Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
28. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Natisni članek

Igor Bavčar Istrabenz zapor zemljiški dolg sodišče

Petek, 28. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Nacionalizirali Bavčarjeve gozdove in njive

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

29

Igor Bavčar | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Država je nekdanjemu prvemu možu Istrabenza odvzela prvo premoženje. Kolikšen del denarne kazni je s tem poplačal, ali so mu odvzeli tudi večmilijonska sredstva na računu in kdaj bo začel prestajati večletno zaporno kazen?

Nekdanji notranji minister in predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je dva meseca po potrditvi obsodilne sodbe v zadevi Istrabenz ostal brez prvega premoženja.

Medtem ko s pritožbami za zdaj uspešno odmika čas odhoda na prestajanje zaporne kazni, mu je država odvzela gozdove in njive v okolici njegove brunarice na Notranjskem.

Na državnem pravobranilstvu so za Siol.net potrdili, da so junija letos na sodišče vložili predlog za vknjižbo lastninske pravice na osmih parcelah v Starem trgu pri Ložu. Pred dnevi so jim tudi ugodili. “Gre za realizacijo kazenske sodbe,” so pojasnili.

Zaseženo premoženje je ocenjeno na 43 tisoč evrov, z njim pa bodo poplačali delček dosojene denarne kazni. Bavčar mora poravnati več kot 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007.

Zasežene njive v Starem trgu pri Ložu

Bo država dobila še kaj?

Ali so že oziroma bodo Bavčarju zasegli kakšno drugo premoženje, še preverjamo. Na okrožnem sodišču v Ljubljani so nam odgovore obljubili za danes.

Glavno vprašanje je, ali bodo v državnem proračunu končala tudi večmilijonska denarna sredstva, ki jih je Bavčar hranil pri NLB in so mu jih po neuradnih informacijah že pred časom zamrznili davčni inšpektorji.

V največji slovenski banki je imel sredi leta 2009 deponirana sredstva v vrednosti 2,4 milijona evrov. Za primerjavo: to je več od vsote vseh njegovih bruto prejemkov med junijem 2002 in majem 2009, ko je vodil Istrabenzovo upravo. Bavčar je imel pri NLB odprt tudi tekoči račun, na katerem je bilo tedaj dobrih 436 tisoč evrov.

"Postopek v zvezi z dolžnostjo plačila denarnega zneska, ki je bil pridobljen s kaznivim dejanjem, poteka na način, da se najprej pozove obdolženega, da znesek poravna v določenem roku, v kolikor pa to ni storjeno, se z sredstvi v izvršilnem postopku doseže poplačilo zneska, ki ustreza s kaznivim dejanjem pridobljeni premoženjski koristi. S tem v zvezi sodišče kot predlagatelj postopka opravlja vsa potrebna procesna dejanja," so danes povedali na sodišču.

Bavčar včeraj za komentar ni bil dosegljiv.

Brunarico prepisal na sorodnika

Organom odkrivanja in pregona je sicer že ušla ključna Bavčarjeva nepremičnina, objekt v gozdovih nad Cerknico.

Velika brunarica, zgrajena v letu 2001, se ponaša s tremi nadstropji in 388 kvadratnimi metri neto tlorisne površine, v njej pa ima Bavčar še danes prijavljen svoj stalni naslov.

Brunarica v Starem trgu pri Ložu

Medtem ko so mu bližnje parcele zamrznili in nedavno tudi odvzeli, je Bavčar brunarico še pravočasno prepisal na sorodnika Evgenija Komljanca. Ta je na posestvu najprej vknjižil 360 tisoč evrov visoko hipoteko, nekaj dni zatem pa se je vpisal še kot njegov lastnik. 

Zahtevo za preknjižbo lastništva brunarice je vložil zadnji dan marca 2010, manj kot teden dni po tistem, ko so na ljubljanskem davčnem uradu izdali začasno odredbo in Bavčarju omejili razpolaganje s premoženjem.

Bavčar je pred državo rešil tudi družinsko hišo v ljubljanskih Murglah, ki je bila v njegovi večinski lasti. Oktobra 2008 je svoj del prepustil ženi Ljubomiri Hoertner Bavčar.

To je bilo v obdobju, ko se je Istrabenz začel sesedati pod bremenom dolgov. Pozneje, leta 2012, je neznana oseba na hiši vknjižila še 360 tisoč evrov visok zemljiški dolg, ki so ga tedaj množično uporabljali za skrivanje premoženja pred upniki.

Poskušal prevzeti Istrabenz

Kot je znano, so Bavčarja že julija 2013 spoznali za krivega kaznivih dejanj v poslih z delnicami Istrabenza, ki so njemu in sodelavcem navrgli 25 milijonov evrov zaslužka. S tem denarjem je Bavčar prišel do denarja za poskus prevzema Istrabenza.

Istrabenz | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Ta mu je spodletel, pozneje pa sta se zgodila razkosanje in razprodaja premoženja koprskega holdinga. Med drugim so kupci iz držav nekdanje Jugoslavije prišli do Droge Kolinske in hotelov na Obali.

Višje sodišče v Ljubljani je letos spomladi potrdilo obsodilno sodbo za obdolžene v zadevi Istrabenz. Bavčarju je sodišče potrdilo pet let zapora zaradi pranja denarja.

Obsojeni so imeli možnost, da vložijo zahtevke za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, vendar to ni zadržalo prestajanja kazni. Tako bi se moral Bavčar 20. julija zglasiti v zaporu na Dobu. 

Kdaj bo šel v zapor?

Toda že pred tem je poskrbel za nov manever. Na okrožno sodišče v Ljubljani je poslal prošnjo za odlog nastopa zaporne kazni. Zdaj čaka na njegovo odločitev, na morebitno zavrnitev pa se lahko pritoži še na višje sodišče.

Spomnimo, da je lani jeseni v javnosti zakrožil posnetek Bavčarja med igranjem košarke. To je bilo nedolgo zatem, ko se je izognil prestajanju zaporne kazni zaradi hude bolezni.

Ne spreglejte