TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 13.39

8 let

Računsko sodišče lani izdalo 75 revizijskih poročil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Računsko sodišče je lani izdalo 75 revizijskih poročil, v katerih je obravnavalo poslovanje 144 revidirancev, kar je skoraj za petino več kot v letu 2007, je zapisano v poročilu računskega sodišča.

Poleg tega je računsko sodišče lani prejelo za 54 odstotkov več pobud za izvedbo revizije kot v letu 2007. Prejetih pobud za izvedbo revizije je bilo za tretjino vseh novo načrtovanih revizij v letu 2008 oziroma 13,6 odstotka več kot v letu 2007. To pomeni, da je več kot tretjina novo načrtovanih revizij v letu 2008 predstavljala neposredni odziv na zahteve in interese javnosti, so zapisali v poročilu računskega sodišča. Zaradi odziva na aktualne probleme javnega sektorja so tako v letu 2008 uvedli devet predrevizijskih poizvedb in izdali sedem poročil o opravljeni predrevizijski poizvedbi. Obravnavali so 144 revidirancev V 75 revizijskih poročilih, ki jih je računsko sodišče izdalo v letu 2008, je obravnavalo poslovanje 144 revidirancev, kar je skoraj za petino (19 odstotkov) več kot v letu 2007. Med revidiranci so bila vsa ministrstva in vlada ter vse vladne službe in organi v sestavi ministrstev, državni svet, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, 30 občin, 20 javnih zavodov, šest javnih podjetij, štirje skladi, dve agenciji in eno društvo.

Glavna naloga je bila ocenitev smotrnosti poslovanja V letu 2008 je bilo dokončanih 39 revizij, katerih cilj je bil oceniti smotrnost poslovanja. Od tega je bilo 27 revizij takih, pri katerih je bil edini cilj ocena smotrnosti poslovanja, 12 pa je bilo takih, kjer je bil cilj revizije poleg ocene smotrnosti tudi mnenje o pravilnosti. Ocene smotrnosti poslovanja so vključevale revizije pri občinah, izvajalcih negospodarskih javnih služb, izvajalcih gospodarskih javnih služb, posameznih ministrstvih in drugih uporabnikih javnih sredstev.

Svetovali so tudi številnim občinam Kot je še zapisano v letnem poročilu, je naloga računskega sodišča tudi svetovanje uporabnikom javnih sredstev o javnofinančnih vprašanjih in izobraževanje uporabnikov, da bi osvetlili aktualna vprašanja o porabi javnih financ. Tako so bili po navedbah v poročilu zelo pozitivni odzivi na regijske posvete v lokalnih skupnostih, v letu 2008 pa je bilo v svetovalno vlogo vključenih skoraj tri četrtine vseh občin.

Ne spreglejte