Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
17.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 17.46

8 let, 1 mesec

ZDA na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice kot opazovalka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ZDA so se odločile, da se bodo desetega zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice ta mesec udeležile kot opazovalka.

ZDA so ob tem poudarile, da potrebuje ta organ "temeljno spremembo" in da mora prekiniti protiizraelsko usmeritev.

Prejšnja ameriška administracija republikanskega predsednika Georgea Busha je bojkotirala delo sveta zaradi protiizraelske usmerjenosti in pomislekov glede sodelovanja nekaterih držav v njem.

"Priložnost bomo izkoristili za krepitev starih partnerstev"

"Zasedanja Sveta ZN za človekove pravice se bomo ta mesec udeležili kot opazovalka, priložnost bomo izkoristili za krepitev starih partnerstev in tkanje novih," je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Robert Wood.

ZDA pa menijo, da Svet ZN za človekove pravice - ki ima 47 članic in je nasledil nekdanjo komisijo ZN za človekove pravice - potrebuje temeljno spremembo, da bi lahko naredil več za promocijo in zaščito človekovih pravic v svetu, mora pa nehati s pogostimi in pristranskimi kritikami Izraela, je v izjavi sporočil Wood.

Zavezanost administracije ameriškega predsednika Baracka Obame

Tiskovni predstavnik State Departmenta je ob tem pojasnil, da je omenjena odločitev Washingtona znak zavezanosti administracije ameriškega predsednika Baracka Obame pospeševanju spoštovanja človekovih pravic. V Ženevo bo v petek sicer dopotovala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki pa se zasedanja Sveta ZN za človekove pravice ne namerava udeležiti.

Na desetem rednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice, ki se bo začelo v ponedeljek in trajalo do 27. marca, bo visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay predstavila letno poročilo o dejavnostih njenega urada, strokovnjaki s področja človekovih pravic pa bodo predstavili poročila z različnih področij delovanja. Predstavili bodo tudi poročila o stanju človekovih pravic v Severni Koreji, Mjanmaru in Somaliji, potekal pa bo tudi dialog med članicami sveta, državami opazovalkami ter nevladnimi organizacijami, piše na spletni strani sveta.

Neučinkoviti glede glavnih kršiteljic človekovih pravic

Resoluciji Generalne skupščine ZN, s katero je bil marca 2006 ustanovljen Svet ZN za človekove pravice, sta nasprotovala tako ZDA in Izrael, Washington pa je članstvo tudi zavrnil. ZDA so takrat dejale, da se za sedež v svetu ne bodo potegovale, ker je izgubil verodostojnost zaradi pogostih kritik Izraela in zaradi neučinkoviti glede glavnih kršiteljic človekovih pravic, ki so bile po oceni Washingtona Belorusija, Mjanmar, Severna Koreja, Kuba in Zimbabve.

Ne spreglejte