Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Kolumna

Sreda,
28. 6. 2017,
22.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

79

Natisni članek

Sreda, 28. 6. 2017, 22.15

6 let, 6 mesecev

Pod rdečo zvezdo

Kolumna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

79

jugoslovanska zastava | Foto Matjaž Tavčar

Foto: Matjaž Tavčar

Zaradi prepovedi koncerta "ustaša" Thompsona so se na družbenih omrežjih pojavila pričakovanja, da bo oblast prepovedala tudi zbiranje pod rdečo zvezdo, ki ga na Kongresnem trgu v Ljubljani organizira Svetlana Makarovič.

Zvezdaši jim niso ostali dolžni. Če kaj, da bi bilo treba prepovedati križ, saj da se je "v imenu križa ubijalo, požigalo vasi, sežigalo ženske, posiljevalo, kradlo, osvajalo in zasužnjevalo. In težava je rdeča zvezda?".

Če bi bil to osamljen primer, ne bi imelo smisla odgovarjati. Ker ni, ker so take "razlage" rezultat naše vzgoje in izobraževanja, sem odgovoril: "Križ je simbol zahodne civilizacije. Rdeča zvezda simbol njenega uničevanja." Težko bi bilo krajše, bolj res in za glave, ki so ostale v preteklosti, bolj neprijetno.

Križ je simbol zahodne civilizacije

križ na hribu | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

To znamenje je na vrhu zvonikov cerkva na evropskih gričih, križi na vrhu katedral tvorijo silhueto evropskih mest, ta znak zaznamuje grobove na naših pokopališčih, križi so na vrhu najvišjih gora v Alpah. Križi so na zastavah Velike Britanije, Norveške, Švedske, Finske, Danske, Islandije, Slovaške, Švice, Gruzije ... Križi so v grbih, križ ima za svoj simbol Rdeči križ.

In seveda ne gre za kakršenkoli križ, gre za križ kot simbol krščanstva. Krščanstvo, z naslonitvijo na grško in judovsko tradicijo, je vrednostni temelj civilizaciji, ki se je za zdaj izkazala kot tista, katere načine in inštitucije zdaj vsi kopirajo. V križu se simbolično sekata ljubezen in pravičnost, duhovno in materialno, pomeni zmago nad grehom in smrtjo. V krščanstvu sta se rodila sodobna znanost in razsvetljenstvo. Med 50 največjimi znanstveniki iz obdobja rojevanja znanosti v 17. stoletju so bili razen Edmunda Halleyja vsi verni, nekaj je bilo celo menihov in duhovnikov. Dandanes "poklicni" antiteist Richard Dawkins poudarja, da je sekularni kristjan.

Če bi bila zahodna civilizacija trženjski projekt, bi ji lahko celostno podobo narisali kakšni strokovnjaki za trženje. In bi bil morda njen simbol trikotnik, odgriznjena hruška ali pa konjska figa kot v butalskem grbu. Ampak ni.

Zahodna civilizacija je rezultat tisočletij razvoja, ki ga je bistveno zaznamovala krščanska vera. Tako močno, da kot simbol te civilizacije križ nima samo ozko konfesionalnega pomena. Če rečemo, da je križ simbol zahodne civilizacije, to ne pomeni, da moramo zato uvesti v šole verouk, da mora križ viseti po pisarnah javnih ustanov ali da morajo v nedeljo vsi k spovedi. S tem samo priznamo očitno dejstvo, kaj Zahodu zadnjih dva tisoč let daje podlago. Do današnjega dne, ko mora biti katoliški papež tisti, ki v zvezi z begunsko krizo opozarja politične voditelje na krščansko sočutje.

Seveda je res, da so tudi kristjani delali napake in da so tudi krščanske dežele bojevale vojne. Ampak zaradi krščanstva je bil Zahod manj krut, kot bi bil, če bi poslušal samo svoje živalske instinkte. Na Zahodu so najprej odpravili suženjstvo, vzpostavili enakost vseh ljudi, najprej pred Bogom, potem še pred zakonom, in so z uspešnim gospodarskim razvojem, ki je temeljil na krščanskem spoštovanju posameznika in njegovih pravic, izkoreninili revščino.

Človekove pravice, vladavina zakona in demokracija – vse ključne in unikatne pridobitve zahodne civilizacije – imajo svoje temelje v krščanstvu oziroma je za razvoj teh krščanstvo pomenilo boljši temelj kot druga verstva, praznoverje ali brezverje. Če ne bi, bi jih drugje poznali prej. Če ne bi, ne bi ateistične družbe – tudi evropske – praviloma hitro in hudo iztirile.

Rdeča zvezda je simbol uničevanja zahodne civilizacije

Zvezda je star simbol in je imel že veliko pomenov. Velika razlika je med zvezdami na evropski ali ameriški zastavi, zvezdo na steklenici piva in rdečo zvezdo na kapi vojaka boljševistične revolucije. Ta zadnja je simbol uničevanja zahodne civilizacije in pod to zadnjo se bodo v Ljubljani zbrali.

