Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2017,
11.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

The Biggest Loser Slovenija Jan Kovačič Planet TV

Četrtek, 14. 9. 2017, 11.18

6 let, 7 mesecev

Jan Kovačič: Če nekomu vzameš vsakodnevne priboljške, mu to zagotovo predstavlja stres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Trenerja | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Jan Kovačič, ki bo v oddaji The Biggest Loser Slovenija dihal tekmovalcem za vrat, napoveduje, da bo v oddaji discipliniran in neizprosen.

Kako vi vidite svojo vlogo v šovu?

Vsekakor bom velik podpornik vseh kandidatov, stal jim bom ob strani v dobrih in slabih trenutkih, saj bo to zanje velik stres. Dal jim bom ključne informacije, ki jim bodo pomagale. Želim jih tudi naučiti, da bodo, ko se bodo pojavile bolečine, vedeli, ali jih boli mišica ali sklep, da se bodo zavedali svojega telesa in da si bodo tudi v prihodnje znali vse te stvari bolje razložiti. Moja vloga bo predvsem ta, da jih naučim pravilnih gibalnih vzorcev in da spoznajo vse občutke v tej prijetni bolečini. Želim jim dati tudi popotnico za naprej, da bodo stvari zanje čim bolj preproste in da jih bodo tudi po koncu šova lahko uporabljali v svojem življenju.

Kakšne so napake, ki jih večina dela pri hujšanju?

Ljudje na primer nimajo časa predelovati vsega gradiva, ki je namenjeno hujšanju, in se zato odločijo napačno. Morda nekdo prebere, da je učinkovita dieta z zeljem, a dolgoročno zagotovo ni dobra, ker se v telesu pojavi pomanjkanje mineralov in vitaminov.

Pojavlja se tudi strah pred maščobami, a maščobe seveda potrebujemo za delovanje možganov. Če jih ni, telesu naredimo veliko škodo.

Včasih si ljudje želijo v prvem tednu vse spremeniti, a ni nobene potrebe za to. Dolgoročno so pomembne majhne spremembe. Če bomo denimo navadno olje zamenjali z olivnim, bo to, gledano dolgoročno, velika sprememba.

Boste strog trener ali jim boste kdaj pogledali tudi skozi prste?

Nisem strog trener, ko delam s svojimi strankami. Sem discipliniran in neizprosen, a ne na način, da bi nekoga teroriziral, nimam vojaškega pristopa. Zdi se mi pomembno, da ti človek najprej zaupa in da vidiš, kakšni so tisti vzvodi, ki posameznika motivirajo. Če si na primer ženska želi zanositi, jo med vadbo spomnim, kaj bo s tem novim načinom življenja pridobila.

Kaj je največji šok za nekoga, ki začne trenirati?

Največji šok je prehrana, saj se v možganih začnejo dogajati podobni procesi kot pri odvisnikih. Če nekomu vzameš vsakodnevne priboljške, mu to zagotovo predstavlja stres. Seveda pa je vse odvisno od posameznika, ali so se s tem že kdaj soočili ali je to zanje prvič. Mislim, da se bodo lažje soočili z bolečino pri vadbi kot z bolečino, da se morajo nečemu odpovedati.

Koliko ur vadbe se pričakuje od tekmovalcev v šovu?

Najverjetneje bo vsak dan od dve do tri ure efektivne vadbe. Prvi trening bo zelo nizko intenziven aerobni trening, za krepitev srca in ožilja, da se tekmovalci predihajo, da dobijo pravilne jutranje navade. Drugi trening bo intenzivnejši, poudarek bo na vajah za moč. Zadnji trening bo namenjen gibljivosti, izvedli ga bomo kakšno urico pred spanjem. Gibljivost je pomembna, saj določenih vaj ne moremo delati pravilno, če smo preveč zakrčeni. Pred spanjem ne moremo imeti visoko intenzivne vadbe, saj takšna vadba človeka zbudi in pojavijo se težave s spanjem.

Kakšne so napake pri vadbi, ki jih lahko naredijo začetniki?

Marsikdo začne na začetku preveč intenzivno trenirati, in to zagotovo ni najbolje, sploh če se nekdo odloči za intenzivne treninge tik pred spanjem. Počitek je izjemnega pomena, ker ko spimo, se telo obnavlja in sprošča hormone, ki so pomembni, da smo zjutraj videti sveži in spočiti.

Kakšna količina treninga je potrebna, ko dosežemo želeno težo?

Načeloma je tako, da ko nekdo usvoji vadbo, je potem izjemno priden in zelo rad trenira. Največkrat se dogaja, da potem vsak dan kaj naredijo.

 

Spremljajte The Biggest Loser Slovenija tudi na Facebooku in Instagramu, pridružite se debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO.
Ne spreglejte