TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
16.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 16.44

8 let, 1 mesec

S krizo se soočajo tudi trgovci in serviserji motornih vozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Posledice finančne krize v Sloveniji občutijo tudi pooblaščeni trgovci in serviserji z motornimi vozili.

Ti se soočajo z zmanjšano finančno likvidnostjo, upadom prodaje tako novih kot rabljenih vozil, večjimi zalogami vozil, pri večini obstaja tudi verjetnost odpuščanja.

Negativne posledice finančne krize pri svojem poslovanju opažajo vsi pooblaščeni trgovci in serviserji z motornimi vozili, ki so sodelovali v anketi sekcije pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili pri Podjetniško-trgovski zbornici.

Obstaja velika možnost odpuščanja

Vsi se soočajo z zmanjšano finančno likvidnostjo. Večina, 86 odstotkov jih meni, da banka, s katero poslujejo, primerno ukrepa in blaži učinke finančne krize. Pri tem so izpostavili, da bi pozitivne učinke na trgu lahko banke spodbudile, če bi jim omogočile lažji dostop do sredstev, predvsem v primeru, ko jih nameravajo porabiti za investiranje ali financiranje zalog, kreditiranje z ugodnejšo obrestno mero in za daljša obdobja. Prav tako bi pozitivne učinke dosegli, če bi banke omogočile tekoče obnavljanje revolving kreditov in lažjo dostopnost kreditov za kupce vozil.

Da so zaradi krize ogrožena delovna mesta v podjetju, kjer delajo, in da obstaja verjetnost odpuščanja, jih meni 86 odstotkov.

Prodaja vozil se je zmanjšala za 30 odstotkov

Od oktobra do decembra lani se je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2007 pri 43 odstotkih vprašanih za 30 odstotkov zmanjšala prodaja novih vozil. Prodaja rabljenih vozil se je pri 22 odstotkih prodajalcev zmanjšala za 15 odstotkov, medtem ko so nekateri zabeležili tudi 60-odstotni upad prodaje rabljenih vozil.

Zaloge novih in rabljenih vozil se povečujejo pri 86 odstotkih vprašanih, pri 79 odstotkih se znižuje tudi obseg servisnih storitev v delavnici.

Cene novih vozil se bodo znižale predvsem v obliki akcij s strani uvoznikov

Polovica anketiranih pooblaščenih trgovcev z motornimi vozili ocenjuje, da se bodo cene novih vozil znižale predvsem v obliki akcij s strani uvoznikov, 86 odstotkov jih pričakuje tudi znižanje cen rabljenih vozil.

Trgovci in serviserji z motornimi vozili ocenjujejo, da bi k izhodu iz krize lahko pripomogla tudi vlada. Tako bi po zgledu nekaterih članic EU lahko sprejela ukrepe, ki spodbujajo prodajo vozil, npr. subvencioniranje nakupa novega vozila. Temu cilju bi lahko pripomogla tudi, če bi znižala davke, skrajšala roke za vračilo DDV, ukinila davek na motorna vozila, predvsem pa sprejela ukrepe za ureditev trga "uvoza" novih in rabljenih vozil.

Sekcija je anketo o krizi poslala na 349 naslovov, vrnjenih je bilo 76 anket, kar je skoraj 22 odstotkov. Anketo so opravili sredi januarja.

Ne spreglejte