Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2008,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 11. 2008, 15.07

8 let

Avto in moto v letu 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ja, saj vemo, da bi ta prispevek moral govoriti skoraj izključno o težavah. O GM-ovem odpuščanju, nemškem lobiranju za kredite, bojazni glede usode Novega mesta, islandski bahavosti ...

A bomo raje spomnili, da je nam voznikom svet avtov letos prinesel celo vrsto novih tehnik, ki bodo že kmalu zmogle dvigniti varnost vožnje.

Avtomobili, ki sami zavijajo

In pri tem je najlepše to, da je ta tehnika že na voljo, letos smo že testirali nekaj tovrstnih avtov, oziramo se na hondo accord, passata CC in lancio delto. Ti trije primerki so imeli vgrajen "lane-assist" zadnje izvedbe. Naj spomnimo: pred parimi leti je Citroën uvedel sistem AFIL - sistem, ki je voznika s tresenjem sedala opozoril, da je zapeljal čez črto na vozišču. Lani je Audi na isti zaplet opozarjal s tresenjem volanskega obroča. Letošnji sistemi pa kar sami od sebe obrnejo volan. Zadevo smo preizkusili in ugotovili, da tako opremljeni avti zmorejo celo sami odpeljati rahlo zavite ovinke!

Avtomobili, ki se ne zaletijo

Nadaljujemo s sistemom city-safety v volvu XC 60. Aleš je sedel za volan tega "šveda", ga s hitrostjo 30 km/h zapeljal proti balonu v obliki golfa. Ni zaviral, a se kljub vsemu ni zaletel, trk je preprečil kar avtomobil sam. Podobno zgodbo smo pomladi izvedli s hondo CR-V, katere sistem ne prepreči trka, ampak zmanjša posledice, (CR-V se je torej zaletel v škatle, a z zmanjšano hitrostjo in z že zategnjenimi pasovi).

Avtomobili, ki vedo, kaj je za ovinkom

Za svet avtomobilizma je pomembno dejstvo, da novi golf ponuja tudi aktivni tempomat (tak, ki zmore znižati hitrost, če pred sabo zazna vozilo). Obeta se popularizacija tega pripomočka, cenovno ugodnost pa zagotavlja laserski merilec namesto radarja. Še vsaj nekaj tovrstnih pripomočkov bi lahko našteli, recimo nočni vid, ki ponoči vozniku "pričara dan" in samodejne dolge luči. Ali pa GM-ov sistem "car-to-car", ki preko satelitske navigacije vozniku sporoči, da ga za nepreglednim ovinkom čaka vozilo.

Avtomobili, ki sami parkirajo

Ali pa kamere, ki pri parkiranju vozniku sporočajo pozicije ovir okoli avta in to spredaj, zadaj in na straneh - slednje je sicer skorajda nepotrebno, saj avtomobili danes znajo že sami od sebe parkirati, kmalu celo brez voznika za volanom.

Avtomobili sami vozijo in se ne zaletijo

A zakaj vam sploh vse to razlagamo? Zato, ker vsi ti sistemi pomenijo pot do dveh ciljev: do dejstva, da se bodo lahko avtomobilih po cestah vozili samodejno (voznik bo bral časopis), in še bolj pomembno, do voženj brez prometnih nesreč. Če povežemo zgoraj omenjene sisteme, namreč dobimo avtomobil, ki zna sam nadzirati hitrost, sam zavijati, sam ustaviti v kritičnih situacijah in samodejno parkirati. Takega avta seveda še ni, toda avtomobilske znamke so to vizijo že začele uresničevati. Dodam še to, niti kak gumidefekt ne bi smel povzročiti nesreče - samo poglejte naš test Continentalove "neprebojne" gume v passatu CC.

Denar predvsem za razvoj

Morda se lahko pri tem vseeno vrnem k finančni krizi. Ta bi nas utegnila spet oddaljiti od prej željenega cilja. A upajmo, da bo komisarjem v Bruslju uspelo preprečiti "disaster". Tako smo že lahko brali, da bodo v vrsti za kredite v prednosti znamke, ki bodo nadaljevale z razvijanjem in uvajanjem tovrstne tehnike. No, pa ne le zgoraj omenjenih pripomočkov, krediti bodo namenjeni tudi ekološkim naporom.

"Plug-out" bioetanol - "plug-in" hibridi

Ta stavek nas pripelje do vozila takoimenovanih plug-in hibridov in do Chevroletovega volta. Torej do hibridov, katerim lahko baterije napolnemo kar preko domače električne vtičnice, ter do avtomobila, ki vozi izključno na elektriko (z zmogljivostmi, ki smo jih navajeni), vgrajen mali bencinski motor pa mu služi le za občasno polnjenje baterij. Tako se je letos izkristaliziralo, da so eko-avtomobili bližnje prihodnosti hibridi in avtomobili na elektriko, ne pa več bencinarji na bioetanol, kakor je še predlani izgledalo, bioetanola na letošnjih avtomobilskih salonih praktično ni bilo več!

Avtomobilski napredek se seli na dvokolesnike

So se pa letošnji avtomobilski saloni navezali na motocikle. Marsikatera tehnika iz avtomobilov prehaja tudi na motocikle. Tako smo že priča hibridnim "vozilom z balanco" (piaggio mp3), tudi študije motociklov na gorivne celice smo že videli, pa tudi sistem zaznavanja vozil za ovinkom je že zajel tudi (Hondin) moto-svet.

Ne spreglejte