Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
14.04

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve Državna volilna komisija Dušan Vučko

Sreda, 21. 5. 2014, 14.04

2 leti, 1 mesec

Zakaj bodo evropske volitve stale okoli 3,7 milijona evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropske volitve bodo stale okoli 3,7 milijona evrov. Direktor volilne komisije Dušan Vučko pravi, da bodo letošnje volitve cenejše, saj so bistveno znižali nadomestila članov volilnih organov.

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko pravi, da bodo nedeljske evropske volitve cenejše kot prejšnje. "Še pred leti smo govorili, da nas volitve stanejo okoli štiri milijone evrov, letošnje pa bodo zagotovo cenejše, saj ocenjujem, da bo strošek znašal okoli 3,7 milijona evrov."

Cenejše volitve tudi zaradi nižjih nadomestil Kot pojasnjuje Vučko, bodo letošnje evropske volitve cenejše tudi zaradi znižanja nadomestil članom volilnih komisij. "Predsedniki, namestniki predsednikov in tajniki, ki so še na zadnjih predsedniških volitvah prejeli okoli tisoč evrov bruto, bodo letos prejeli le še dobrih 770 evrov. Njihova nadomestila smo namreč omejili na 15 odstotkov osnovne plače predsednika ustavnega sodišča. Prav tako smo znižali plačila preostalim v komisijah." Zneski za člane volilnih odborov ostajajo enaki: 52,5 evra dobijo predsedniki in njihovi namestniki, člani volilnih odborov pa 45 evrov. Stroški volitev zajemajo še administrativne stroške, uporabo prostorov, kilometrino za člane volilnih komisij in podobno. Medtem ko člani volilnih komisij nadzirajo zakonitost in pravilno izvedbo volitev (pred tem pa še določitev volišč, pa tudi, kje volivci lahko glasujejo predčasno), člani volilnih odborov pripravijo volišče na glasovanje, sprejemajo volivce in preštevajo glasovnice.

Imenovanje članov volilnih komisij Člani volilnih komisij so imenovani na predlog političnih strank, ni pa nujno, da so vključeni v katerokoli stranko. "Ta poteza se je zelo dobro obrestovala, saj dejansko drug drugega nadzirajo," pravi Vučko.

Ne spreglejte