Jugoslovanska ljudska armada | Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Ta rdeča zvezda se je prvič pojavila na kapah ruskih vojakov, ki so se leta 1917 pridružili revoluciji. Če sta srp in kladivo simbola civilnega boja za pravice kmetov (srp) in delavcev (kladivo), je rdeča zvezda simbol za vojaško nasilnost tega boja. Slovenski borci za svobodo so imeli na titovkah menda slovensko zastavo. Tisti, ki so ob kraških breznih in rudniških jaških morili po koncu druge svetovne vojne, pa so imeli na kapah zagotovo rdečo zvezdo.

Rdečo zvezdo so imeli rdečearmejci, ki so Ukrajincem plenili hrano in jih obsodili na smrt z lakoto. Pod rdečo zvezdo je kitajska ljudska armada za Mao Cetunga organizirala pomore več deset milijonov kmetov. Rdeče zvezde so nosili organizatorji polj smrti v Kambodži. Rdečo zvezdo je imel na kapi zločinec Che Guevara. Rdeče zvezde so imeli na kučmah pazniki v sovjetskih gulagih. Rdeče zvezde so bile na kapah jugoslovanskih graničarjev, ki so streljali begunce, bežeče na zahod. Rdeče zvezde so bile na tankih, ki so zatrli vstajo na Madžarskem, Praško pomlad in ki so hoteli Sloveniji zapreti pot v samostojnost. Pod svastiko in pod rdečo zvezdo so gradili tudi ceste in proge, ampak bistvo teh sistemov je bilo zločinsko.

Države, katerih represivni organi so na kapah nosili rdečo zvezdo, so sistematično ukinile prej naštete ključne pridobitve Zahoda: namesto demokracije so vpeljale diktaturo in s trdo roko vladale do zloma leta 1989. Namesto vladavine zakona so vpeljale vladanje z zakonom in na montiranih procesih obsojali vse, ki so jim bili v napoto. Na človekove pravice so se požvižgale v praksi in formalno. Ko je Generalna skupščina OZN leta 1948 sprejela Splošno deklaracijo o človekovih pravicah, je Sovjetska zveza, Jugoslavija in podobne države niso podprle.

Zato rdeča zvezda je simbol uničevanja zahodne civilizacije.

Nosil bom rdečo zvezdo

Svetlana Makarovič pravi, da so "v središču ideje o rdeči zvezdi svobodna družba, svoboda misli, svoboda izražanja, svoboda tiska". Lepo. Še jaz bi prišel, če bi šlo res za to! Ampak zakaj potem ne "pod svobodnim soncem"? Zvezda je za tisto popolnoma napačen simbol. Nič, ampak čisto nič od tistih svoboščin niso imeli v družbah, kjer je imela milica na kapah rdeče zvezde. Ironija je, da so vse to najprej imeli v državi, ki ima na zastavi kar tri križe – križ sv. Jurija, križ sv. Andreja in križ sv. Patrika (Velika Britanija).

britanska zastava | Foto: Reuters Foto: Reuters

Številni v svoji površnosti tega niti ne bodo videli. Nekateri upravičeno, drugi manj upravičeno nezadovoljni se bodo pač zbrali pod tem boljševiškim simbolom že zato, da bi izrazili protest. Nezadovoljstva v državi ni malo. Resničnost zaostaja za obljubami, ki so jih ljudem dali tisti, katerih politična platforma je vera v brezplačna kosila. Politiki tekmujejo samo še v obljubah, kaj vse bo zastonj. Populisti mnogo strank so ljudem govorili, da se lahko deli denar, ki ni zaslužen, in zdaj ga ljudje pričakujejo.

Ker denar ne pada iz helikopterjev, protestirajo. V Veliki Britaniji so iz protesta glasovali za brexit, v ZDA za Trumpa, v Franciji so manj pametni glasovali za Le Penovo, bolj pametni nezadovoljneži pa so ostali doma. V Sloveniji se bodo pač zbrali pod rdečo zvezdo.

Za lepšo – preteklost

Boljše pa zaradi tega vračanja v preteklost v Sloveniji ne bomo živeli. Nasprotno. Zbiranje za "svobodno družbo" pod rdečo zvezdo je še eden v nizu naporov dedičev prejšnjega sistema za lepšo  preteklost. Če je namreč rdeča zvezda simbol svobodne družbe, potem prejšnji režim ni mogel biti tako napačen, saj je imel rdečo zvezdo na grbu, zastavi ter kapah miličnikov in vojakov.

Trud za lepšo preteklost nas ovira na poti v lepšo prihodnost. Ne moremo imeti obojega. Izbrati moramo med lepšo preteklostjo in lepšo prihodnostjo. Recepti za lepšo prihodnost so znani, samo uspešnejše države od naše moramo vzeti za zgled.

Nobena nima v zastavi boljševiške rdeče zvezde.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte