TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 16.37

8 let

SDS s četrtim paketom ukrepov za spodbujanje gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Strokovni svet SDS je pripravil četrti paket ukrepov spodbujanja gospodarstva, tokrat so se omejili predvsem na kratkoročne ukrepe, katerih učinki bi bili vidni že letos.

Prvak SDS Janez Janša je izpostavil, da je reforma in racionalizacija javnega sektorja priložnost v času krize, ki prinaša takojšnje finančne učinke. Če se Slovenija te reforme ne bo lotila sedaj, je vprašanje, kdaj bo spet pred tako realno priložnostjo, je poudarl. Ob tem je spomnil na izjave premiera Boruta Pahorja, da je 50 odstotkov zaposlenih v javni upravi preveč, da bo vlada krčila število ministrstev, in da je tretjina veleposlaništev Slovenije v drugih državah preveč. 12 ministrstev in pol manj agencij V SDS vlado pozivajo, da zmanjša število ministrstev na 12, izpelje temeljito analizo organiziranosti javnega sektorja, ki je v državni pristojnosti, ter da združi ali ukine številne agencije - teh je po oceni SDS možno ukiniti vsaj polovico. Manj zaposlenih v javnem sektorju v državni pristojnosti Vlada naj pripravi tudi načrt zmanjšanja števila zaposlenih v javnem sektorju v državni pristojnosti za 10 odstotkov v naslednjih treh letih, kar je možno storiti na mehek način, prinese pa velike prihranke. SDS poziva vlado, da decentralizira sistem javnega naročanja in da namesto centraliziranega sistema uvede osebno odgovornost upraviteljev oz. funkcionarjev, ki so odgovorni za delovanje institucij in organov.

"Z ukrepi omenjenega paketa je mogoče javno porabo v Sloveniji do leta 2013 vsako leto znižati za eno odstotno točko. Predlagamo pa tudi različne spremembe v davčnem sistemu in stopnjah, s čimer bi leta 2013 prišli na javno porabo v višini 43 odstotkov BDP," je poudaril Janša.

Turk: Prestrukturiranje javnega sektorja je ključno Da je prestrukturiranje javnega sektorja ključen izziv v celotni Evropi, je poudaril član strokovnega sveta SDS Žiga Turk, ki meni, da bi morala v to smer tudi Slovenija.

Znova predlagajo ustanovitev slabe banke Andrej Šircelj, prav tako član strokovnega sveta SDS, je naštel še ostale ukrepe, ki jih je v četrtem paketu pripravil SDS. Strokovni svet te stranke predlaga že omenjeno omejitev javne porabe in zadolževanja države, zamrznitev ustanavljanja novih javnih agencij in pripravo velikih državnih investicijskih projektov, predvsem na področju infrastrukture. Ponovno predlagajo ustanovitev slabe banke, med drugim pa še večjo podporo gospodarstvu s strani SID banke ter večji nadzor na trgu dela in ustanovitev sklada za odpravnine.

Ne spreglejte