Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2008,
13.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 11. 2008, 13.04

6 let, 7 mesecev

Šport v letu 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Športno leto 2008 sta zaznamovala predvsem poletne olimpijske igre v Pekingu in evropsko prvenstvo v nogometu, ki sta ga gostili Avstrija in Švica.

Slovenski šport je v letu 2008 dosegel največji uspeh, saj so slovenski športniki in športnice na poletnih olimpijskih igrah osvojili kar pet medalj, od tega Primož Kozmus zlato. Precej manj uspešno je leto minilo za slovenske klube in reprezentance v mednarodnih tekmovanjih.

Višje, hitreje, močneje

Organizatorji iger 29. olimpijade v Pekingu (8. – 24. 8. 2008) so sledili reklu "višje, hitreje, močneje" in z rekordnim proračunom ter učinkovitim izkoristkom človeškega potenciala pričarali športni spektakel nad spektakli. Prave igre presežkov. Ob brezhibni organizaciji in najsodobnejših objektih pa so za superlativ poskrbeli še športniki. Čudežni plavalec Michael Phelps je v ZDA odnesel rekordih 8 zlatih medalj, Jamajčan Usain Bolt je popravil svetovna rekorda na 100 ter 200 metrov in še bi lahko naštevali.

Slovenski junaki Pekinga

Svoj delež v zgodbo o olimpijskih igrah presežkov so v Pekingu prispevali tudi slovenski športniki in športnice, ki so v domovino prinesli doslej rekordno število medalj. Metalec kladiva Primož Kozmus je poskrbel, da je mogočno Ptičje gnezdo prisluhnilo Zdravljici. Sara Isakovič je priplavala do srebrne medalje zlatega sijaja. Jadralec Vasilij Žbogar je v laserju bronu iz Aten dodal še pekinško srebro. Judoistka Lucija Polavder in strelec Rajmond Debevec pa sta se veselila bronaste medalje.

Evropsko prvenstvo v nogometu

Med 7. in 29. junijem je športno leto 2008 doživelo prvi pravi vrhunec evropsko nogometno prvenstvo, ki sta ga organizirali Avstija in Švica. Evropski nogometni prestol so drugič v zgodovini prvenstva, po dolgem postu, ki je trajal vse od leta 1964, osvojili Španci. Furija je blestela skozi celotno prvenstvo in pod taktirko Luisa Aragonesa v finalu, ki ga je gostil Dunaj, z 1:0 odpravila Nemce. Na prvenstvu so veliko pokazali tudi Rusi in Turki, ki so se prebili vse do polfinala.

Majdičeva znova blestela

Tudi če izvzamemo OI, lahko povsem mirne vesti trdimo, da je bilo leto 2008 izjemno uspešno za slovenske športnike na mednarodni sceni. Petra Majdič je v sanjski sezoni osvojila mali kristalni globus v šprintu, Tina Maze je slavila zgodovinsko prvo zmago v smuku, Mitja Petkovšek je postal evropski prvak na bradlji, Peter Mankoč je v Manchestru osvojil zlato medaljo, Sara Isakovič pa je pred olimpijskimi igrami v Pekingu blestela na EP v Eindhovnu. Odličja plavalcev so se nizala tudi na evropskem prvenstvu. Uspešni so bili tudi legionarji v klubih, pri čemer velja izpostaviti Samirja Handanoviča, Milivoja Novakoviča, Anžeta Kopitarja, Matjaža Smodiša, Bena Udriha, Uroša Zormana in Aleša Pajoviča.

Slovenske ekipe v mednarodnih tekmovanjih

V razširjeni avstrijski hokejski ligi EBEL so v svoji krstni sezoni hokejsko vročico dvignili hokejisti Olimpije, ki so si priborili veliki finale. Manj uspešna je bila slovenska hokejska reprezentanca, saj je v Kanadi ponovno izpadla iz elitne skupine svetovnega hokeja. Za veliko razočaranje so v Atenah poskrbeli tudi slovenski košarkarji , ki se jim je nasmihala vozovnica za OI. Optimizem pa se je vrnil v slovenski nogomet, saj so varovanci Matjaža Keka ob koncu jesenskega dela kvalifikacij za SP 2010 zbrali »velikih« 7 točk.

Spektakularno teniško leto

V letu 2008 so na svoj račun prišli tudi teniški sladokusci. Roger Federer, ki je sezono "rešil" z zmago na OP ZDA, je po štirih letih in pol zapustil teniški prestol. Švicarja je na vrhu lestvice ATP nasledil Rafael Nadal, ki je dobil že četrti zaporedni Roland Garros, poleg tega pa je v spektakularnem finalu Wimbledona ugnal Švicarja in prekinil njegovo petletno vladavino na sveti travi. Španec je sezono kronal z olimpijskim naslovom. Med nesmrtne se je z zmago na OP OP Avstralije in Mastersu povzpel še Novak Đoković. Za Katarino Srebotnik je sanjska sezona, s polfinalom turnirja v New Hawnu pa je presenetil Luka Gregorc.

Rossijeva vrnitev na prestol razreda MotoGP in dirkaški »triler« v zaključku Formule 1

V motociklističnem razredu MotoGP je nesporni sijaj velikega mojstra po dveh zanj »povprečnih« sezonah v letu 2008 vnovič pokazal Italijan Valentino Rossi in tako osvojil že osmi naslov svetovnega prvaka. Zares razburljivo sezono pa so doživeli ljubitelji formule 1. V zadnjem krogu, ko je dirkališče v Interlagosu že slavilo Massin naslov in novo zvezdico za »scuderio«, se je Britanec Lewis Hamilton mimo Glocka le dva zavoja pred koncem prebil na 5. mesto in v zares epskem obračunu naslov za točko vzel Massi. Hamilton je tako s 23 leti, 9 meseci in 26 dnevi postal najmlajši prvak v zgodovini F 1.

Ne spreglejte