Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2007,
10.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2007, 10.24

8 let, 1 mesec

ZDA zaskrbljene zaradi položaja v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik George Bush in državna sekretarka Condoleezza Rice sta v četrtek vsak na svoji novinarski konferenci izrazila zaskrbljenost nad položajem v Afganistanu.

Prav tako ju skrbi domnevno upadanje volje zaveznic v zvezi Nato za nadaljnje sodelovanje pri stabilizaciji države. Bush in Riceova sta jasno povedala, da ZDA ne morejo dovoliti, da bi Afganistan postal propadla država, v kateri bi lahko svoje zatočišče ponovno našla teroristična mreža Al Kaida in od tam sprožala nove napade, podobne tistim 11. septembra 2001. Bush je dejal, da je njegova največja skrb, da bi ljudje dejali, da so utrujeni od Afganistana in da bodo zato odšli. Stabilizacija države je bistvenega pomena Riceova je kasneje podobno misel izrekla v State Departmentu. Riceova je dejala, da je misija stabilizacije Afganistana bistvenega pomena, ker vsi poznajo posledice, če bi Afganistan postal propadla država. "11. septembra bi lahko bila napadena katerakoli zavezniška država," je dejala ameriška državna sekretarka.

Ameriški obrambni minister Robert Gates si že več mesecev prizadeva za večjo pomoč od zavezniških držav Nata. ZDA bi na primer rade dobile zamenjavo za 16 ameriških helikopterjev, ki gredo kmalu domov, prav tako potrebujejo okoli 3500 policijskih inštruktorjev ter tri pehotne bataljone. ZDA imajo v Afganistanu 26.000 vojakov, sledi jim Velika Britanija s 7800.

Težave Evrope pri prepričevanju, da je potrebno poslati vojake v Afganistan Največ bojev s talibani in drugimi oboroženimi skupinami je na jugu države, kjer največje breme nosijo Američani, Britanci, Kanadčani in pet drugih držav. Gates se sicer zaveda, da imajo evropske vlade težje delo pri prepričevanju prebivalstva, da je potrebno poslati vojake v Afganistan, kar je tudi priznal pretekli teden na konferenci v škotskem Edinburghu.

Bush je v rednem stiku z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in si prizadeva za to, da se ohrani napredek, ki je bil dosežen po letu 2001, ko so ameriške sile skupaj z uporniki strmoglavile talibanski režim. Bush je sicer v četrtek pohvalil vse države, ki sodelujejo v Afganistanu, Riceova pa je poudarila potrebo, da celotno zavezništvo Nata deli odgovornost v tej najpomembnejši misiji.

Ne spreglejte