Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 11. 2008,
13.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 26. 11. 2008, 13.01

6 let, 7 mesecev

Kronika v letu 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kroniko v letu 2008 so zaznamovali predvsem Josef Fritzl - pošast iz Avstrije, velike aretacije pedofilov v ZDA in napad morskega belega psa v Jadranu.

Grozljivi incest v Avstriji

Triinsedemdesetletni Avstrijec Josef Fritzl je priznal, da je danes 42-letno hčer Elisabeth pred 24 leti proti njeni volji zaprl v klet družinske hiše, jo pretepal in spolno zlorabil in bil oče njunih sedmih otrok. Eden od njih je umrl po porodu in naj bi ga Fritzl zažgal v peči na drva, trije otroci so živeli s Fritzlom in njegovo soprogo, ostali trije pa so bili skupaj z mamo ves čas zaprti.

Žena in otroci o njegovem početju niso vedeli nič. Fritzl naj bi pogosto žalil tudi svojo mater in jo zaklepal v sobo, v kateri naj bi ji okno celo zazidal z opeko. Na ta način se ji želel maščevati, ker mu v otroštvu ni izkazovala ljubezni.

"Ni me le pretepala, preklinjala me je in me klicala satan ter kriminalec," naj bi svojemu psihiatru izdal Avstrijec.

Belgijci v kratkih hlačah obtičali v gorah

V gorah na Bovškem se je aprila izgubila skupina 38 Belgijcev starih od 15 do 22 let. Iz Kal Koritnice do Rabeljskega jezera v Italiji so želeli peš prečkati greben in se vrniti v dolino Možnice pri Logu pod Mangartom. Na grebenu so se izgubili in poklicali pomoč.

Zaradi napačnih informacij vodje skupine jih slovenski gorski reševalci niso našli, več uspeha so imeli šele Italijani, ki so skupino, v kateri so bili nekateri fantje v kratkih hlačah in majicah, punce pa v mini krilih in obuti v športne copate, v dolino odpeljali s helikopterjem. V tem času je bilo na italijanski strani snega še od enega do dveh metrov, na slovenski pa malce manj.

V ZDA zaradi spolne zlorabe aretirali 600 oseb

Ameriška policija je v obsežni operaciji proti otroški prostituciji, ki je obsegala od ponudbe spolnih storitev na parkiriščih za tovornjakarje do trgovanja z otroki preko spleta, v več zveznih državah aretirala 600 ljudi. Pet dni trajajoča operacija je zajela 16 mest, v njej pa je sodelovalo nekaj sto lokalnih, državnih in zveznih agencij, ki se ukvarjajo s pogrešanimi otroki in razkrivanjem mrež, ki stojijo za trgovanjem z otroki.

Oblasti so sporočile, da so z ulice rešile 21 spolno zlorabljenih otrok, od začetka pobude pa skupaj že 433 otrok. Oblasti povečanje trgovanja z otroki za spolne zlorabe povezujejo z uporabo interneta.

Pokol na finski šoli

V strelskem pohodu na poklicni šoli v mestu Kauhajoki na zahodu Finske, ki ga je izvedel njihov 22-letni študent, je bilo ubitih deset ljudi. Strelec Matti Juhani Saari je na koncu ustrelil še sebe. Saari je na spletnem video portalu YouTube objavil posnetek samega sebe med streljanjem. Vendar je dežurni policist presodil, da ni potrebe za odvzem dovoljenja za orožje, ki ga je osumljenec imel. Vse žrtve so bili študenti šole, kjer je bilo v času streljanja približno 200 študentov.

"Slišal sem konstantno streljanje. Zamenjal je celo naboje. Bil je zelo dobro pripravljen. Naokoli je hodil mirno," je povedal hišnik šole.

Iz oči v oči z morskim psom

Slovenskega potapljača je oktobra v bližini otoka Visa na Hrvaškem napadel morski pes. Strokovnjaki menijo, da je morskega psa privabila kri iz ulovljene ribe, ki jo je imel potapljač okoli pasu in dodajajo, da morski pes v času napada zapira oči ter je verjetno namesto ribe zagrabil potapljača za nogo.

Prijatelj potapljača, ki je bil v času napada na obali, je dejal: "Kolega se je potapljal na dah in napad se je zgodil nenadoma. Naenkrat je zaklical:Ugriznil me je beli morski pes. Branil se je, nekajkrat ga je zabodel s harpuno. Ogromni beli morski pes, ki je bil dolg 4,5 metra, se je v nekem trenutku pojavil nad gladino in videli smo oba. Bil je zares ogaben prizor."

Umor s samurajskim mečem

20-letni Ljubljančan Elvis Livadić, ki je pred mariborsko diskoteko T-klub, pretepel in s samurajskim mečem umoril 28-letnega Gregorja Moma, bo moral v zapor za 17 let in pol. Obsojeni so bili tudi Livadićevi soobtoženi za nasilništvo in pomoč storilcu po storitvi kaznivega dejanja. Skupna točka sklepnih besed vseh zagovornikov obtoženih pri naštevanju olajševalnih okoliščin sta težko otroštvo in mladost.

Elvis Livadić se je opravičil Gregorjevi materi z besedami: "Vse bi dal, da bi ta dan v mojem življenju vzel nazaj!" Mati se je s solzami v očeh obrnila k zagovornikom in dejala: ""Stala sem ob krsti svojega sina in božala njegovo sleherno rano, in to so naredili vaši klienti."

Na Korziko 27 let po nesreči

60 reševalcev in gasilcev je dva tedna v težkih pogojih odstranjevalo dele letala, osebne predmete in celo posmrtne ostanke, ki so bili na gori San Pietro na Korziki kar 27 let. 1. decembra 1981 je namreč letalo Inex-adrie trčilo v goro in strmoglavilo v prepad, pri čemer je umrlo vseh 173 potnikov in sedem članov posadke. S pobočja gore so odpeljali prek 25 ton razbitin letala. Delo jim je oteževalo obilno deževje, ki ga v maju na Korziki prebivalci ne pomnijo že 15 let.

"Kot da nam gora ne bi pustila, da odstranimo, kar je 27 let ležalo tu." Novih posmrtnih ostankov ponesrečencev niso našli. Na vrhu gore so pritrdili spominsko ploščo v prisotnosti svojcev ponesrečenih.

Ne spreglejte