
    3,18 %
    13 glasov
Oddanih 409 glasov

Blake bi lahko prijetno presentil

Yohan Blake je letos nastopal le na domačih tleh. | Foto: Reuters Yohan Blake je letos nastopal le na domačih tleh. Foto: Reuters Po nekajletnih težavah s poškodbami je ponovno v odlični formi Yohan Blake, ki je prav tako kot Bolt letos malo tekmoval. Skupaj sta tekla na Boltovi poslovilni tekmi pred jamajškimi navijači, a nista bila v isti skupini. Blake je bil takrat precej hitrejši.

Zver, kot se ga je že pred letom prijel vzdevek, je letos tekel le v domačem Kingstonu, na mednarodnem prizorišču pa se ni pojavil. S časom 9,90 nekdanji svetovni prvak – v Daeguju je izkoristil diskvalifikacijo Bolta in zmagal –, v London odhaja kot drugi najhitrejši šprinter sezone.

Tretji najhitrejši šprinter sezone je Akani Simbine (9,92), a je Južnoafričan Bolta na zadnji tekmi diamantne lige v Monaku že gledal v hrbet, za njim je zaostal kar sedem stotink sekunde in malo verjetno je, da bo v britanski prestolnici kaj drugače.

Južnoafričan bo tekel na daljših disciplinah

Wayde Van Niekerk bo nastopil v teku na 200 in 400 metrov. | Foto: Reuters Wayde Van Niekerk bo nastopil v teku na 200 in 400 metrov. Foto: Reuters Četrtega in šestega najhitrejšega šprinterja sezone ne bo na štartni linije teka na 100 metrov. To sta Američan Cameron Burell (9,93), ki se ni uvrstil v ameriško ekipo, in Wayde Van Niekerk, ki je rezultat 9,94 postavil v Velenju. Van Nikerek bo nastopil v teku na 200 in 400 metrov, v daljši disciplini bo branil naslov iz Pekinga. Južnoafričan je v obeh disciplinah tudi glavni favorit za zlato, mnogi pa ugibajo, ali je v teku na štadionski krog sposoben ponovno izboljšati svetovni rekord. To mu je uspelo lani v Riu, ko je tekel neverjetnih 43,03.

V teku na 100 metrov v zadnjih letih nismo bili priča večjim presenečenjem in vse kaže, da ga tudi letos ne bo. Ali pa vendarle? Odgovor bomo dobili že drugi dan prvenstva. Finale teka na 100 metrov bo namreč v soboto, 5. avgusta, ob 22.45 po slovenskem času.

Letošnja svetovna lestvica teka na 100 metrov:

1. Christian Coleman (ZDA) 9,82 (+1,3 m/s)
2. Yohan Blake (Jam) 9,90 (+0,9 m/s)
3. Akani Simbine (JAR) 9,92 (+1,2 m/s)
4. Cameron Burrell (ZDA) 9,93 (+0,8 m/s)*
. Christopher Belcher (ZDA) 9,93 (+1,6 m/s)
6. Wayde Van Niekerk (JAR) 9,94 (+0,9 m/s)*
7. Thando Roto (JAR) 9,95 (+1,2 m/s)
. Justin Gatlin (ZDA) 9,95 (-0,7 m/s)
. Usain Bolt (Jam) 9,95 (+0,7 m/s)
10. Jimmy Vicaut (Fra) 9,97 (+0,5 m/s)


*na SP v tej disciplini ne bosta nastopila
Ne spreglejte