Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2024,
16.16

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Rusija ZDA Niger

Sobota, 20. 4. 2024, 16.16

1 teden, 4 dni

ZDA bodo umaknile svoje vojake iz Nigra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Ameriška vojska | Niger je dolgo igral pomembno vlogo v strategiji ZDA in Francije za boj proti džihadistom na zahodu Afrike. ZDA so tam pred komaj šestimi leti zgradile vojaško oporišče v vrednosti 100 milijonov dolarjev, namenjeno pa naj bi bilo upravljanju dronov. | Foto Reuters

Niger je dolgo igral pomembno vlogo v strategiji ZDA in Francije za boj proti džihadistom na zahodu Afrike. ZDA so tam pred komaj šestimi leti zgradile vojaško oporišče v vrednosti 100 milijonov dolarjev, namenjeno pa naj bi bilo upravljanju dronov.

Foto: Reuters

ZDA so po poročanju več medijev v petek privolile v umik svojih vojakov iz Nigra, kjer po lanskem vojaškem udaru prisotnost že krepi Rusija. Časovnica umika približno tisoč vojakov še ni znana, nigrski mediji pa poročajo, da bo prihodnji teden v državo prispela delegacija ZDA.

O umiku naj bi se na sestanku v Washingtonu dogovorila namestnik ameriškega državnega sekretarja Kurt Campbell in premier vojaške hunte Nigra Ali Mahaman Lamine Zeine. Podrobnosti naj bo dorekli v prihodnjih dneh, ko bo glede na izjave visokih predstavnikov ZDA v nigrsko prestolnico Niamey pripotovala delegacija ZDA.

Boj z džihadisti

Niger je dolgo igral pomembno vlogo v strategiji ZDA in Francije za boj proti džihadistom na zahodu Afrike. ZDA so tam pred komaj šestimi leti zgradile vojaško oporišče, vredno sto milijonov dolarjev, namenjeno pa naj bi bilo upravljanju dronov.

Odnosi med stranmi so se poslabšali lani, ko je oblast v Nigru prevzela vojaška hunta. Ta je odtlej že odslovila francoske vojake ter skupaj s huntami v Maliju in Burkina Fasu okrepila sodelovanje z Rusijo.

Namesto Američanov prihajajo Rusi

Sprva je želela ohraniti obrambno partnerstvo z ZDA, nato pa je marca sporočila, da je prekinila sporazum o vojaškem sodelovanju z ZDA.

Po poročanju nigrskih medijev je v državo v zadnjih tednih že prispelo več deset ruskih vojaških inštruktorjev, opremljenih z najsodobnejšimi sistemi zračne obrambe.

Belgorod
Novice Nov dan, novi napadi: žrtve tako na ukrajinski kot ruski strani
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Tisti, ki nostalgično hvalijo Jugoslavijo in Tita, govorijo, kako se je treba razorožiti
Tupoljev
Novice Izreden prizor v Rusiji: to se od začetka vojne še ni zgodilo #video
Ne spreglejte