Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
10.47

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

protest Upravna enota Ljubljana upravna enota javna uprava Tobačna mesto Planet 18 Planet TV

Torek, 23. 5. 2023, 10.47

12 mesecev

Planet 18

Največja upravna enota stavka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Zaposleni v največji slovenski upravni enoti, Upravni enoti Ljubljana, so danes ob 10. uri za eno uro protestno prekinili delo. Kakšne so njihove zahteve? Bodo stavko stopnjevali?

Planet 18
Planet TV "Smo kot Titanik, ki se potaplja, orkester pa še naprej veselo igra" #video

Danes so med 10. in 11. uro za eno uro protestno prekinili delo zaposleni na Upravni enoti Ljubljana. V Sindikatu državnih organov Slovenije so potrdili, da zaposleni zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih. Predvsem zaradi odprtih zadev na področju tujcev gre za eno najbolj obremenjenih upravnih enot v državi. A vseeno je na mestu vprašanje o učinku domin.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Dvig osnovnih plač za sedem plačnih razredov vsem zaposlenim, izenačitev nazivov na upravnih enotah s tistimi na ministrstvih, tako da se nazivi ne končajo pri višjih svetovalcih, in ureditev dodatka za blagajniško poslovanje so zahteve ob sredini stavki uslužbencev na Upravni enoti Ljubljana.

Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije: "Temu ne moremo reči, da je to stavka. To je neka protestna prekinitev dela, ki se je pač prvikrat lotevajo ti, ki dejansko delajo nad vsemi zmožnostmi normalnega in so tisti prvi stik države z občani in s pravnimi osebami."

Prekinitev dela je sicer potekala med 10. in 11. uro, zaposleni pa so se zbrali pred stavbo na Tobačni in Linhartovi v Ljubljani. Za protestno prekinitev pa naj bi se odločili zaradi slabega materialnega in kadrovskega stanja upravnih enot.

Osnovne plače zaposlenih na upravni enoti spadajo v 25. plačni razred, kar znaša slabih 1.200 evrov bruto in hkrati pomeni, da jim mora do polne minimalne plače doplačati država. Poleg preobremenitev se spopadajo še s kadrovskim pomanjkanjem.

Sredino prekinitev dela je napovedala le ljubljanska upravna enota, a v sindikatu pravijo, da to ni samo njihova bitka. V teoriji pa tudi ne bi smela biti, saj si s pošiljanjem upravnih postopkov potemtakem prej naštete zahteve zaslužijo tudi delavci na drugih upravnih enotah. Pogovorno pa so prosilci z delovanjem le-teh in dolgimi čakalnimi vrstami tam nezadovoljni.

A spomnimo – da bi razbremenili upravne enote smo pred letom dni govorili o uvedbi virtualnih, točno dva meseca nazaj celo o ukinitvi le-teh. Danes spet zaradi preobremenitve govorimo o stavki ene upravne enote. Kljub sindikalnim aktivnostim pa na ministrstvu za javno upravo sporočajo, da pogajanja o pravici le ene od upravnih enot niso mogoča.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: o stavkah asistentov, o odzivu SVIZ na rebalans proračuna ter o noveli zakona o zaščiti živali. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV "Nisi moj kralj" #video
Jutro na Planetu
Planet TV Iz studia v telovadnico #video
Planet 18
Planet TV V Bosni prva hobitova vas v tem delu Evrope #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube
Ne spreglejte