TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 15.57

8 let

Rehn: Širitev EU na Zahodni Balkan ne sme biti žrtev krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je na mednarodni konferenci v Pragi poudaril, da proces širitve Evropske unije na Zahodni Balkan ne sme biti žrtveno jagnje globalne finančne in ekonomske krize.

"Postavljanje pod vprašanj naših obveznosti glede širitve nam ne bo pomagalo v boju proti svetovni gospodarski krizi," je zatrdil Rehn in poudaril, da krize niso povzročili ne delavci v Pragi, ne politiki v Srbiji. Komisar je ocenil, da je trenutno v jugovzhodni Evropi na delu "ista magnetna sila evropske perspektive", ki se je izkazala za tako uspešno v srednji in vzhodni Evropi. "Hrvaška je v zadnji fazi pogajanj" Rehn je sicer ocenil, da je v petih letih svojega mandata izpolnil pet od šestih ciljev, ki si jih je postavil ob prihodu na komisarsko mesto leta 2004, z izjemo ponovne združitve Cipra. Med izpolnjenimi cilji je navedel razrešen status Kosova, dejstva, da je Hrvaška v zadnji fazi pogajanj, da so vse države Zahodnega Balkana trdno na evropski poti skozi sporazume o stabilizaciji in pridruževanju, da je Turčija prav tako na evropski poti in da ima EU sedaj 27 članic.

"Na Balkanu ni nikoli časa za premor" Finski komisar je opozoril, da na Balkanu ni nikoli časa za premor in opuščanje, saj regija ni do te mere stabilna, da ta ne bi mogla biti kaj hitro ogrožena. "Moramo ohraniti evropsko perspektivo za jugovzhodno Evropo s končnim ciljem članstva teh držav v EU, ko vsaka država izpolni pogoje. Ni se nam potrebno premikati s hitrostjo naboja, vendar se moramo premikati. Samo potovanje je enako pomembno kot končni cilj," je dejal.

"Ključen je boj proti korupciji" Tako Rehn kot predstavnika češkega predsedstva EU, zunanji minister Karel Schwarzenberg in podpredsednik vlade Alexandr Vondra, so danes sicer poudarili, da sta demokratizacija in učinkovit boj proti korupciji ključna kriterija, po katerih bo unija ocenjevala tiste države, ki si prizadevajo za približevanje EU. V tej luči so države Zahodne Balkana pozvali, naj okrepijo boj proti korupciji.

"Za Hrvaško je korupcija še resna težava" "Od držav Zahodnega Balkana zahtevamo, da oblikujejo agencije za boj proti korupciji in organiziranega kriminala, vendar to ni preprosto. Mislim, da je to ena od naših prednostnih nalog. Hrvaška je npr. napredovala na številnih področjih, a korupcija še naprej predstavlja resno težavo za državo, ki ji lahko zaplete pot v EU," je pojasnil Rehn.

Ne spreglejte